Bra att tänka på när du gör bordsplacering

Bordsplacering

Bordsplacering kan vara avgörande för om både ni som brudpar och era gäster upplever middagen som trevlig och rolig. Här är några saker att tänka på när du ska göra bordsplacering.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash / Pexel

Rätt bordsplacering ger en lyckad middag

En genomtänkt bordsplacering bidrar till förutsättningar för gästerna att ha trevligt och påverkar stämningen på hela middagen. Genom att placera rätt kan du underlätta samtal och skapa en trevlig atmosfär för alla.

Vi börjar med att titta på reglerna för den traditionella bordsplaceringen, men det finns inget som säger att det är den du måste följa.

Brudpar och föräldrar

Brudparet sitter vanligtvis i mitten av bordet. Bredvid bruden sitter hennes pappa med brudgummens mamma som bordsdam. Bredvid brudgum sitter brudens mamma med brudgummens pappa som sällskap.

Från honnörsbordet har ni bra överblick över gästerna samtidigt som alla kan se er.

Placering av hedersgäster

Bestman, brudtärna och andra hedersgäster sås om äldre släktingar eller nära vänner placerar man gärna på en framträdande plats nära brudparet. Det visar respekt och uppmärksamhet att de är där.

Parplacering

Om du har par bland gästerna, kan det vara bra att placera dem bredvid varandra för att underlätta konversation och göra det tryggt och bekvämt.

Placering av vänner och bekanta

För att skapa en skön stämning är det viktigt att sätta vänner och bekanta bredvid varandra. Det kan också vara en bra idé att blanda in nya bekantskaper för att underlätta för mingel och nya konversationer.

Tips till lyckad bordsplacering

Tradition och vett och etikett vid bordsplacering är absolut inget måste. Det viktigaste är att det blir en trevlig middag där alla gäster trivs tillsammans. Ni behöver varken ha ett honnörsbord eller sitta bredvid era föräldrar.

Här är några bra saker att tänka på när du gör bordsplacering.

Var flexibel vid bordplacering

Var flexibel när du planerar placeringen. Ta hänsyn till gästernas personligheter, intressen och eventuella speciella behov. Lägg lite extra energi på att para ihop folk som ni tror kan klicka. Kanske spelar båda innebandy, har precis köpte hus eller fått barn. Prioritera hellre att gästerna trivs ihop än att de ska sitta på en viss plats enligt tradition.

Blanda gästerna så att det är trevligt vid alla bordsändar

Mixa samtidigt gästerna väl så att inte hela kompisgänget sitter vid samma bord. Det är tråkigt för övriga gäster att inte känna sig delaktiga i internskämt och privata konversationer. Ingen gäst ska behöva känna att de hamnade vid det tråkiga bordet eller att de inte tillhör ”gänget”.

Placeringskort bra vid bordsplacering

Använd placeringskort på borden för att göra det lättare för gästerna att ha koll på varandra men också för att hitta sin plats.  situationer när gäster inte kommer ihåg var de ska sitta eller vad bordsgrannen hette.

Gör en bordsplaceringskarta

För större middag kan det vara till hjälp att göra en översikt för bordsplacering. Den kan ta formen av en detaljerad karta eller en tabell över bordet där du markerar varje gästs plats. Det underlättar organiseringen och ger en översikt över placeringen.

Dukat bord med bordsplacering

Fyra tips när du gör bordsplacering

  • Var konsekvent. Delar ni på vissa par men inte andra kan folk uppleva det som orättvist.
  • Bunta inte ihop alla singlar vid ett och samma bord eftersom det då kan kännas utpekande.
  • Oroa er inte för om gästerna har roligt under middagen. När ni gjort ert bästa med placeringen är det upp till dem att ha kul!
  • Blanda personligheter. Det är inte så kul att placeras enbart med tystlåtna, även om personen själv är pratglad.
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: