Tanzania: Den stora migrationen

Text & foto: Veronica Linarfve

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.

Serengeti betyder ungefär ”den stora tomheten” och efter att ha färdats några mil över ensliga slätter med vajande torrt stäppgräs, förutsätter jag att de svarta prickarna i fjärran är låga uttorkade träd och inget annat. Vad skulle det annars vara? Men de låga träden rör på sig. Ju närmare vi kommer med jeepen, desto tydligare blir konturerna. Marken mullrar. Och trädstammara tycka ha horn. Snart går verkligheten upp för mig. Vi har kommit i rättan tid! Vad som just nu pågår framför ögonen är ett av världens häftigaste naturupplevelserna – den stora migrationen.

I juni har horden, som ständigt rör sig över slätterna i jakt på saftigt gräs och som består av en miljon gnuer, men också hundratusentals zebror och gaseller kommit till Grumetifloden i västra Serengeti. Här måste de passera floden där krokodilerna lurpassar, vilket är en av de mer spektakulära delarna av den stora vandringen.

Den här artikeln publiceras i samarbete med:

LitenEscapeLogo

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: