Sommarbröllop i 30 graders värme

Av Jacqueline Rova Foto Felicia Lundberg

Trots en högriskgraviditet stoppade det inte brudparet Ann-Katrin och Tobias från att viga sig tillsammans med sina nära och kära i Månsarps kyrka och avsluta bröllopet med en stor fest med dans in på natten.

Brudparet

Namn: Ann-Katrin Rothzén-Annér och Tobias Rothzén- Annér

Vigsel: 27 juli 2019

Var: Månsarps kyrka utanför Jönköping och festen hölls på Knäryds lada i Jönköping.

Gäster: ca 80 närvarande gäster

Klädkod: Kavaj

Från början köpte Ann-Katrin en väldigt stilren slät satinklänning som passade henne perfekt och som hon älskade. Innan det var dags att sy in klänningen blev hon gravid med deras dotter Flora. Klän­ningen passade då inte alls och hon fick då sy om hela klänningen. Efter all förändring på klänningen kände Ann-Katrin inte att hon ville ha den.

– Det slutade med att jag fick jaga rätt på nå­got som passade min växande kropp. Valet föll på en spetstopp och en kjol. Jag ville inte alls ha de klassiska gravidbrudklänningarna. Det enda som jag kunde behålla var min fantastis­ka slöja, den kommer alltid att få hänga i gar­deroben. På kvällen bytte jag sedan om till en kort klänning med volang och nerhasade axlar. Skorna var ett par rosa sandaler med smal rem, väldigt enkla och helt i min smak berättar Ann- Katrin.

Tobias valde en mörkblå kostym då han tyckte att det kändes snyggast mitt i somma­ren. Svart kändes för hårt och ljusa kostymer kändes inte alls lockande för Tobias. Skorna och bältet han bar var bruna för att matcha kostymen bäst.

feliciasarafoto22_webb

feliciasarafoto11_webb

feliciasarafoto17_webb

BJUD IN TILL BRÖLLOP

Brudparet skickade digitala save the date kort elva månader efter frieriet. Sedan skickades inbjudningarna ut några månader efter det. Inbjudningskorten designade paret själva och ville binda ihop stilen tillsammans med dukning och brudbuketten, som en röd tråd genom bröllopet.

– Jag hade eukalyptus, vita krysantemum och brudslöja. Vi ville ha vita blommor som kän­des ”lätta”, stilrena och tidlösa och använde likadana blommor som var i brudbuketten och följets blommor till dukningen Vi ville även ha grönt och vitt med lite inslag av natursnören och namnlappar i naturfärgat papper i duk­ningen. Jag planerade hur det skulle se ut och sedan dukade vi tillsammans med våra vänner och familj berättar Ann-Katrin.

HÖGRISKGRAVIDITET

Brudparet planerade allt eftersom under året mellan förlovningen och bröllopet. Planering­en gick relativt smärtfritt då Ann-Katrin hade en klar bild över hur hon ville ha det. Tobias gav henne så gott som fria händer då han vet att det blir ett bra slutresultat.

– Jag tycker om att planera fester och deko­rera och var i mitt esse under bröllopsplane­ringen. Då jag blev gravid innan bröllopet och har haft högriskgraviditeter, båda mina barn Vega och Alfred är för tidigt födda, mådde jag otroligt dåligt. Jag har varit sjukskriven i varje graviditet. Det ställde tyvärr till det lite när allt skulle fixas innan själva bröllopet men som tur är hade vi många av våra nära och kära som hjälpte till med dukning, göra iordning lokalen och alla andra grejer som skulle göras. Jag fick sitta på en stol och skriva många lappar med instruktioner till både serveringspersonal och våra familjer och vänner som hjälpte till berät­tar Ann-Katrin.

feliciasarafoto4_webb

feliciasarafoto30_webb

feliciasarafoto5_webb

BRUDENS MOR ÖVERLÄMNADE HENNE I KYRKAN

Dagen började klockan 08:00 på varsitt håll. Under dagen när de förberedde och gjorde sig i ordning längtade de efter varandra då de inte är vana att vara ifrån varandra, inte min­dre sova utan varandra. Tobias valde sin äldsta barndomsvän och en av sina bästa vänner till marskalkar. Bruden valde två av sina närmaste vänner. Ann-Katrins barn, Tobias bonusbarn, Alfred och Vega var brudparets brudnäbbar.

– Precis innan jag, barnen och tärnorna skul­le åka i väg blev barnen akut toanödiga och började konstra. Mitt i all värme, då det var 30 grader varmt och inte ett moln på himlen, fullt påklädda och fixade blev det lite panik. När sedan jag, tärnorna och barnen skulle åka mot kyrkan startade inte heller bilen vi åkte i. Vi hade redan satt oss och svetten rann men det var bara att försöka behålla lugnet för att inte svettas mer. Vi blev 15 minuter sena men Tobias som väntade vid kyrkan hann bli or­dentligt nervös under tiden. När jag, min mam­ma, tärnorna och barnen kom in i kyrkan stod Tobias redan där framme och det var då vi såg varandra första gången berättar Ann-Katrin. Min mamma lämnade över mig till Tobias och när kyrkdörrarna öppnades började hon gråta men samlade sig till slut. Jag är väldigt glad att mamma fick uppleva vårt bröllop och även träffa vår dotter Flora då hon plötsligt gick bort i slutet av förra året. Jag kommer alltid bära med mig att hon var en del av vår stora dag. Hon var så snygg i sin rosa klänning som pas­sade fint till tärnornas. Även om jag kände alla som var på bröllopet är det en speciell känsla när alla står och tittar på en. Pirrigt men ändå så lycklig berättar Ann-Katrin.

BRUDGUMMEN TAR TON

Då brudgummens farföräldrar varit involve­rad i kyrkan samt att brudparets präst Tore döpte Tobias när han var liten kändes det som ett självklart val att själva viga sig där. Prästen döpte även deras dotter Flora i år. Det var en personlig vigsel med mycket musikinslag och kärleksfull känsla. Hela vigseln andades live musik med mycket känsla. Brudgummen Tobias sjöng och spelade Our song av Ron Pope vilket är en av brudparets favoritartister och ”deras” låt.

– Efter bröllopet var det många som sa att de gråtit och blev väldigt berörda av att Tobias sjöng till mig. Jag stålsatte mig under hela dag-en och grät ingenting. Allt det släppte dagen efter. Då släppte stressen och alla känslorna samtidigt och jag grät i stort sett till och från hela dagen, jag skyller på alla gravidhormoner. Det var en konstig men lycklig tomhet dagen efter. Då var dagen över som vi tänkt på under så lång tid och nu vill man bara göra om den för att få uppleva den igen och komma ihåg alla de saker jag glömt berättar Ann-Katrin.

feliciasarafoto1_webb

feliciasarafoto10 (1)_webb

FOTOGRAFERADES EFTER VIGSELN

Brudparet och följet åkte därefter i väg till ett bruk i närheten och tog bilder. En fin miljö att få kontraster i. Fina kläder, spets, blommor till­sammans med tegel och hård bakgrund. Gäst-erna begav sig mot lokalen där de serverades champagne, frukt och tilltugg. De fick ta bilder med en polaroidkamera att sätta in och skriva i en gästbok. Fint minne att titta i. De tog också bilder med kamera för att få ett mer bestående minne. Efter fotograferingen åkte brudparet mot lokalen där alla väntade.

– Vi ville ta bilderna efter vigseln då vi ville se varandra i kyrkan för första gången. All ner­vositet släppte när vi väl var inne i kyrkan och vi tycker att bilderna efteråt speglar vår lycka av att vi gift oss och sagt ja till varandra varan­dra berättar Ann-Katrin.

feliciasarafoto9_webb

MÅNGA FINA TAL

Festen och middagen hölls i en privat lokal i en gammal ladugård. Tobias och Ann-Katrin ville ha en avslappnad fest men ändå inte tumma på dekoration och festkänsla. Lokalen var per­fekt för brudparet, nära till staden men ändå helt avskilt. Vid lokalen hälsade värdpar brudparet välkomna och väl inne vid middagen tog deras toastmasters över.

– De gjorde ett suveränt jobb med lekar, infor­mation och höll tidsschemat. Under middagen njöt vi av att alla var samlade och vi äntligen var gifta. Det kändes galet att vi nu var äkta makar. Den känslan slår mig ofta fortfarande, det känns fantastiskt fint att vi är gifta. Vi hade många fina tal och för att presentera varje talare hade varje person fått välja en låt som spelades när det var deras tur att tala. En låt som antingen symboliserade något för talaren och oss tillsammans eller en låt de själva tyckte om. Det jag kommer minnas mest är min mam­mas tal. Hon ville egentligen inte hålla tal då hon var obekväm i det och jag trodde hela tiden att hon inte skulle tala så vi blev överras­kade när Arvingarnas låt I do, mina barndom­sidoler, började spela och mamma gick upp och höll tal. Det är jag evigt tacksam för att fått uppleva. Tobias äldsta barndomsvän höll även tal och det var väldigt rörande för Tobias då de känt varandra hela livet. Det var inte ett öga torrt berättar Ann-Katrin.

EN LYCKAD BORDSPLACERING

Brudparet bjöd till buffé för att gästerna själva skulle välja vad de ville ha samt att de skulle komma upp och mingla mer med varandra. För brudparet var det viktigt att alla skulle tri­vas och inte känna att de hamnade på fel plats. Brudparet placerade gästerna efter vilka som kände varandra men ändå tillsammans med nya personer. Då de hade långbord blev det möjligt att få till en lyckad bordsplacering.

– Varken jag eller Tobias dricker särskilt mycket alkohol men vi ville ändå bjuda våra gäster på det under bröllopet. Gästerna fick själva välja vad de ville ha för dryck och vi hade valt ut ett vitt vin, ett rött vin, öl, cider och alkoholfria alternativ. Vi utsåg en ansvarig person vid bordet som hämtade dryck allt eftersom. På så sätt behövde inte serverings­personalen lägga energi på att servera och gäs­terna blev heller aldrig sittandes väntande på drycken. Under själva festen serverades öl, vin och dricka i rostfria kar med is i. Det fanns även burkar med godis i till gästerna att småäta av.

feliciasarafoto3_webb

BRÖLLOPSTÅRTAN ÅTS UTE I SOLNED­GÅNGEN

När brudparet sedan kom tillbaka från deras fotografering vid golden hour åt de efterrätt och innan dansen skar de upp bröllopstårtan utomhus. Brudparet hade dekorerat bordet med bröllopstårtan med stubbar till tårtfat och ljusslingor runt.

– Det var väldigt härligt att vara utomhus då. Hela dagen var så varm och sommarnatten gav en härlig känsla som lever kvar än idag. Ingen glömmer väl de där perfekta sommar­kvällarna. Vi båda var riktigt trötta efter en lång dag men peppade till för lite dans. Det var bra tryck på dansgolvet och våra barn var i sitt rätta element. Vi hade bara våra egna barn med på festen då vi ville att de skulle vara en del av vår dag, vi är ju en familj och vill dela glädjen tillsammans. Vi tycker om och lyssnar ofta på musik. Tobias spelar gitarr och sjunger, jag sjunger hellre än bra. Vi dansar mycket i familjen på morgonen, speciellt helgmorgnar. Vi skapade själva en lista med all musik vi gil­lar till festen, mycket nostalgi, och sedan lät vi den gå under kvällen. Den var så lång att den inte hann spelas klart. Vi hyrde ljud och ljus för att få ett riktig disco och dunderfest. Det var inte många som satt still och vi är väldigt nöjda med festen. Vi började dansen genom att dansa en lugn låt när alla fick titta på, den övergick sedan till Beyonce Single Ladies som vi övat in dansen till. Det var en rolig överraskning innan alla fick skaka loss. Alfred var kung på dansgolvet och dansade runt med alla, även de han inte kände.

Efter dans och fest åkte brudparet vidare hem.

– Vi valde mellan att sova på hotell eller hem­ma men kände att vi ville vakna hemma i våra egna sängar. Vi var otroligt nöjda med vår dag och kände oss lyckliga och förväntansfulla över nästa kapitel i livet, en barnfamilj med tre kids.

feliciasarafoto21_webb

Tips från brudparet:

1. Börja i tid och köp saker efterhand så blir det inte lika stressigt.

2. När dagen väl är där spelar inte allt det man stressade över någon roll. Vissa saker blir inte som man tänkt men det blir bra ändå.

3. Utgå från er själva och gör det bröllop ni vill ha, inget annat


feliciasarafoto_print-2_webb

Fotograf: Felicia Lundberg

INSTAGRAM: feliciasarafoto

BOR: Jönköping

FOTAR BRÖLLOP: Utgår från Jönköping eller Vimmerby men reser för kärleken!

ANTAL BRÖLLOP/ÅR: Ca 10

SE MER:www.feliciasarafoto.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: