Svart på bröllop?

Foto: Barcelona Bridal Week Text: Anna Fürst

Förr var svart på bröllop helt oacceptabelt eftersom färgen förknippades med sorg. I dag har svart blivit ett allt vanligare bröllopstema och brudar med svarta kläder eller accessoarer bryter nu friskt mot gamla traditioner.

Förr: Oacceptabelt

Svart har traditionellt sett förknippats med sorg och har under större delen av 1900-talet ansetts högst opassande på en sådan lycklig tillställning som ett bröllop. Både för brud och gäst. Svarta kläder var något som framförallt bars vid begravningar. Det är dock viktigt att tillägga att för bara lite mer än hundra år sedan så gifte sig faktiskt majoriteten av de svenska brudarna i just svarta brudklänningar. Det var den finklänning man hade, och att man dessutom kunde använda den vid begravningar gjorde den bara mer användbar.

Nu: Trendigt

I takt med att bröllopen blir allt mer internationella företeelser och vi bjuder in vänner från hela världen så kan vi inte längre kräva att svenska traditioner ska följas slaviskt. På många håll så är det inga konstigheter att gästerna bär svart på bröllop. Dessutom har svart blivit ett allt vanligare bröllopstema. Först ut med detta var bruddesignern Vera Wang som för några år sedan lanserade sin vita brudtolkning med ett tjockt svart band kring midjan. Idag ser vi brudar som klär sig helt i svart och de som bär svarta accessoarer.

PatriciaAvendano_089

Svart på Patricia Avendanos visning, Barcelona Bridal Week 2014.

logo_black-new_300


KÖP SENAST


E N


UMRET


AV ALLT OM BRÖLLOP HÄR!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: