Talking shoes walking art

Av Jacqueline Rova Foto Charlotte Wanninger

Det började som en rolig hobby där Charlotte fick utlopp för sin kreativitet men när hon märkte att det var något som efterfrågades tog hon det till nästa nivå och startade sitt eget företag, Talking shoes walking art. Grundfilosofin ligger i hållbart mode och att istället för att slänga sina välanvända och slitna, men fullt fungerade, skor ger hon dem ett nytt liv med målar penseln.


Jag målandes_webb

Charlotte i sitt arbetsrum

Det började som en kreativ lösning. När Charlotte Wanninger ville måla men hade slut på papper fick hon syn på sina vita välanvända Stan Smith sneakers och tänkte att de skulle få sig ett lyft. Med skon som canvas började hon måla med starka, glada, färger ett abstrakt konstverk på sina skor. När hon målat klart postade hon en bild på det färdiga resultatet på sitt instagramkonto, vilket ledde till att hennes nära och kära fick upp ögonen för hennes konst. Då började hon pimpa sina vänners skor med härliga målningar och peppande ord för att sprida extra kärlek och uppskattning till dem.

När Charlotte märkte att efterfrågan växte och att även brudpar ville att hon skulle måla deras bröllopsskor så vågade hon till slut, ett år senare, starta sitt eget företag. Företaget fick namnet
Talking shoes walking art då det pasande nog är exakt vad det hela handlar om. Charlotte vill att skorna ska berätta vem personen som bär dem är eller vart i livet den personen befinner sig, själsligt eller mentalt.

Då även hållbarhet är något Charlotte brinner för är det en av grundpelarna i hennes företag. Hon vill att alla slitna skor som samlar damm på skohyllan får nytt liv med färg och på så sätt förlänger hon livet på skor som kanske annars hade hamnat i soptunnan eller i bästa fall skänks bort.

– Det speciella är att ingen sko blir den andra lik, alla skor blir unika eftersom jag målar allt för hand. Det kan ta upp till sexton timmars arbete då det är både research, planering av design, prepp av skor, själva målandet och sedan efterbehandling av skor för att färgen ska hålla. Det är svårt att förmedla hur mycket arbete det ligger bakom varje skopar. Allt utförs med noggrannhet, eftertänksamhet och kärlek, säger Charlotte.

– Jag älskar att måla med starka färger, det har blivit lite av mitt signum, då det sprider lite extra glädje och kärlek i vardagen, tycker jag. Både för den som bär skorna och dess omgivning. Livets färg är inte beige!

Charlotte börjar med att dela in skon i olika delar där tån och insidan är vad personen vill peppa sig själv med och resten är vad man vill säga till sin omgivning.


IMG_3166_webb

Perfekta skor att dansa i på bröllopsfesten.

– Om det är till ett bröllop så önskar brudparet ofta ha symboler, datum och motiv vilka representerar dem själva, men det är upp till varje brudpar vad dom önskar, berättar Charlotte. Det roliga för mig är att de inte vet hur resultatet kommer att bli. Brudparet ger mig direktiv och eventuellt ett färgtema men sen får jag fria tyglar att skapa fritt utifrån det.


Flower power skokartong_webb


Flower power silkespapper_webb

Charlotte stylar även skokatongens in och utsida så den passar ihop med skorna som levereras till kund.

Se mer av Talking shoes walking art på My Weding planner

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: