Smekmånadsexperterna

Foto: Ronnie Kronblad & Martin Stenmark Text: Karolina Arenhäll

Maldiverna, Aruba eller Capri? För inte kan vi väl sticka iväg på valsafari i Antarktis? Känns smekmånaden mest som ett enda virrvarr av valmöjligheter och ”måsten”? Romantic Escape har bett tre experter dela med sig av sina bästa tips till hur ni gör smekmånaden till allt just ni har drömt om.

Fråga

Josefine Franking
, reporter på Allt om Bröllop

Katharina Brunat, grundare av EcoBride Stefan Öström, smekmånadsexpert Ticket
Vad är din definition av en drömsmekmånad?

– Att våga göra den resa ni båda drömmer om och strunta i vad ni ”borde”. Gillar ni kritvita stränder är det toppen, men om det bara gör er rastlösa är det bättre att satsa på en aktiv resa. Att vandra Inkaleden tillsammans kan vara en häftig upplevelse.

– Det är så individuellt för hur man är som par. För vissa är det lata dagar på stranden medan andra vill klättra i berg eller spana på arkitektur i en stadsmiljö. Men en gemensam nämnare borde vara en semester där man har tid att rå om varandra och fira kärleken.

– Det viktigaste är att man tar sig tid för varandra och hinner koppla av tillsammans. Ett bröllop kan vara väldigt stressigt att ordna, så en huvuddel med lugn och ro kombinerat med något extra som två dagar i en storstad känns optimalt.

Finns det något ställe du skulle vilja tipsa par till att åka till?

– Egentligen vill jag inte pusha för något särskilt resmål, det viktiga är att det passar just er. Men ett tips är att bila på landsbygden. Jag är själv väldigt förtjust i Skottland och Nordirland. Sväng in i den minsta hålan ni kan hitta, checka in på ett B&B och gå sedan till den lokala puben. Mer genuint än så blir det inte.

– Nu blir det lite som svaret ovan, det beror på vilket par det är. Man gillar så olika saker. Men mina personliga favoritresemål är Brasilien, Sydafrika och inte minst Sverige. Här hemma finns fantastiska upplevelser som är lätta att missa eller att ta för givna.

– Det finns hur mycket som helst. Men ett tips är att göra en kombinationsresa till Italien. Börja med två-tre dagar i Rom innan ni sätter er på tåget till Neapel och vidare till Amalfikusten. Det blir en fin kontrast mellan storstaden och landsbygden. Strosa i gränderna och njut av den fantastiska utsikten.
Hur gör man för att få ut så mycket som möjligt av sin smekmånad? – Läs på ordentligt i förväg om destinationen, köp en tjock guidebok, eller kanske Escape 360°, och ta reda på i förväg vad ni kan göra. Då vet ni vad som finns. Det är också viktigt att väl på plats känna efter vad ni faktiskt vill göra – vill ni stanna en hel dag på hotellrummet – gör det. Kom ihåg att det inte finns några måsten.

– Passa på att uppleva naturen och kulturen i det land ni besöker. Och blunda inte för sådant som kanske tar er utanför er trygghetszon. Några av mina starkaste reseminnen är ett möte med barnen i en kåkstad utanför Kapstaden, en kväll med trummor och uråldriga dansritualer i Brasilen och hummerfiske i Bohuslän.

– Planera inte in för mycket aktiviteter. Två dagar kan vara tillräckligt. Det viktiga är att huvudfokus på resan är lugn och ro och tid tillsammans utan pressat schema eller stress. Stäng av telefonerna och låt datorn stanna hemma. Ni ska inte känna att ni behöver en semester efter semestern.

Var hittar man den godaste maten? – De bästa ställena är oftast de mest anonyma. Välj någon dit många lokalbor går, där brukar den bästa och mest genuina maten finnas. Var inte heller rädda för att fråga ortsborna, då får ni tips som inte är så turistanpassade.

– Välj bort All Inclusive-anläggningar och gynna den lokala turismen Fråga kyparen vad som är husets specialitet och våga prova nya saker.

Ett specifikt tips är Tokara – en underbar vingård som ligger mellan Kapstaden och Stellenbosch.

– Det bästa tipset är att fråga lokalbefolkningen var de äter. Där är det garanterat bra priser och bra kvalitet. Försök att hitta en restaurang som är specialist på lokala rätter som fisk och skaldjur fångade utanför den lokala kusten, eller biffkött från regionen
Har du något tips på ett mysigt hotell?

– Boendet på Bed and breakfast i någon liten stad är visserligen ofta spartanskt men det är också mer genuint. På de små orterna är det också lättare att börja prata med lokalbefolkningen eftersom de är mer nyfikna på turister. Vill ni sova lyxigare någon natt så finns det slott i överflöd i Storbritannien, och bor ni där på en vardag så kan ni få rummet till halva priset.

– En personlig favorit är det mycket romantiska Hospes Maricel Hotel Palma de Mallorca. Men det finns flera eco-resorts runt om i världen. Det absolut bästa för miljön kan dock ofta vara familjeägda mysiga pensionat långt bort från massturismens negativa påverkan. Utomlands finns det pensionat även i lyxklass för den som vill ha en riktigt femstjärnig romantic escape.

– Atlantis i Nassau på Bahamas är så udda och så eget. Åker man på smekmånad och vill minnas hotellet som mer än bara fint är det här stället. Här simmar stingrockor i gigantiska akvarier i receptionen. Banyon tree i Bangkok är en annan favorit. Det är en oas mitt i den stressiga storstaden. 61 våningar upp finns en fantastisk restaurang med utsikt över hela Bangkok.

Har du några särskilda tips på hur man får till den ultimata resan?

– Var inte rädda för att säga till att ni är nygifta. Skriv det i hotellbokningen och säg till vid incheckningen på flygplatsen. Förhoppningsvis gifter ni er bara en gång i livet, då kan ni gott bli bjudna på det lilla extra.

– Lämna alla bekymmer hemma. Jag tror att de bästa reseupplevelserna kommer när man vågar släppa ”hemmet” och bara fokuserar på att njuta av landet, naturen och kulturen man semestrar i.

– Se till att ha avklarat alla praktiska detaljer som har med bröllopet eller bostaden att göra innan ni åker så att ni kan släppa det helt under resan. Ta två extra dagar ledigt innan ni börjar jobbet så ni hinner smälta allt ni har varit med om.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: