Svensk gin poppar

Av Redaktionen Foto: Kurjovikens

Aldrig tidigare har det funnits så många svenska ginsorter som nu. Den intresserade kan botanisera bland en variation av flaskor och kryddningar och nya brännerier har poppat upp från söder till norr. Här berättar en nykomling, Kurjovikens sin beundran till gin och delar ett drinkrecept som passar perfekt för att skåla in kärleken och brudparet.

Vid Västerbottenskusten, närmare bestämt i Skelleftehamn öppnade hösten 2020 ett småskaligt bränneri under namnet Kurjovikens. Lokalen ligger vackert belägen, granne med småbåtshamn, klippor och hav. Det var ett gäng vänner som under pandemins långsamma månader satte i gång projektet.

– Det är ingen slump att det tillverkas gin precis här i Kurjoviken. Här vilar en mystisk berättelse om Kurjo och Lovisa som för väldigt länge sedan framställde en egen sprit, som de på den tiden inte visste var världens kanske godaste gin. Berättelsen slutar i en kraftig höststorm där både Kurjo och Lovisa slukas av havet. Receptet som Lovisa korkade i en flaska flöt iland många många år senare, men var svårt att tyda. Där började vår experimentlust, säger Mattias Richtmann, destillatör på Kurjovikens.

I mars 2021 lanserades Kurjovikens första produkt, Stormiga Dry Gin och i juni kom uppföljaren Mary Rose Pink Gin. Båda har fått fina vitsord för smak, flaska och etikett. Allt med tydlig koppling till historien.

Hur har ni tänkt när ni komponerade recepten?

– Det har varit och är en härlig resa av experimentering och kunskapstörst. Vi ville ta till vara på smaker som finns i vår region, precis som Lovisa gjorde. Så i vår första produkt Stormiga finns toner från rönnbär som tillsammans med färsk rosmarin passar väl med de mer klassiska ginkryddorna enbär, citron och koriander.

I Mary Rose hade vi den norrländska sommaren som inspiration, där åkerbär är helt fantastiska. Och här är vi unika. Vi känner inte till någon annan svensk gin kryddad med åkerbär. Här samsas även toner från hallon och bourbon vanilj, vilket gör den väldigt passande till drinkar med lite mer sötma. Mary Rose är en uppskattad gin hos den inte så vana gin-drickaren.

kurjovikens_miljöbild-730

Kurjovikens Bränneri ligger granne med hav, klippor och småbåtshamn.

mary_rose-730

Mary Rose Pink Gin är Kurjovikens andra produkt. Den lanserades i juni i år.

Strävan fortsätter

På Kurjovikens fortsätter strävan och lusten att återskapa världens kanske godaste gin. Vännerna tillika ägarna har olika bakgrund. Här finns programmerare, kock, projektledare, kommunikatör, IT-konsult och entreprenörer som matchar sina erfarenheter på ett bra sätt. Under sommaren öppnade det intilliggande Gästköket där man både kan laga mat tillsammans med vänner och bränna sin helt egna version av gin – en uppskattad present till den som har det mesta, eller som helt enkelt bara gillar gin.

kurjovikens_branneri_2-730

På Kurjovikens Bränneri och Gästkök kan du både laga mat tillsammans med vännerna, givetvis guidad av en kock – och bränna din helt egna gin.


Recept

Här är ett festligt recept från Kurjovikens som passar utmärkt för att skåla in brudparet.

drink-kurjovikens_730


Hallå Hallon

4 cl Mary Rose Pink Gin

2cl Hallonsirap

Prosecco

Lägg is, gin och hallonsirap i champagneglaset. Rör försiktigt och toppa med prosecco.

Hallonsirap

Lägg 500 g frysta hallon och 500 g socker i en bunke över natten. Rör om tills att allt socker löst upp sig. Sila av.


Klicka här för att se film om Kurjoviken:

Läs mer om Kurjovikens på hemsida:
kurjovikens.se | @kurjovikens på Instagram och Facebook


LÄS MER OM SVENSK GIN HÄR!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: