Så bär du smoking och väljer rätt accessoarer

Smoking på bröllop? Läs detta först! Ett smokingbröllop skänker bröllopet lite extra glamour och en bra anledning att få klä upp sig till fin fest.

Text: Jens Christiansen Foto: Unsplash / Producenterna

Smoking, black tie och tuxedo

Smoking ska vara uppfunnen av festprinsen nummer ett, Hertigen av Wind­sor. Redan 1885 blev den snabbt en trend och spred sig till USA. En man från om­rådet Tuxedo Park i England hade sett detta klädesplagg på en fest och gav det namnet Tuxedo.

Den är egentligen till för cocktailbjud­ningar och middagar av mer lättsam karak­tär. Alltså raka motsatsen till högtidsdagar och bör enligt traditionen inte vara klädsel på bröllop.

Populärt på bröllop

Men på senare år har det blivit mer populärt. Det passar ändå ut­märkt på en eftermiddags- och kvällsvigsel då du bara ska bära smoking enligt tradition innan klockan fem.

En smoking ska vara svart eller midnattsblå om det inte är ett bröllop utomhus eller ombord på ett fartyg till havs. Då får jackan lov att vara vit. Färgen på till­hörande fluga och byxor är alltid svart, liksom även skorna alltid är.

Står det Black tie Dinner jacket, Tuxedo el­ler Cravatte noir på en inbjudan så betyder det smoking och inget an­nat. Det syftar så klart till färgen på flugan som ska vara svart, oavsett färgen på jackan.

Man i smoking

Smoking är enligt traditionen inte ett bröllopsplagg, men har ändå blivit mycket populär på senare år. På ett bröllop i en finare festlokal eller en högklassig restaurang är den given.

Black tie syftar på att flugan ska vara svart

Det bär du till smoking

Till smoking bär du gärna en gördel. En myt är att gördeln ska matcha kvinnans klänning och det är inte alls sant. Gördel kan dock, till skillnad mot den alltid svarta flugan, vara av olika färger och mönster. Du bär den tillsam­mans med kostymen för att dölja övergången mellan byxa och skjorta.

Vecken bärs uppåt då man förr i tiden alltid sydde in fickor där. Skärp använder du inte men däremot häng­slen för at bära upp byxorna på rätt sätt.

Skjortan ska alltid vara vit och avsedd för just smoking med manschettkrage. Manschettknappar är en självklarhet och vill du lyxa till det hela så finns lösa skjortknappar som går att matcha.

Näsduken ska vara vit och av fint bomull så att du kan erbjuda din bordsdam den efter dansen. Att du knyter flugan själv och aldrig köper en färdigknuten variant behöver vi väl inte påpeka?

Manschettknappar till smokingskjorta ett måste

Checklista smoking

 • Svart eller midnattsblå
 • Byxor med revär
 • Svarta hängslen
 • Äkta smokingskjorta med manchettkrage
 • Flugan är alltid svart
 • Svart gördel är original
 • Svarta lackskor

Tillbehören du äntligen har en god anledning att köpa:

 • Lacksko eller svarta Oxfords
 • Svart fluga som du knyter själv
 • Smokingskjorta
 • Manschettknappar
 • Klocka – OM du absolut vill bära klocka så ska den vara nätt och passande. Reverso är aldrig fel.

Rätt accessoarer till en smoking:

Klocka: Reverso Jaeger le Coultre. Skor: Svarta Oxfords. Fluga: Svart som du knyter själv.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: