Sveriges vackraste kyrkor för bröllop

Sveriges vackraste kyrkor för bröllop

Vi ville ta reda på vilka som var Sveriges vackraste kyrkor och vilka som är populärast att viga sig i. Det visade sig vara lättare sagt än gjort att ta reda på. Men här är resultatet!

Text: Jens Christiansen Foto: Maria Sääw

Hur hittar man Sveriges vackraste och populäraste kyrkor?

Det finns 3 400 kyrkor i Sverige, varav 2 955 är skyddade enligt kulturmiljölagen. Att gå igenom alla dessa visade sig vara omöjligt i jakten på Sveriges vackraste kyrkor.

Svenska kyrkan har dessutom flera kategorier av gudstjänstlokaler. Allt från sockenkyrkor på landet till kyrkorum i församlingshem, sjukhus och fängelser. Med alla dess inräknade blir det runt 3 700 kyrkolokaler.

Vi frågade Svenska kyrkan om Sveriges vackraste kyrkor

Vi kontaktade då Svenska kyrkan själva och frågade om de hade någon lista på topp tio kyrkor för bröllop. Inte heller här kunde vi hitta ett svar.

Ingen officiell statistik finns nämligen över vilka kyrkor som oftast är bokade för kyrklig vigsel. Men vi hittade uppgifter från de tretton stiften där de själva fått uppge vilka kyrkor som de upplever som populärast. Baserat på känsla och erfarenhet.

En riktigt het vigselkyrka visade sig vara Frösö kyrka i Jämtland. Intill kyrkan vilar dessutom Wilhelm Peterson-Berger som skrev Jämtlandssången. Även känd som Jämt­lands brudmarsch. Här kommer några fler av Svenska kyrkans egna tips:

Västernorrland/Örnsköldsvik

Själevads kyrka utanför Örnskölds­vik. Mycket populär kyrka som också regelbundet blir utnämnd till en av Sveriges vackraste kyrkor.

Jämtland/Frösön

Frösö kyrka, medeltidskyrka som är mycket populär för vigslar.

Jämtland Frösön - En av Sveriges vackraste kyrkor?

Frösö kyrka. Foto Jenny Michanek

Landskrona/Ven

S:t Ibbs kyrka på Ven. Gammal, superfin och kanske den vackraste kyrkan i Sverige? Utsikten är bedårande och man ser både Skåne och den skånska skärgården (Själland).

Tycho Brahe hängde här på den gamla goda tiden. Populär vigselkyrka som tillhör Landskrona församling.

Fulltofta kyrka, Hörby.

Fulltofta kyrka, Hörby.

Skåne/Hörby

Fulltofta kyrka, liten kyrka från 1100-talet i en liten by med stenlängor och små hus. Slottet med sin festsal ligger granne med kyrkan.

Skåne/Brösarp-Tranås/Lund

Kyrkan i Skåne-Tranås med möjligheter till fest och boende precis bredvid. En pärla på Österlen!

Skåne/Höganäs/Mölle

På Kulla-halvön i Brunnby församling finns tre vackra kyrkorum: Brunnby kyrka, Mölle kapell och Arilds kapell. Mölles natur­sköna läge invid Öresunds norra utlopp med Kullaberg som bakgrund.

Östergötland/Vadstena

Vad­stena klosterkyrka förstås. Majestätisk. Pandemivänlig. Oslagbar omgivning.

Gotland

På Gotland finns närmare 100 kyrkor och alla är öppna för gudstjänster och vigsel.

Hall kyrka representerar alla de medeltida kyrkor som finns på Gotland. För en mindre vigsel är till exempel Strandkyrkan i Gnisvärd eftertraktad.

Förutom ovan nämnda kyrkor finns också ett antal kyrkoruiner som kan passa för vigsel.

Hammarö kyrka en av Sveriges vackraste kyrkor

Hammarö kyrka. Foto Eriksdotter.

Värmland/Karlstad/Hammarö

Hammarö kyrka är populär som bröl­lopskyrka och även för dop och begrav­ning. Den är inte så stor men rymmer ändå många vid behov. Den ligger väldigt vackert med Vänern alldeles inpå. Den är Värmlands äldsta medel­tida träkyrka och är från 1300-talet.

Norrbotten/Kalix

Björkfors-Vår pastellkyrka utanför Kalix i Norrbotten är perfekt för personliga bröllop! Det är en liten träkyrka, fint dekorerad som står fritt ute i det gröna.

Göteborg/Örgryte

Örgryte gamla kyrka är populär som bröllops­kyrka. Där utöver också Sankta Birgitta kapell vid Klippan som ligger vid Gamla Älvsborg.

Örgryte kyrka populär för bröllop

Örgryte kyrka.

Småland/Växjö

I Växjö stift är Kalmar slottskyrka väldigt populär som vigselkyrka.

Öland/Köplingsvik

Egby kyrka på Öland ska en gång i tiden blivit utsedd till Sveriges vackraste kyrkor. Det är dock oklart av vem.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: