Slottsbröllop – 19 slott i Europa för sagolika bröllop

Slottsbröllop i Europa

10 palats för romantiska slottsbröllop i Europa. Att checka in på ett slott för vigsel och fest i slottets stora pampiga salar är för många den stora drömmen. Följ med Allt om Bröllop då vi kikar in på tio olika slott där just denna dröm kan slå in.

Text: Redaktionen Foto: Slottens hemsidor

BELVOIR CASTLE – Slottsbröllop på ett kärleksslott

Det allra första slottet i hjärtat av England, mellan Nottingham och Grantham, uppfördes på 1200- talet. Det nuvarande Belvoir Castle är det fjärde i ordningen och byggt av den 5:e hertigen och hertiginnan av Rutland.

I 1800-talstappningen är stilen romantiskt kryddad med tinnar och torn. Belvoir som betyder ”vacker ut­sikt” är idag både ett privat hem och har även figurerat i många filmer, såsom Da Vinci koden.

Här är det möjligt att också ha ett slottsbröllop från traditionella sagobröllop, tema-bröllop vid vattnet och romantiska bröllop i den prunkande trädgården. Både borgerlig och kyrklig vigsel går att anordna. Någon egentlig hotellverk­samhet finns inte på slottet, men vid fester som bröllop finns möjlighet att hyra 14 rum.

– Vi arrangerar mellan 20-30 slottsbröl­lop varje år och vårt mål är att det ska bli än flera. Det finns faktiskt lediga datum redan i år för den som ännu inte hittat rätt ställe, berättar Charlotte Cobley, Marketing Manager på Belvoir Castle.

Adress: Grantham, Storbritannien

Läs mer: belvoircastle.com

BELVOIR CASTLE - Slottsbröllop på ett kärleksslott

SUDELEY CASTLE – Bröllop i slottsträdgården

Inte långt utanför London hittar vi Sudeley Castle, och slottet som står här idag daterar tillbaka till mitten av 1400-talet. Här bodde drottning Katherine Parr, den sista av Henry den VIII sex fruar. Idag är det Elizabeth, Lady Ashcombe som bor här och äger slottet. Det är tack vare henne som det är möjligt att gifta sig här med ett riktigt slottsbröllop.

– Vi kan arrangera alla typer av bröl­lop. Vi har en vacker kyrka för traditio­nell vigsel, tre olika rum i olika storlekar för ceremonier och en prisbelönt trädgård för den som vill gifta sig utomhus. Samt att vi även har möjlighet att arrangera stora slottsbröllop, berättar Astrid, Head of Weddings at Sudeley.

Men max 20 bröllop om året håller man här. Detta för att brudparen tillsam­mans med slottet ska kunna skapa ett personligt bröllop in i minsta detalj. Möjlighet att övernatta inom slottsom­rådet finns i 16 små fina stenhus samt i en gammal bondgård med plats för 14 personer.

Adress: Gloucestershire, Winchcombe, Storbritannien

Läs mer: sudeleycastle.co.uk

SUDELEY CASTLE - Bröllop i slottsträdgården

PALACIO DE PENA – Palats på kullen

Här uppe på de skogsklädda Sintra­bergen strax utanför Lissabon ligger Palacio de Pena, eller Penapalatset som vi skulle säga på svenska. Palat­set är byggt av kung Ferdinand II av Portugal och stod färdigt 1854. Stilen är romanticism och sedan 1995 är hela området här inklusive slottet klassat som ett världsarv av Unesco.

I slutet av 1900-talet renoverade man slottet och målades även om i dess ursprungliga färgskala. Färgstarkt minst sagt och inte bara positivt mot­taget av lokalbefolkningen. År 2000 tog statliga Parques de Sintra över förvaltningen för att skydda och bevara området som utöver stora landområ­den även inkluderar flera andra slott, kloster och kapell.

– Vi arrangerar inte några bröllop här, men det går att hyra in sig i på palatset för en bröllopsceremoni. För att få till ett fint bröllop rekommen­derar vi att paret tar hjälp av en lokal bröllopskoordinator, säger Inês Pereira ansvarig för kommunikation och infor­mation på Parques de Sintra.

Adress: Estrada da Pena, Sintra, Portugal

Läs mer: parquesdesintra.pt

PALACIO DE PENA - Palats på kullen

ASHFORD CASTLE – Slottsbröllop på Irland

I grevskapet Mayo på Irlands västkust hittar vi Ashford Castle intill sjön Lough Corrib. Ett med­eltida slott som kom till 1228 och som idag är hotell, men även välkomnar bröllop. Hyr hela slottet och njut av tidsresan tillbaka till medeltiden, men denna gång med nutida komfort.

– Vi erbjuder två olika bröllops-paket, Intimate Wedding och Exclusive Wedding, beroende på hur många ni är, berättar Sharon Biggins, Event Manager på Ashford Castle.

Skillnaden på de två paketen handlar om hur många gäster ni är och vilka rum som passar bäst för drinkar, middag och fest. Totalt finns 83 hotellrum samt en stuga, Hideaway Cottage Som mest kan ni vara ett sällskap på 168 personer. Ett krav för att få ha sitt slottsbröllop här är nämligen att samtliga gäster övernattar. Hyran för slottet är 25 000 euro och till detta kommer kostnader för boende, mat, under­hållning etc. Boka gärna upp till två år i förväg!

– Här kommer ni att vara det enda bröllopsparet på slottet. Om vädret tillåter är det även möjligt att ha vigselceremonin utomhus med utsikten över sjön och slot­tet som en kuliss, avslutar Sharon Biggins.

Adress: Cong. County Mayo, Irland

Läs mer: ashfordcastle.com

ASHFORD CASTLE - Slottsbröllop på Irland

KOOKEDAL SLOT COPENHAGEN – Magnifik bröllopsfest

Mellan Helsingör och Köpen­hamn ligger sedan 1746 Kokkedal Slot, ett slott som ursprungligen var byggt i holländsk renässansstil. I samband med att nya ägare kom in i bilden 1846 byggde han ut huvudbygg­naden i nationalromantisk stil. Slottet har en spännande historia med grevar, baroner och drottning Sophie Magdalene och en hovdam i persongalleriet. Efter en omfattande renovering är slottet sedan 2011 hotell. Här finns också egen golf­bana och ett spa.

Inbäddad i en pampig slottsmiljö erbjuder man här små slottsbröllop för 30 personer till stora exklusiva bröllop för 100- 110 gäster. Vigsel kan ske i slottets trädgård eller i kyrka eller i Rådhuset i Köpenhamn. Middagen serverar man gärna i den maffiga Taffelsalen.

– Vi håller mellan 30-40 bröllop här under året, framförallt på freda­gar och lördagar. Önskar man boka ett speciellt datum kan det vara bra att boka 1,5-2 år i förväg, säger Mar­lene Rovsing Ketting, marknadsdirek­tör på Kookedal Slot Copenhagen.

Självklart är det möjligt att boka hela slottet för sig själv inklusive alla 59 rum. Allt ni behöver kan ni sedan boka från smink, hår, spabehand­lingar, fotograf och DJ och eldshow. En lyxig slottsupplevelse som du kan komplettera med en helikoptertur när brudparet reser vidare på sin smek­månad.

Adress: Kokkedal Allé, Horsholm, Danmark

Läs mer: kokkedalslotcopenhagen.dk

KOOKEDAL SLOT COPENHAGEN - Magnifik bröllopsfest

HOTEL SCHLOSS LEOPOLDSKRON – Ett rokokoslott som imponerar

För att bekräfta sin familjs status beslutade Leopold Anton Frieherr von Firmian, Prince Archbishop of Salzburg att på 1700-talet uppföra Scholss Leo­poldskron strax utanför Salzburg.

Och i detta rokokoslott levde han resten av sitt liv. Slottet gick sedan i arv till hans släkting greve Laktanz som använde slottet till att förvara sin magnifika konstsamling med verk av bland andra Rembrandt, Rubens och Titian. Greven är numera känd som en av de första som sponsrade Leopold Mozart och hans son Wolfgang Amadeus.

Ett stycke klassisk musik passar ypperligt här under bröllopet! Att hålla slottsbröllop här är populärt och möjlighe­terna är många. Från en borgerlig ceremoni dagtid till en stor bröllopsfest där allt är inkluderat för upp till 130 gäster.

– Vill ni ha ert bröllop här rekom­menderar jag att ni bokar så tidigt som möjligt. De populäraste datumen tar snabbt slut. Men vi arrangerar även bröllop under vintern och då är det oftast lättare att få det datum man önskar, säger Karin Pfeifenberger, Director of Sales and Marketing på Hotel Schloss Leopoldskron.

Adress: Leopoldskronstraße 56-58, Salzburg, Österrike

Läs mer: schloss-leopoldskron.com

HOTEL SCHLOSS LEOPOLDSKRON - Ett rokokoslott som imponerar

CHÂTEAU CHALLAIN – Ett sagoslott i Loiredalen

I Loiredalen hittar vi Château de Challain, ett sagoslott med tinnar och torn i nygotisk stil. Slottet stod klart 1854 och var då ett privat boende. Idag är Château Challain ett av de finaste slot­ten i området för bröllop.

– Vi arrangerar mellan 40-50 bröl­lop varje år, vi försöker hålla oss till det antalet för att vara säkra på att vi lever upp till brudparens högt ställda för­väntningar. Också för att hålla den höga nivån som vi är internationellt kända för, berättar Cynthia Nicholson, bröl­lopskoordinator och ägare av Château Challain.

Det är romantiskt så det förslår. Att man här även har ett eget kapell med ett tak som är handmålat i guld ger den rätta kungliga touchen – gör att det är lätt att förstå att det är populärt att gifta sig här. Lägg till fantastisk mat, fina viner och 23 lyxiga sviter för er och era gäster.

Här finns möjlighet att hålla ett bröl­lop med upp till 120 gäster. Château Challain har även en egen bröllops­koordinator som hjälper till att förverkliga era planer. Bjud på ett fyrverkeri, anlita ett jazzband eller varför inte ha en konstnär på plats som målar porträtt i akvarell.

Adress: 1 Route de Candé, Challain-la. Potherie, Frankrike

Läs mer: chateauchallain.com

CHÂTEAU CHALLAIN - Ett sagoslott i Loiredalen

CHÂTEAU D´ARTIGNY – Parfymörens slott

Belle Epoque är stilen på detta fina slott som stod färdigt 1928. Slottet är byggt av den framgångsrike och välkände parfymören Francois Coty i hjärtat av Loiredalen. Här finner vi tidstypiska och fina element, såsom slottsträdgård, marmorstatyer och fresker med trompe l´oeil-effekt.

Francois Coty bodde halva året tillsammans med sin familj på slottet. När han flyttade in följde en stab på 40 personer med för att passa upp på honom. Efter hans död 1936 blev slottet konfiskerat på grund av skulder. Histo­rien härefter bjuder på att den franska marinen huserade i slottet vartefter tyska trupper ockuperade slottet. Efter kriget hamnade slottet åter i familjen Cotys ägor.

Château d´Artigny var 1961 det för­sta slottet i området som öppnade upp för allmänheten. Till att börja med var det den stora vinkällaren som lockade. Idag driver slottet ett 5-stjärnigt ho­tell och erbjuder inkvartering i 56 rum och sviter. För den som vill boka bröllop finns olika paket för mellan 25-300 gäster. Allt skräddarsytt utifrån önskemål.

Adress: 92 Rue de Monts, Montbazon, Frankrike

Läs mer: grandesetapes.com/chateau-hotel-artigny-loire

CHÂTEAU D´ARTIGNY - Parfymörens slott

HLUBOKÁ CASTLE – Slottsbröllop i tjeckiskt renässans

I Böhmen i södra Tjeckien, en del som mellan 1198-1918 var ett kungarike även känt som Habs­burgska riket, finner vi idag landets allra populäraste slott för bröllop, Hluboká Castle. Slottet är byggt under andra halvan av 1200-talet i renässansstil och har en magisk utsikt över landskapet.

– Vi har inga speciella bröllops­paket här, men det går att hyra in sig på slottet för en bröllopscere­moni i slottsträdgården eller i den stora bröllopssalen, ”wedding hall” inomhus, berättar, Václav Vlažný, informationsansvarig på Hluboká Castle.

Vill ni gifta er här bokar ni in er via National Heritage Institute. Alla månader utom maj är bok­ningsbara och det går att boka i upp till sex månader i förväg.

Priset för ceremonin varierar beroende på om någon av er kommer från Tjeckien och beroende på dag. Allra dyrast är det för två utlän­ningar att gifta sig en lördag, då kostar vigseln här omkring 4 500 kronor.

– Vi brukar ha omkring 150 bröl­lop varje år, varav majoriteten är i vår wedding hall, avslutar Václav Vlažný.

Adress: Hluboká nad Vltavou, Tjeckien

Läs mer: zamek-hluboka.eu

HLUBOKÁ CASTLE - Slottsbröllop i tjeckiskt renässans

DROMOLAND CASTLE – Skräddarsytt slottsbröllop

Efter en halvtimme bilresa från Limerick på västra Irland är ni framme vid Dromoland Castle. Ett slott som idag består av tre byggnader från 1500-talet och en huvudbyggnad från 1835. Historien är lång och brokig, men idag finner vi här ett 5-stjärnigt hotell med fantastisk golf, ett fint spa och framförallt fantastiska möjligheter för slottsbröllop. Hotellet är även medlem i Historic Hotels Worldwide.

– Vi skräddarsyr alla våra bröllop här tillsammans med brudparet. Vi ordnar riktiga sagobröllop där hemkänsla, komfort och historia vävs in, förklarar Marie Chawke, Director of Business Development på Dromoland Castle.

Valfriheten är stor och här erbjuder slottet allt från ett exklusivt Destination Wedding, vilket innebär att ni hyr hela slottet. Till bröllop för 280 personer i den stora bankettsalen och till mindre bröllop för 2-70 personer.

Vill ni inte ha en sittande middag går det att istället äta ute och välja ett barbecue, en buffé eller ett trädgårdsparty. Att ha vigsel-ceremonin utomhus är också populärt.

– Vill ni gifta er här är det bra att boka tidigt, men det beror lite på när under året ni vill komma. Vissa bokar ett till två år i förväg, andra bara några månader innan, berättar Marie Chawke.

Adress: Dromoland, Newmarket-on- Fergus, Co. Clare, Irland

Läs mer: dormoland.ie

DROMOLAND CASTLE - Skräddarsytt slottsbröllop
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: