Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Av: Jens Christiansen Foto: Shutterstock/stf/Privata

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en bra sak. Men viktigast är ju att ni får tid för varandra och gör något som ni bägge tycker om. Varför inte prova på att göra en annorlunda bröllopsresa i vårt eget vackra land?

shutterstock_492010117_WEBB


Till havs


Sverige är ett land med mycket lång kust och lägger vi sedan till alla stora sjöar och vattendrag från norr till söder så finns det nästan outtömliga resurser vad det gäller att finna vackra platser att göra något mysigt tillsammans på tu man hand. Bila runt och bo på olika små, udda och vackra platser längs kusten, eller varför inte ta en kajak och bara ge sig ut? Det behöver inte ens vara så mycket planeringstid bakom detta. Packa lite bra kläder i vattentäta säckar, tält, lite mat och ger er ut. Det finns otaliga uthyrningsställen för kajaker runt om i landet så välj antingen en som är nära eller fundera ut var ni skulle vilja glida fram. Oavsett var ni väljer så kontroll-era att ni har bra sjökort och förhör er med någon som brukar paddla där. Bra lokala tips kan göra skillnaden på hela upplevelsen.

Att ta med eget tält medför ju den fördelen att ni kan slå läger där ni själva vill och inte behöver passa tider. Det kan vara extra skönt när det nu handlar om att ni två ska få en lugn tid tillsammans. Vädret är väl det enda som ni bör hålla koll på då vi ju tyvärr har vår beskärda del av dåligt sådant i Sverige. Har ni tur med vädret så kan en höstdag vara minst lika fin som en sommarkväll när ni glider fram över blanka vatten. Hård sjö ka ha sin charm men gärna inte som överraskning. Efter en paddlingsdag på havet finns det inte mycket som slår att få göra upp eld på en kobbe och njuta av den mat som ni tillsammans lagat över öppen eld. Det kan vara lite svårt att finna bra tältplats om ni inte har rekat innan, så ta med bra underlägg som klarar av en natt på hårt underlag om ni slår upp tältet på berget.

Det kan vara skönt att kombinera några dagar i tält med övernattning på hotell eller vandrarhem. Basta, äta lagad mat och krypa ner i en riktig säng ger en extra skön känsla om man bott i tält några dagar. De dagar ni spenderar tillsammans på detta vis kommer dröja sig kvar länge, länge med en speciell känsla som ingen solsemester någonsin kan ge.

Fjällvärlden

Förr i tiden kunde man inte slänga sig på ett flyg och några timmar senare befinna sig i helt annat land och bo på lyxiga hotell. Då hade Sverige som semesterland en helt annan betydelse och det fanns många personliga pensionat och hotell som fylldes upp av semestrande svenskar, varav några på bröllopsresa. Något som fallit lite i glömska i Sverige men som alltjämt är populärt i Norge är att vandra i fjällen på sin bröllopsresa. Men många har inte upplevt fjällen förutom då det är dags att åka skidor, vilket verkligen är synd då vi här i Norden nog har världens vackraste fjällvärld.


upptacksverige5Tåg_730


Så varför inte ta tåget upp till Jokkmokk och upplev nationalparken Sarek under den tid då ljungen står i blom? Det finns många sätt att göra fjällen på. Man kan ta in på ett fint och bekvämt ställe så som Saltoluokta Fjällstation och göra dagsetapper med eller utan guide. Vill du låna mountainbike så går det såklart också. Innan det är dags för middag i restaurangen kan ni njuta av utsikten från en badtunna när solen går ner bakom bergen. Annars tar ni er runt på egen hand och upplever den vilda och vackra naturen själva, och efter ett svalkande dopp i en fjällbäck så lagar in er egen middag över öppen eld och njuter av den stjärnklara himlen till dessert. Dra ut liggunderlag och sovsäck intill eldstaden för långa mysiga stunder av tystnad eller värdefulla samtal, och vem vet, kanske har ni tur att få se ett norrsken spela överhimlavalvet? Denna typ av upplevelse går inte att köpa för pengar.

upptacksverige2

Norrsken. Få svenskar har sett norrsken, men Japaner och engelsmän vallfärdar till STF Abisko Turiststation under oktober-mars.


Tips från Jenny Engström, STFAnta en utmaning tillsammans. Att lära sig något nytt eller bestiga en topp. STF har många arrangemang som vänder sig till nybörjare. Kurser i allt från toppturer, klättring, lavinkunskap till första fjällturen.

– Skulle ju säga att en tur på fjället är perfekt för nygifta. Främsta anledningen till att få tid att vara tillsammans. När man är där ute på fjället är det bara det vidunderliga landskapet som ”stör”. Det kan till och med vara mobilskugga på sina håll. Vandra/skida mellan STFs fjällstationer och fjällstugor. Eller kanske, om man är på bröllopsresa, ska man nog inte bo i fjällstuga, där går det nämligen inte att boka privata rum. Då föreslår vi istället någon av de tio fjällstationerna, gör dagsturer, äter tre-rätters och bor i dubbelrum. Tälta är ju förstås ett annat alternativ om man gillar det. Har man inte prövat finns det såklart en kurs i tältvandring…

Förutom att vandra/skida på fjället finns lite olika alternativ.

– Man antar en utmaning tillsammans; att lära sig ngn nytt eller bestiga en topp. STF har många arrangemang som vänder sig till nybörjare. Kurser i allt från toppturer, klättring, lavinkunskap till första fjällturen.

Abisko_730

– Norrsken. Få svenskar har sett norrsken, men Japaner och engelsmän vallfärdar till STF Abisko Turistsstation under okt-mars. Abisko anses vara världens bästa plats på att uppleva ett norrsken. I Japan finns det även en sägen som säger att om man älskar under norrsken, och det nio månader senare föds en pojke, får han speciella egenskaper som gör honom lycklig resten av livet.
https://www.svenskaturistforeningen.se/paket/norrskensnatt-i-abisko-4/

Läs mer på
www.svenskaturistforeningen.se

Vandring_shutterstock_1541326640_WEBB

10 TIPS I SVERIGE

Vandring – Vadpassar väl bättre i dessa tider med Corona och social distansering? PÅ tu man hand högt över trädgränsen med mildviss utsikt. Romantiskt så det förslår!

Kebnekaise

Det har blivit allt mer populärt att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Vandringlederna och naturen häromkring är fina och ger belöning nog även och man inte klarar av en topptur.

Funäsdalen

Lätt att ta sig till och med sitt stora uträckta område så finns det här något för alla sorter. Många bra boenden, fin mat och faciliteter så som badtunnor etc.

Jämtlandstrangeln

Ett vackert område där ni kan vandra dagsetapper mellan Storulån, Sylarna och Blåhammaren. Relativt lätt vandring med bra boende vid varje stop. Passar njutaren.

Sarek

Sarek

Sveriges enorma nationalpark är ett måste minst en gång i livet. Högalpint område med 100 glaciärer och fjälltoppar på över 2000m och vidsträckta dalgångar. Sarek är en del av världsarvet Laponia. Lite mer krävande vandring

Höga kusten

Sveriges vackra världsarv längst kusten i höjd med Gävle bjuder på lite lättare vandring som kan göras både som dagsetapper eller längs led.

HögaKusten

Paddling – Ett kul äventyr som apassar alla oavsett ålder. Väl en nivå som passar just er. Ta gärna en tur på flera dagar med övernatting ute i det fria. En verklig naturupplevelse. Kan förhållande överleva att slå upp ett tält i regn och blåst så överlever det allt!

Kajak Bohuslan_730_Foto Vaestsverige

Bohuslän

Det vimlar av öar längst Bohusläns kust. De flesta ligger nära fastlandet så det känns enkelt och tryggt. Just sträckan mellan Fjällbacka och Grebbestad är som skapade för en paddlingssemester.

Jens_730

Stockholms skärgård

150 kilometer skärgård med 30 000öar, varav endast 200är bebodda. Ja det säger sig själv att här finns obegränsade möjligheter. Bra tillgång till annan övernattning än tält, allt från lyxig herrgård till vandrarhem.

paddla_730

Höga kusten

Vacker, omväxlande natur som kvalat in som ett av världsarven. Kan med fördel kombineras med vandring eller mountainbike. Här finns allt.

Oskarshamn

Visste ni att det ligger hela 5400 öar utanför Oskarshamn? Inte? Det är ni inte ensamma om för det förefaller vara en hemlighet med tanke på hur få som är här. Perfekt för er som vill vara ensamma.

Dalälven

Dalälven

Den är ju 50 mil lång så hela är väl inte att rekommendera. Men det finns många vackra platser längs med. Prova även Pråmleden, kanotleden som följer en 30 km lång vattenled över 8 sjöar. Anslutning till Dalälven sker via kanottransport genom Långshyttan till sjön Almungen som mynnar ut i Dalälven.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: