Surf, yoga och njutning

Av Nadya Gruner

Vågsurfing på Sri Lanka och Yoga i Indien klingar kanske inte så romantiskt, men idag är suget efter aktivitetsresor större än någonsin. Och vem har sagt att kittlande äventyr utesluter romantik och spa-behandlingar i paradiset.

3. surf_ Sri Lanka_WEBB

Det är en härlig upplevelse att ersätta surfandet på mobilen till vågsurfing på magiska Sri Lanka. Man går upp med solen för att bege sig med surfbrädan under armen till någon av de jungfruliga stränderna som gränsar till Surfakademins strandhus på Kamburgamuwa. När man väl har fått in snitsen, hittat balansen på brädan och lärt sig den rätta paddeltekniken så är ingenting så innerligt vackert som det nyckfulla havet som du lyckats bemästra, tack vare ihärdig teori och praktik. Upplägget är lekfullt där man under sju dagar tillsammans med femton andra deltagare lär sig vågsurfa som ett proffs. När solen går ner och får Indiska oceanen att glöda, stillar man sinnet med hjälp av meditation och yoga.

– De allra flesta kan surfa efter tre dagars praktik, vi börjar med lite teori och sedan får man pröva sig fram i lugnt vatten. Det tar ett tag innan man lär känna havet som för många till en början kan vara lite skrämmande, berättar Peter Sahlberg som är en av grundarna till Surfakademin.

DSC_0410 copy_WEBB

Kamburgamuva ligger på Sri lankas södra spets, cirka fyra timmars bilresa bort från den internationella flygplatsen och förankringen till storstadshetsen. Strandorten är väldigt ”laid back” det mesta kretsar runt vågsurfing och strandliv.

Många väljer att kombinera en veckas surfing med en extra vecka för total avkoppling i solstolen. Sri lanka är fortfarande relativt orört och det är inte svårt att hitta folktomma strandremsor. Eller så kan man ta flyget till grannlandet Indien för att checka in både kropp och själ på yoga och spa-retreats. Det finns många prisvärda flygbiljetter som tar dig direkt till turistparadiset Goa.

8. indien yogiakademins retreat_WEBB

Yogiakademins paradisstrand ligger väl undangömd bland palmer och frodig vegetation. Goas livliga nattliv lyser med sin frånvaro när taxichauffören kör längs slingriga landsvägar, för att så småningom skifta till skumpiga grusvägar. Den sista biten sker till fots i djungeln, där chauffören bär resväskan på huvudet nedför en brant backe som leder ner till den halvmåneformade stranden och Yogiakademins retreat. Havsbrisen är alldeles lagom sval och naturen inbjuder till barfotaliv. Den närmsta veckan trakteras åt yoga, meditation och själavård. Hela sex timmar om dagen, varvat med strandhäng, ljuvliga ayurvediska-måltider och vila ackompanjerat till havets ohämmade vågor. Boendet är spartanskt, det finns ingen telefon eller internetuppkoppling och närmsta by (Agonda) ligger 30 minuter bort med den lokala fiskebåten.

– Indien har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, och jag visste direkt att jag hittat min strand när jag kom hit första gången. Miljön är som klippt och skuren för Yogiakademin. De allra flesta som besöker oss, åker hem med vidare perspektiv på livet. Tänk vad mäktigt att få dela den upplevelsen med sin partner, säger Josefine Bengtsson som äger och driver yogiakademin.

Det är onekligen en mäktig upplevelse att spendera en vecka på en ödslig strand, där hälften av tiden sker i tystnad, totalt avskuren från omvärlden. Men det är minst lika mäktigt att resa vidare till ett prisbelönt ayurvedisk-spa-retreat för att bara njuta och slappa. Resans sista anhalt är en magisk plats belägen i den heliga staden Rishikesh, tillhörande regionen Garhwal. Hit kom Beatles på 60-talet med hopp om att finna sin egen guru.

14. naturbilder ananada_WEBB

Ananda Spa ligger fyra timmars tågresa från Delhi. Längs Ganges guldbruna delta finner man en mängd tempel, ashrams; hinduistiska kloster och myllrande byar. Idag reser många till denna plats för att uppleva ett spa genom vilket man på ett övertygande sätt kan nå vägen till hälsa och välbefinnande. Där var och en kan finna sin egen guru.

Ananda är byggt runt ett gammalt maharajapalats där miljön för tankarna till Djungelboken. Vi blir kungligt bemötta vid ankomsten, blomstergirlanger hängs över axlarna och dagen avslutas med ett mjukt yogapass. Reströtta ben får stillsamt vakna till liv på den mjuka persiska mattan. Yogainstruktören öppnar upp dörrarna i studion så att vi kan skymta Himalayas stolta toppar. Nybörjare eller erfaren yogi, passet anpassas efter behov och erfarenhet, likaså kost och spa- behandlingarna. Det finns tre olika kategorier av individuell uppdelning där man tar hänsyn till individens livsstil, hälsotillstånd och fysiska form.

I gryningen vaknar man till doften av nybryggt ingefärste. Trädgårdsmästarens nynnande hörs genom det öppna fönstret när han ansar trädgårdsgångarna och rosenbuskarna. Kanske är det en stilla bön till fruktbarhetens gud Shiva. Gudarna finns ständigt närvarande, man kallar på dem med musik, sång och klockor. Det känns vackert, som en personlig bröllopsvälsignelse

11. spa_WEBB

På menyn finns spa-behandlingar såsom ayurvedisk- aromamassage för par, traditionella ansiktsbehandlingar och sauna. Spa-terapeuterna är ytterst professionella, varje massagetag är perfekt placerat. Det här måste vara så nära ”återfödelse” man kan komma. På sanskrit betyder ayurveda ”vetenskapen om livet” och är en holistisk läkekonst, man betonar hur viktigt det är att se till helheten när det gäller människan. Ayurveda är inte bara en kunskap om hur man botar sjukdomar, utan även en lära om hur man behåller sin hälsa. Detta holistiska perspektiv är något som allt för ofta glöms bort i västvärlden. Om det är någon gång i livet som man ska unna sig en resa, där man får möjlighet att vila själen, öppna sinnet och totalt hänge sig, så är det väl när man precis har gift sig.

Strand_Boende YogaAkademien_WEBB

Fakta:

Flyg till Goa med Qatar Airways kostar ca 6 000 kr, samt flyg till Colombo med Emirates ca 7 500kr. Om man vill kombinera yogaresa i Indien med surfskola på Sri lanka så reser man smidigt mellan länderna för ca 1500 kr enkel resa. En enkel flygresa från Goa till Delhi med AirAsia kostar ca 400 kr.

Bästa tid: okt-april för att slippa monsunperioden.

Valuta: Cash is King!

Tips Goa!

  • Missa inte den fantastiska rawfoodrestaurangen Zest i Agonda, deras bakverk är beroendeframkallande.
  • Svenskägda bohemchica Palm Grove Beach Resort ligger på en behaglig strand i norra Goa. Yogaprofiler som bland annat Malin Berghagen och Maria Boox har hållit retreat här.

Tips Sri Lanka!

  • Tågresor i Sri Lanka är inget för den som har bråttom, men ett charmant sätt att uppleva landsbygden och dess teplantage. Resan från Kandy till Ella slingrar sig igenom djungel, byar och grönskande sluttningar med väldoftande tebuskar.
  • Glöm inte att packa ner en varm tröja, det är betydligt svalare på höglandet. Svenska Patricia Gabays kashmirmärke Kastanj har ljuvliga sjalar i färger som uppfångar hennes arv från Sri Lanka.

Shoppingtips Goa & Sri Lanka:

Köp hem vackra sjalar, traditionella blockprint kaftaner, väldoftande kryddor och fynda Mala-halsband i regnbågens alla färger

Foto: Mohammed Salik, Nadya Gruner, Surafakademien

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: