Så håller ni bröllopstal tillsammans

Skulle du vilja hålla ett bröllopstal tillsammans med kompisgänget, brorsan, bästa kompisen eller mamma? Då ska vår retorikexpert, Thérese Kihlander, nu ge dig sina bästa tips för ett lyckat tal framfört av två personer eller fler personer.

Text: Thérese Kihlander Foto: Unsplash

Välj medtalare till bröllopstalet

Är du till att börja med en sån som överväger att inte hålla bröllopstal alls för att det känns för läskigt? I sådana fall kan det vara ett tips att fundera på att hålla tal tillsammans med någon. Kanske känns det lättare att tänka att du inte kommer vara helt själv med allas blickar på dig? Och sen kan ni som talare dessutom stötta varandra såväl när ni skriver talet som i framförandesituationen. Det är dessutom charmigt att få tal levererade av två eller flera talare, om det görs på rätt sätt då givetvis.

Först ut behöver den du håller bröllopstal med kännas som en rimlig part i sammanhanget. Det kan exempelvis vara föräldrarna till bruden som håller tal tillsammans, ett syskonpar eller kompisar i brudens eller brudgummens kompisgäng. Helt enkelt att det känns som en naturlig sammanslagning av talare. Att ni som talare känner varandra är dessutom en god förutsättning för att ni ska kunna stötta varandra i situationen.

”Jag skulle aldrig ha vågat hålla tal själv, så att göra det med min och brudens gemensamma bästa kompis kändes rätt. Vi hade dessutom jättekul när vi övade!”

Brudtärna som höll tal tillsammans med hennes och brudens gemensamma bästa kompis

Titta på talaren under bröllopstalet

Ett av de enklare knepen är att, i själva framförandesituationen, titta på den som talar för stunden. Detta är både lätt att göra och det signalerar för åhörarna vem det är som ska ha uppmärksamheten.

När du har talat klart, sätt ena tummen vid raden där du ska börja tala nästa gång så att du vet var du ska ta vid när det är dags. Detta förutsatt att du har så kallade talkort med bröllopstalet eller stödord utskrivet i handen, givetvis. Med detta tips kan du i lugn och ro titta på din medtalare när denne talar. Och jag lovar, du behöver inte läsa nästa rad du ska tala om och om igen tyst för dig själv för att det ska bli bra, försök istället lyssna på din kompanjon.

Memorera utvalda delar av bröllopstalet

De delar som är viktigast att memorera är givetvis ”dina egna” då det är din tur att tala. Men, vissa delar av din medtalares stycken är bra att memorerar lite extra även för dig. Detta för att få till ett bra flyt i talet samt för att få till snygga och naturliga övergångar mellan er.

De delar som är väl värda att memorera är framförallt då det snart är dags för dig att ta ton. Memorera alltså det sista stycket som din eller dina medtalare ska säga innan det sen är dags för dig att tala. På detta sätt blir det faktum att du ska prata mindre av en överraskning för dig. Dessutom slipper du stå och följa med i det eventuellt utskrivna talet och det blir ett bättre flyt mellan er och på talet. Snygga övergångar är dessutom en förutsättning för att det ska kännas som ett gemensamt tal snarare än egna ”sjok” efter varandra.

Hänvisa till varandra med ord och kroppsspråk

Ett annat bra sätt att förstärka känslan av att ni faktiskt framför bröllopstalet tillsammans är att hänvisa till varandra i och under talet. Och hur gör man då det?

Jo, först ut genom att ni, när ni författar talet tillsammans lägger in varandras namn. Detta för att när ni sen hänvisar till gemensamt upplevda saker med bruden, brudgummen eller brudparet så är ni alla talare inkluderade. Ett föräldrapar som ska hålla tal kan lätt hänvisa till varandra genomgående i talet. Exempelvis genom att säga ”När du var lite trodde både jag och pappa Anders att du skulle bli…”.

Är ni ett kompisgäng som framför talet kan ni istället välja att säga exempelvis ”… när jag, Marie och Sara var i Skärgården tillsammans med er förra året…”. Du inkluderar alltså den eller de övriga som du håller bröllopstal tillsammans med.

Samtidigt som du eller ni gör det ovan nämnda lägg då till ett kroppsspråk som förtydligar detta. När du hänvisar till den eller de andra talarna genom att säga den eller deras namn lyfter du också blicken och kollar på denne/dem. Dessutom kan du lätt välja att slå ut med ena handen åt deras håll. Det kan inte bli tydligare än så att ni håller talet tillsammans, och du som talare i stunden gör din eller dina medtalare inkluderade. Just detta tips brukar jag alltid ge mina kunder som jag skriver tal till och som vill framföra det tillsammans.

”Att lyfta blicken och titta på den andra som talade på strategiska ställen gjorde mig så mycket tryggare i situationen”

Mamma, som höll tal tillsammans med pappan på dotterns bröllop

Öva in ett bröllopstal tillsammans

Till sist… När jag skriver bröllopstal till föräldrapar, syskonpar eller kompisgäng är det väldigt vanligt att jag får återberättat för mig att ”Nu övar vi på talet på varsitt håll.” Vid sådan återkoppling förmedlar jag illa kvickt att det är min absoluta rekommendation att öva på talet tillsammans med den man ska framföra det med.

Detta är fördelaktigt både för att ni ska kunna ta tid på talets när det framförs. Men framförallt för att det ska bli ett bra framförande. Gör ni detta kan du även förebygga att du tappar bort dig när den andra talar under framförandet.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: