Bröllopstårta med jordgubbar och italiensk maräng

Foto Victoria Willén

När man som brudpar väljer bröllopstårta är det viktigaste såklart att man själv gillar tårtan. Extra roligt är det om brudparet själva bakar sin egna bröllopstårta, mer personlig bröllopstårta än så kan det knappast bli. Victoria Willén driver bloggen Victorias Provkök och delar med sig av sitt recept på en riktig härlig bröllopstårta med jordgubbar och italiensk maräng.

Sommartårta med jordgubbar och italiensk maräng

Tårtan blir stor, hög och ser riktigt maffig ut där den står. Den söta toppingen av italiensk mjuk maräng passar så bra ihop med vanilj philadelphiafyllningen och jordgubbarna.

Gör tårtbotten dagen innan bröllopet och fyll och toppa tårtan på bröllopsdagen. Dela tårtan i 4 delar, fyll den med philadelphiafyllningen och skivade jordgubbar i alla lager. Toppa sedan med italiensk maräng på toppen och givetvis lite jordgubbar.

image2_webb

Tårtbotten:

Botten till tårtan är väldigt enkel och blir otoligt god. Du behöver en 26cm rund springform. Knäck 8 st mediumstora ägg i ett glas, ett tips är att använda Ikeas pokalglas. Sedan tar du två likadana glas och häller upp lika mycket strösocker som ägg i ett glas och i det sista glaset häller du i hälften potatismjöl och hälften vanligt vetemjöl, samma nivå som äggen. Blanda sedan ner 1 msk bakpulver i mjölblandningen och rör om. Vispa ihop ägg och socker pösigt, vispa med maskin ca 7 minuter, och vänd sedan ner mjölblandningen och bakpulvret försiktigt. Det ska inte vispas, bara röras ihop så allt blandas. Sätt ett bakplåtspapper i botten på springformen och smörj kanterna med smör, bröa formen, du kan även använda kokos. Häll i smeten och sätt sedan in tårtbotten i ugnen ca 35-45 minuter på 175 grader. Öppna inte ugnen förrän mot slutet. Känn med en sticka om tårtbotten är klar.

image0 (5)_webb

Vanilj philadelphiafyllning:

450 g philadelphiaost naturell

3 dl florsocker

3 msk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

500g färska jordgubbar

Gör så här:

Vispa ihop philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker i en bunke. I en annan bunke vispar du grädden hårt. Blanda ihop allt till en slät smet. Bred ut fyllningen. Dela upp tårtbotten i 4 delar så att det blir tre lager med fyllning. När du brett på fyllningen lägger du skivade jordgubbar ovanpå, sen på med nästa bottendel. Överdelen toppar du med Italiensk maräng så ingen philadelphiafyllning där.

image1_webb

Italiensk maräng:

130g äggvita (4st)

75g vatten (3/4 dl)

210g strösocker (2 1/2 dl)

Gör så här:

Knäck ner äggvitorna i en vispbunke, det ska vispas länge så använd en bakmaskin men det går även med elvisp också om du har tålamod. Koka upp vatten och socker i en kastrull tills den nått temperaturen 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett hårt fast skum. Häll sedan ner sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet, vispa samtidigt skummet på maxhastighet hela tiden. Sänk sedan vispgastigheten till medelhastighet och vispa konstant tills marängen är kall, tar ca 30 minuter. När marängen är kall fyller du upp en spritspåse med marängsmet. Bred ett tunt lager ovanpå tårtan så toppen blir täckt, sen spritsar du ut marängtoppar på tårtan och toppar med halverade jordgubbar.

image0 (6)_webb

Victoria Willén, bor i Örebro och driver bloggen
Victorias Provkök samt Instagram
Victorias_provkok. Med fokus på mat och bak sedan 2010.Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: