Stiltips för brudgum med Fredrik af Klercker

Klercker-kostym för brudgum

Fredrik af Klercker är grundare av Sveriges största podcast om herrstil, Stiljournalen, samt driver vintage-plattformen Pete & Harry. Till Allt om Bröllop delar han med sig av bästa stiltipsen för brudgum utifrån den klassiska västeuropeiska traditionen.

Text: Jacqueline Rova Foto: Fredrik af Klecker

Fredrik af Klercker om klädsel för brudgum och klädkoder till bröllop

– Först vill jag klargöra att jag pratar om klassisk stil när man klär upp sig inför en högtid och i detta fall då bröllop. Jag menar inte att man till vardags alltid behöver gå klädd i kostym, om man inte vill det såklart. Utan att man som gäst bör respektera brudparets klädkoder. Om jag blir bjuden på ett bröllop med Heavy Metal-tema så klär jag mig såklart efter de klädkoderna, säger Fredrik.

Vad kostar det att vara snygg som brudgum? Behöver det kosta skjortan?

– Förr i tiden var det klassrelaterat hur man klädde sig. Det är det inte idag och det behöver inte heller vara dyrt att klä sig snyggt som brudgum eller gäst. Dyrt är inte alltid samma sak som snyggt eller elegant.

– Det allt handlar om är passform. Oavsett om man är smal, tjock, kurvig, lång eller kort så ska plagget sitta bra efter din kroppsform. Jag kan gå in på H&M och komma ut och se ut som en gentleman, medan en brudgum som inte vet sin kroppsform kan komma ut från en designbutik och se ut som en clown.

Det är även värt att betala en extra peng och gå till en skräddare för att till exempel lägga upp kostymbyxorna om de är för långa så att allt sitter som en smäck.

Fredrik af Klercker
Fredrik af Klercker om herrstil för brudgum och bröllopsgäst

Hur bör en blivande brudgum tänka inför valet av klädsel?

– Det första är att bestämma vilken klädsel ni vill ha på ert bröllop. Frack, jackett, kavaj eller smoking. Smoking är egentligen inte ett högtidsplagg utan var ett partyplagg man bytterom till inför bröllopsfesten.

– Lägg sedan ner tid på valet av kläderna och att de har en bra passform. Byxorna bör sluta strax ovanför naveln och hänga från axlarna, med hängslen, inte hänga på höften. Det kan kännas fånigt om man inte är van med det, men det ser både snyggare ut och är bekvämare.

– Byxorna bör sluta så de precis rör vid skorna och får ett rakt pressveck. Ser det snyggt ut när du står upp då ser det även bra ut när du sitter ner. Skjortan bör inte vara för lång utan bör sluta vid handledens knöl. Kavajen bör sluta en centimeter över detta.

Manschettknappar

Vilka accessoarer bör brudgum använda?

– Manschettknappar som du kan göra personliga med initialer på inför bröllopet är en fin detalj. Det är även något som är kul att ha kvar som minne och använda vid speciella tillfällen.

– Ett fickur till frack är elegant. En ljus färgad slips i paisleymönster och färgglad näsduk är snyggt. Placera en blomma i kavajslaget som visar att det är du som är the man off the day. På fötterna tar du på dig ett par svarta skor som du putsat så att de blänker.

Vad är big no no´s ?

– Använd alltid knästrumpor men aldrig färgglada i bröllopssammanhang. Ett par röda strumpor till jul-kostymen kan vara ett roligt inslag, men absolut inte på ett bröllop!

– Heller aldrig en svart kostym, om du inte är präst. Välj en mörkblå kostym istället. Skippa lackskorna och använd aldrig skärp, ta även bort hällorna på byxan. Låt klockan ligga kvar i klocklådan.

Berätta hur du själv kommer att klä dig till ditt eget bröllop

– Jag kommer att ha en jackett på mig, som sig bör, då vi kommer att ha en vigsel som äger rum på förmiddagen och bjuder på lunch istället för middag.

Besök Pete & Harry eller lyssna på Stiljournalen.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: