Thailand där det är som bäst

Text: Sofia Lundqvist

Det bästa spat, den charmigaste ön, den mest adrenalinförlösande aktiviteten och de schysstaste hotellen. Från norr till söder – här listar vi Thailands riktiga godbitar.

NORRA THAILAND


Bland djungler och elefanter

Vid gränsen till både Burma och Laos, högst upp i Thailand, lurar många fantastiska upplevelser runt hörnet. Chiang Mai blir direktöversatt ”ny stad”, men samhället som idag rymmer omkring 200 000 invånare är allt annat än ny. Orten ligger omkring 10 mil från gränsen och var förr en del av Lanna-riket och än idag pryds den av otaliga små charmiga trähus och tempel från storhetstiden. Det lokala hantverket består främst av keramik, silke och smycken och här kan ni göra riktiga fynd både på marknader och i de lokala ateljéerna. En av de mest berömda sevärdheterna är berget Doi Suthep varifrån ni får en fantastisk utsikt över några av Thailands högsta berg, Chaing Mai och den slående naturen. På berget finner ni även ett gammalt tempel beläget på omkring 1 200 meters höjd som är väl värt ett besök.

Staden inringas av en vacker vallgrav och i den rinner numera renat vatten där ni kan spana på både sköldpaddor och färgglada fiskar som trivs ypperligt. Om ni har sinne för andra vattenrelaterade aktiviteter kan även en båttur på floden Ping eller en dagsutflykt till någon av de högst vitala floderna Mekong och Ruak rekommenderas.

Tack vare läget ligger även utflykter till både Burma och Laos nära till hands, om ni mot förmodan skulle tröttna på Thailand vill säga. Annars kan ni stanna och nyttja otaliga möjligheter till spännande aktiviteter på plats. Att rida på elefanter tillsammans genom djungeln eller ta in på ett lyxigt hotell och njuta av både förstklassig service och av varandra är inte så dumt det heller.


För naturälskare!


Doi Inthanon National Park

När ni reser runt i norra Thailand får ni inte missa landets högst belägna nationalpark, Doi Inthanon National Park. Sydväst om Chiang Mai mot gränsen till Burma finner ni i den Inthanon, som med sina 2 565 meter är landets högsta bergstopp, och ett flertal vandringsleder där ni definitivt kan höja pulsen tillsammans. Klimatet här är lite behagligare än Thailands sydligare nationalparker, vilket gör att längre vandringar känns mer lockande. Under färden kommer ni förutom ofattbart vacker natur att slås av de många fåglarna. Hela 360 olika arter finns i parken och de kan säkert få er att kvittra av förtjusning.


Intimt!Puripunn Baby Grand Boutique Hotel, Chang Mai

Om ni vill bo lite mindre kan Puripunn Baby Grand Boutique Hotel var något för er. Hotellet har endast 30 rum och alla karaktäriseras av arvet från Lanna-riket och samtida design som sammansmälter väl med ambitionen om att fånga ett traditionellt Chaing Mai-folkhem. Om ni vill lyxa till det lite extra rekommenderar vi er att boka Puripunn Grand Suite som bland annat rymmer en jacuzzi i det spatiösa vardagsrummet och som också har en tillhörande privat swimmingpool.

Adress: 104/1 Charoen Muang Soi 2, Charoen Muang Road, T. Wat Gade, A. Muang, Chiang Mai 50000

Telefon: +66 53 302 898

www.puripunn.com


På gränsen!Anantara Golden Triangle Resort and Spa, Chang Rai

Balanserande högt uppe på grönskande kullar precis vid den thailändska gränsen är Anatara Golden Triangle Resort and Spa en säregen tillflyktsort. Här erbjuds ett stort urval av aktivitetsprogram. Gillar ni matlagning anordnas matlagningskurser, vill ni rida elefanter finns guidade turer till ert förfogande och om ni skulle vilja se både en bit av Thailand, Laos och Burma under en och samma dag finns ett utflyktspaket att beställa. Föredrar ni att slappa på hotellet finns både ett toppmodernt spa att tillgå och ett flertal förtjusande trädgårdar designade av arkitekten Bill Bensley. Hotellet har sammantaget 77 rum och sviter inredda enligt thailändsk tradition med detaljer i betongmosaik som ger en modern touch.

Adress: 229 Moo 1, Chiang Saen, Chiang Rai 57150

Telefon: +66 5378 4084

www.goldentriangle.anantara.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: