Bröllop med temat Västkusten

Av Jacqueline Rova Foto Claritysweden

Kristin och Simon gifte sig på Orust, där vigseln hölls i vackra och pittoreska Mollösund och festen i Nösund precis vid havet. Paret valde därför att ha västkusten som ett tema genom hela bröllopet.

Namn: Kristin Otterstål och Simon Borka Otterstål

Datum: 21 september 2019
.

Vigsel: Mollösund och Nösund, Orust.

Festen: Sjöstugan, Nösund, Orust

I juli 2018 förlovade sig Kristin och Simon och började planera nästan direkt efter förlovningen då de ville gifta sig redan kommande år. Paret bokade festlokalen redan veckan efter förlovningen. Brudparet skickade ut Save the date i början på december som var ett litet filmklipp och själva inbjudan gick ut någon gång i april-maj.

– Planeringen gick överlag bra, vi höll det relativt strukturerat där vi antecknade i en bok samt hade ett Excel-ark för att få överblick på kostnader och budget. Vi tog ganska snabbt på oss olika roller, Kristin skötte det mer estetiska och jag det logistiska, berättar Simon.

image00002_webb

image00015_webb

Gästlistan var svår att göra då brudparet verkligen ville ha med så många nära och kära som möjligt men någonstans måste man dra gränsen. Till slut landade brudparet på runt 95 gäster,.

– Vilket såhär i efterhand var lite i högsta laget eftersom det är svårt att hinna umgås och prata ordentligt med alla, berättar Kristin.

image00030_webb

Andra gången Kristin prövade brudklänningar var tillsammans med sin mamma, syster och brorsdotter. Det var då hon hittade sin brudklänning.

– Jag drabbades av småpanik någon månad efter att jag köpt klänningen. Då dök tankar upp som ”valde jag verkligen rätt?” och ”jag borde provat fler”, så jag lät den hänga i garderoben rätt länge innan jag provade den igen hemma i min ensamhet. Jag var livrädd för att inte tycka om den helt plötsligt men när jag väl provade den i lugn och ro hemma kändes det jättebra igen, som tur var, berättar Kristin.

image00035_webb

– Vi hade mörk kostym som klädkod för gästerna men jag ville känna mig snäppet vassare, så valet föll på en klassisk smoking i en färg som passade temat, berättar Simon.

image00031_webb

Brudparet tog Kristins efternamn av två anledningar. Det är endast hennes familj som bär det namnet, så Kristin ville gärna behålla det och då Kristin heter Gun i mellannamn och Simon hette Gunnarsson i efternamn skulle Kristins namn således blivit Kristin Gun Gunnarsson.

– Vilket inte kändes helt optimalt, skrattar Simon.

Brudparet tyckte att det var väldigt nervöst och nästan lite surrealistiskt att stå där framme i kyrkan och framför allt att se alla gästerna. Överväldigande och overkligt, men också väldigt fint.

– Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig, det är nog svårt att förbereda sig för just det ögonblicket och man får absolut en liten adrenalinkick! Det enda som kanske inte gick som planerat var att jag började trä på Simons ring på höger istället för vänster hand, något som vår präst påpekade direkt och som bidrog till en del skratt bland gästerna, berättar Kristin.

image00016_webb

image00027_webb

Herr och Fru!

image00021_webb

Eftersom de befann sig på västkusten och i ett litet fiskesamhälle, kände Kristin och Simon att det var givet att de skulle ta sig från vigseln till festen via en fiskebåt.

image00010_webb

image00020_webb

image00012_webb

Vid minglet möttes gästerna först av en musselsoppa på bryggan, för att sedan få gå loss på mänger av läckra skaldjur vid middagen som givetvis var dagsfärska. Havskräftorna kokades på plats vid bufféborden och Kristin och Simon får fortfarande kommentarer från gäster om att skaldjuren på deras bröllop är de godaste de någonsin ätit.

– Eftersom skaldjur dessvärre kan vara lite av en vattendelare fick gästerna bocka i på vår hemsida om de önskade vegetariskt alternativ istället, så vi erbjöd även en mindre vegetarisk buffé samt varmrökt lax för de som inte är skaldjurs-fans, berättar Simon.

image00034_webb

image00018_webb

Dukningen gjorde paret själva och hade varit i lokalen ca 1,5 månad innan bröllopet och provdukat. Simons mamma hjälpte paret med att handskriva varje gästs namn på musselskal som användes som placeringskort. På borden trängdes också skaldjursbestick, skalfat och våtservetter. Varje bord döptes efter ett resmål som brudparet gjort, till exempel Capri, Marrakech, Reykjavik och så vidare.

– Honnörsbordet hette Bokmässan eftersom det var i samband med bokmässan 2016 som vi träffades för första gången, berättar Kristin.

Två saker som överraskade lite speciellt under middagen var när Simons pappa plockade fram gitarren och på scen framförde en egenskriven sång som handlade om brudparet, och gästerna ställde sig upp allt eftersom och slöt upp i sången.

– När sista refrängen sjöngs var de runt trettio personer som deltog i sången. Det var otroligt mäktigt och så oväntat, vi får gåshud än idag när vi tänker tillbaka på det!

En andra sak som Kristin fortfarande blir lite knäsvag av att tänka på är när hennes stora musikguru Håkan Hellström dyker upp på storbildsskärmen och gav Kristin och Simon en personlig hälsning och gratulationer

– Alla gäster inklusive Kristin hade hakan nere vid golvet, skrattar Simon och fortsätter. Min vän är nära vän med Håkan.

image00006_webb

Till dessert bjöd brudparet på en bröllopstårta med smak av vit choklad, passionsfrukt och hallon och hembakade kanelbullar.

image00005_webb

image00003_webb

Det blev en skön start på festen med livemusik som sedan byttes ut mot DJ.För att markera att partyt startade efter brudvalsen så hade brudparet bett DJ:n köra igång en houselåt medan serveringspersonalen kom in med brickor fyllda med hotshots.

– Simons pappas band rockade loss och rev av några låtar direkt efter brudvalsen, sedan hade vi en DJ för resten av festen. Vi hade även en popcornmaskin som var väldigt uppskattad, berättar Kristin.

image00028_webb

Kristin och Simons tre bästa tips till blivande brudpar:

Börja planeringen i tid minst ett år innan bröllopet. Även om ni inte planerar ett stort bröllop är det skönt att inte stressa samt sprida ut utgifterna.

Var övertydliga när det kommer till informationen kring bröllopet. Vi skapade en bröllopshemsida där vi samlade all information exempelvis hålltider, platser, boende, OSA, anmälan till tal, vägbeskrivningar och så vidare. För vår del var det ett måste att ha allt samlat, då cirka hälften av alla gäster reste till bröllopshelgen från Stockholm och inte kände till området. Dessutom underlättar det för er som brudpar att slippa få samma frågor hundra gånger, om gästerna själva kan läsa sig till all info på hemsidan.

NJUT när dagen väl kommer. Detta är antagligen det alla brudpar säger i efter hand, men det är så lätt att glömma bort att vara i nuet, så det tåls att upprepas.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: