Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Av Argot Murelius

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.

SPANIEN.

LOVE IS THE DRUG HOS LOS ENAMORADOS.

Enamorados 10_webb

Enamorados 1_webb

Livet ska va’ lätt. Helst ska det vara chosefritt bohem-färgat, aningen missmatchat och vintage-lappat. Det hörs på namnet, Los Enamorados, de förälskade; klart som spadtag i sanden att det handlar om lättja och livsglädje, samt flip-flops, saronger och safirblått vatten. De amorösa icke-minimalisterna upp­muntrar till hammock-drömmar under stjärnhimlen och eftermiddags siesta i palm­bladsparasol­lernas skugga, de välkomnar er som vore ni familj och lagar mat på nejdens råvaror. Hotellet med endast nio rum ligger på öns norra sida, i en liten fiskeby, bredvid en fyr. Långt från de mer kända lyxhotellen, men likväl ack så rätt bland förståsigpåarna.
www.losenamoradosibiza.com

KROATIEN.

ADRIATISK VÄLLUST PÅ BROWN BEACH HOUSE CROATIA.

Brown Beach House Assaf Pinchuk photographer_8913_webb1

Foto Assaf Pinchuk.

Är det Anita Ekberg och Marcello Mastroianni som sitter där vid poolen i mörka brillor? Brown Beach House dof­tar italienskt dolce vita, Campari spritz och Nino Rota toner à la 50-talet. Fast moder­nare förstås och i Kroa­tien för säkerhets skull, i hamnstaden Trogir som utöver att vara en populär yacht destination även är ett UNESCO världsarv. Poolen är retro-chict svartvitkaklad, det svala hotellet med 25 sviter och ett spa var en gång i tiden ett tobaksla­ger. Vakna till kyrkklockorna tvärs över sundet och tassa ner till den privata stranden för ett morgondopp, sedan kan ni installera er i solstolarna som Anita och Marcello lämnade åt just er.
www.brownhotels.com

BALI.

HÖGTIDSHÖJDARE PÅ BULGARI RESORT BALI.

The Villas Interior_03_webb1

Destinationsvigsel med extra allt. Ett smakfullt barfotabröllop i lönndom kanske? 150 meter över havet, på Bulgari Resort Bali, där det nybyggda kapellet vetter mot Indiska oceanen och glasaltaret tycks sväva mot det stora blå. Fira kärleken med kulina­riskt jubelsmatter på hotellets helt nyöppnade Il Ris­torante – Luca Fantin. Fantins kokkonst har höjts till skyarna i Tokyo där han driver ett Miche­linstjärnigt etablis­semang med samma namn, krögaren som korats till världens bästa italienska kock lagar eteriska, moderna tolkningar av det klassiska italienska köket. Tur för er att champagne är en av husets specialiteter. I den stjärnspäckade natten jublar en orkester av exotiska djur för er och ingen annan.
www.bulgarihotels.com

PORTUGAL.

LYXIGT AVSKILT PÅ SUBLIME COMPORTA.

Sublime 5_webb

Sublime 2_webb

Foto Nelson Garrido.

Vågskvalp och susande pinjeträd är det enda ni kommer höra på lyxiga Sublime Comporta, en orörd oas på 17 hektar, omringad av ändlösa sanddyner, vingårdar, risfält och 60km vit strand, söder om Lissabon. Utom­hus och inomhus flyter samman i de privata villorna, naturens famntag sträcker sig från vardagsrummets öppna spis, till den egna poolen och verandan som spiller ut i sanden, personalen ser till att ni inte behöver lyfta ett finger annat än om ni kanske vill plaska ner i havet, ta en ridtur genom de kringliggande vildmarkerna, eller prova att håva in bacalhau med nejdens fiskare.
www.sublimecomporta.pt

VIETNAM.

ÖLIV PÅ CON DAO I VIETNAM.

Ocean_Front_4_Bedroom_Villa_bedroom_4_[5391-ORIGINAL]_webb

By_the_Beach_restaurant_[2637-ORIGINAL]_webb

Foto: Aaron Joel Santos.

Öklungan Con Dao slet sig loss från det vietnamesiska fastlandet och flöt långt ut i Sydkinesiska sjön för 15 000 år sedan, därmed föd­des ett rart naturliv som numera är en mäktig nationalpark, den inbegriper både urskog och hav och sträcker sig över 16 öar. Med andra ord är detta ett utmärkt ställe för djungelvandringar och snorkling. Enligt somliga finns här Vietnams bästa undervattens-underhållning då korallreven är re­lativt orörda, har ni tur får ni se de skygga, fåtaliga och heffaklum­piga dugongerna. Con Dao är hålligång-befriat, hit kommer man för att njuta natur och tystnad. Bo flott och femstjärnigt på exklusiva Six Senses, med butlerservice och luftiga villor vid beachen. Spaan­läggningen erbjuder holistiska behandlingar, lånecyklarna tillåter er att utforska nejden.
www.sixsenses.com

MAROCKO.

OMBONAT I BERGEN PÅ KASBAH DU TOUBKAL.

KasbahTerrace_webb

KasbahApartSuiteLounge1_webb

Det är inte jordens ände, men ni kan se den härifrån. Ni kan nästan nå den med finger­topparna när ni står på terrassen och tittar ut över Atlasbergens snötäckta oändlighet. Luften är krispig, den doftar fikonlöv och berbersagor, bortom dal­gångens knotiga aprikosod­ling sträcker sig en uråldrig minaret. Hela världen för era fötter. Sitt kvar i sviten, framför öppna spisen där mintteet står dukat, eller slå er ner bland kuddar och handknutna mattor på det soliga taket, i morgon kan ni långvandra kring foten av ståtliga Jbel Toubkalberget och sedan ånga ömma muskler i hamamet, innan middagen serveras i den Tusen och en natt-magiska matsalen. Kasbah du Toubkal ligger vid vägs ände, förbi lilla byn Imlil där mulåsnor står redo att kånka era väskor till denna handhamrade marockanska fantasi.
www.kasbahdutoubkal.com

SYDAFRIKA.

SPRUDEL PÅ BOSCHENDAL.

Bosch Werf Cottages 030LR_webb

Bosch Werf Cottages 019LR_webb

Sydafrikas bästa producent av mousse­rande vin erbjuder även övernattningar. Bubbel och boende på Boschendal. Godset, ett mästerverk av Kap-hol­ländsk arkitektur från 1685 är en av landets äldsta farmer, i snart 300 år har den framställt somliga av provinsens mest ikoniska viner. Boka ett av de nyrenoverade torpen, inredda i lantligt chic stil, med alla moderna bekvämlighe­ter. Om ni verkligen vill slå på stort bör ni bo i Rhodes Cottage, ett nationellt kulturarv med smak av svunna tider som ligger extra privat bortom ägornas allmänningar. Egen pool, generös veranda, bergsvyer och Cecil Rhodes ande ingår. Och även om här finns ett gemytligt kök som lockar till middagsbestyr måste ni besöka gårdskrogen The Werf vars lov­prisade, innovativa mat kommer direkt från trädgårdstäppan.
www.boschendal.com

JAPAN.

BADBALUNS PÅ KINOSAKI ONSEN.

onsen kichinoyu-1_webb

honkan garden_webb

Ljudet av geta (träsandaler) ekar utmed Kinosakis gator. Orten med anor från 900-talet bubblar som mest nattetid då besökare i yukatas (bomullskimonos) klapprar från onsen (termalbadhus) till onsen. Här handlar det inte om klorerat pool­plask utan om tvagning och kropps­kok i heta bad, inom- och utomhus. En folkfest, vid hängpilskantade Otanigawafloden. Sju termalbad i en stad; Yanagi-yu-anläggningen är byggt av cypressträ, dess vatten sägs vara bra för fertiliteten, mäktiga Goshono-yu efterapar Kyotos kej­sarpalats, Kouno-yu upptäcktes för 1400 år sedan då en vit stork syntes bota sina sår i dess källa. Detta är en minnesvärd och helt unik upplevelse, 2,5 timmar med direkttåg från Kyoto. Bo på stämningsfulla Nishimuraya Honkan, ett 150-årigt, traditionellt hotell mitt i smeten.
www.kinosaki-spa.gr.jp

Läs mer:


Paris.


Europas fem mest romantiska huvudstäder.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: