Soulsister

Av: Jacqueline Rova Foto: Leena Joandi Mathisson

Jenny Farkas blev upptäckt av skolans musiklärare när hon sjöng ensam i sin skolas korridor när hon var 14 år och har sedan dess sjungit och stått på scen. Nu är hon flitigt anlitad för bröllop över hela Sverige.

Jenny har nu i över tjugoårs tid åkt och spelat överallt i hela Sverige med olika krogshower, föreställningar och på bröllop. Men det var när Jenny träffade sin man Jimmie, som då sa åt henne att göra en ordentlig hemsida, som det tog raketfart i sångkarriären. Paret gifte sig 2007 i Oscarskyrkan i Stockholm när Jenny var gravid i åttonde månaden. När första barnet kom ändrade hon sin nisch till att bli bröllopssångerska för att kunna spendera mer tid med sin familj och inte i replokaler samt ute på olika scener. På så sätt fick hon det bästa av båda världar.

– Det var efter vårt eget bröllop, vi hade en fantastisk sångerska vid namn Valeria som sjöng
”Stay with you” med John Legend, som jag verkligen insåg hur fantastiskt det är att själv få sjunga på bröllop. Det är en av de största dagarna i ens liv och att få vara en del av någons stora dag är verkligen ett privilegium. Vi valde låten
Stay with you för att vi älskade texten och det var det jag och Jimmie ville säga till varandra. Det vart ett starkt och känslosamt ögonblick och att jag får vara den som förmedlar, via sång, mina brudpars känslor till varandra är verkligen en ära berättar Jenny.


image1_730

Jag älskar att sjunga på bröllop, alla är glada och det är fantastiskt att få vara en del av någons stora dag.

Valet av vigsellåt.

Då Jenny arbetat som bröllopssångerska i över 10 år har hon fått upplevt mycket och en gemensam faktor för brudparen är stress, prestation och rädsla över att välja ”fel”.

– Jag blir ofta ett bollplank för mina brudpar och ger dem rådet att inte jämföra sitt bröllop med någon annans bröllop de gått på samt göra val utifrån vad de som brudpar vill och inte vad som kan förväntas av dem. Välj en låt som betyder något för er som brudpar, det är absolut inget fel i att välja klassisk musik om man vill det, men det är helt okej att välja en låt som bara ni som brudpar vet betydelsen av. Musik och texter kan vara otroligt känslosamt och betydelsefullt och man behöver inte berätta om man inte vill varför de valt just den låten, berättar Jenny och fortsätter

– Det är fyra låtar som har dominerat sedan tio år tillbaka, Du är allt, Kärleksvisan, Utan dina andetag och Av längtan till dig. Även om jag sjunger samma låt på flera bröllop så är varje bröllop unikt och låten har en egen speciell mening för just det brudparet så det blir alltid personligt och det menar jag verkligen från hjärtat. En trend som var för några år sedan var att brudparen skulle dansa ut efter vigseln medan folk stod upp och applåderade och dansade. Det älskade jag!

43077F4B-6AFF-4BD5-B816-8B25BFC616F4_1_201_a_730

Det är många brudpar som bokar Jenny själv först till vigseln och sedan Jenny och hennes band till festen på kvällen.

Att ett bröllop är känslosamt har Jenny fått ta del av under sina år, både på sitt eget bröllop och på alla bröllop hon sjungit på.

– Jag får ofta en lång och nära kontakt med mina brudpar under bröllopsplaneringens gång men det är på själva bröllopsdagen när brudparet har sin vigsel jag får se dem för första gången vilket är ett fantastiskt ögonblick. Då många brudar är oroliga över att det ska bli för känslosamt under vigseln brukar jag ge rådet om att fästa blicken långt fram och försöka hålla fokus på en viss punkt när de går in i kyrkan. Det är många gånger jag fått sjunga vänd mot gästerna då brudparet tyckt att det blir för känslosamt att möta min blick under sången vid vigseln. 2018 blev jag ombedd av en brud att skriva en personlig bröllopssång. Jag fick en text som hon skrivit om sin kärlek till honom, sedan skapade jag en egen sång till paret, med dessa ord som stöd och strax efter bröllopet satte jag ihop en liten film till dem också. Det blev riktigt fint. Vad hon inte visste var att jag bett brudgummen i smyg om några meningar som berättade hans känslor för henne och dessa är såklart också med i filmen.

AD9CE782-4A95-4DC9-8F1D-85B61D326095_1_201_a_730

Sminket är gjort av make up artisten Nina P.Lindblad, MakeUpStore.

Läs mer om Jenny Farkas på
MyWeddingPlanner samt följ henne på hennes instagram
@soulsister_farkas

Den 14 februari har Jenny en livestream kl 15:00 på
hennes facebook där ett blivande brudpar har chansen att vinna en bröllopslåt framförd på sitt bröllop av Jenny.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: