Sydafrika: Jakten på safarin

Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Text & foto: Jens Christiansen

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika.

Är det en safariresa du vill göra eller är det en resa till Kapstaden? Krasst kan man tyvärr konstatera att det inte finns någon ”riktig” safari i dessa krokar. Det är inte billigt att åka på safari och då är det bra att du vet vad du ger dig in på. Många researrangörer säljer kombinationen Cape Town – Safari. Här vill jag bara komma med ett tips i all välmening: Om du nappar på denna deal se då till att safarin ligger långt bort från Kapstaden! Många ”Kapstadensafaris” är dessvärre rena rama skämtet för att inte säga rent bedrägeri. Värst av alla är Aquila Private Game Reserve som ligger ett par timmar från Kapstaden i distrikten Klein Karoo.

Man kan dela in safari i tre kategorier; De som bjuder på vilda djur i sin riktiga natur, de som bjuder på lyxig upplevelse (ofta i kombination med riktigt bra och ärliga djurupplevelser) och en sista kategori som vill ha dina pengar. Den sista kategorin har små ägor, matar djuren (de få som de har) och bidrar varken till ökad förståelse för vår planets fantastiska skapelser eller till att du får en wow-upplevelse, förutom den du får när du studerar ditt bankutdrag efteråt. Aquila hör till den sista kategorin. Marknadsföringen är påkostad men direkt vilseledande. De ger intrycket av att vara en stor safaripark med vilda djur. I verkligheten är parken ett zoo och då kan man lika gärna åka till Kolmården istället så sparar ni den oskäligt dyra avgiften som Aquila tar ut.

Det är ingen slump att de flesta lodgerna i Sydafrika som anordnar safari ligger över fyra timmars flygresa bort från Kapstaden, borta vid nordöstra gränsen mot Mozambique och Zimbabwe vid den stora nationalparken Kruger. Här kan du åka på en helt egen safari med egen bil, tälta på eget bevåg i parken eller bo på några av de otaliga privata camps och lodges som finns här. En del har skyddat djuren genom stängsel men de flesta vandrar fritt mellan de privata initiativen. Att skydda djuren från tjuvjakt och naturen från att skövlas, är just den främsta anledning till varför privatpersoner har engagerat sig i att köpa loss mark och sätta upp en så kallad ”game resort”. Utan dessa privata initiativ hade landet inte haft kvar det lilla som de faktiskt har. Regeringen har stått helt maktlösa mot det största hotet mot total utrotning av vilda djur, som tjuvjakten faktiskt utgör idag. Trots stängsel och beväpnade vakter dödas utrotningshotade djur i en så skoningslös takt att vi faktiskt måste skynda oss om vi vill se dessa fantastiska djur i sitt rätta element.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: