Thailand: Hitta er egen ö

Text: Sofia Lundqvist

Thailand, visst älskar vi detta underbara land som så länge har lockat oss frusna nordbor med sin fantastiska natur och gemytliga atmosfär. Tyvärr är massturismens spår olyckligt många, men än finns det gott om mindre utforskade holmar. Skippa Phi Phi-öarna och låt en helt ny värld öppna sig.

Den lilla ön Koh Kham som ligger två kilometer utanför den mer välkända Koh Mak i Siamviken var förr en orörd oas, så bedårande vacker och jungfrulig gällande turism. Öns strand är förtjusande och faktiskt så fin att resetidningen Vagabond utsåg den till världens tredje vackraste strand 2007. Året därefter såldes hela ön och än idag pågår byggandet av en gigantisk resort á la all inclusive på strandremsan som välsignats med sagolika svarta lavastenar. Det här är en utveckling vi ser överallt i Thailand. Vill ni hitta ett obeträtt paradis är det nu eller aldrig som gäller.

ÖSTRA SIAMVIKEN

På gränsen till Kambodja längst österut i Thailand ligger Tratregionen. Till den hör en av landets absolut största marina nationalparker, Mo Koh Chang National Marine Park, som innefattar hela 52 öar. Dessa är av lagstiftning till viss del skyddade mot exploatering och med båt kan du med fördel upptäcka holmarna som flyter här, dess rika regnskogar och orörda stränder. Utöver Trat är även Rayongkusten en bra utgångspunkt för dig som vill se de omkringliggande öarna.

Utgå från…


Koh Chang

Efter cirka en timmes lång färjefärd från fastlandet utanför Trat anländer du till provinsens största ö Koh Chang, ”Elefantön”. Tack vare stränderna i kontrast till den frodiga djungeln har ön på kort tid blivit något av ett favoritresmål för oss västerlänningar och med det är den sånär på invaderad av turister. Koh Chang är dock en oerhört bra bas att utgå från när du vill upptäcka de mindre exploaterade öarna som endast erbjuder halvdana resorter eller inte något boendealternativ alls. Om du vill bo på Koh Chang rekommenderar vi den östra sidan av ön, där turismens sår inte är lika djupa. Större delen av turismen är nämligen fokuserat till den västra kusten vid White Sand Beach. På Koh Chang finns emellertid flera företag till förfogande om du vill göra utflykter till de omkringliggande öarna. Det kostar inte mycket och båtarna avgår dagligen så det är bara att välja och vraka.

Bo här:

Amari Emerald Cove Resort & Spa är ett femstjärnigt hotell beläget direkt på den långa fina sandstranden Klong Prao. Om du mot förmodan skulle tröttna på havet finns ett härligt poolområde till förfogande och även ett spa med allehanda behandlingar. Här bor du i luftiga och eleganta rum. Gästerna får låna kajaker gratis och på dykcentret får du hjälp med att dyka och snorkla mot en avgift.

www.amari.com/emeraldcove

Ta er hit: Det billigaste är oftast att flyga till Bangkok. Rayong ligger cirka 20 mil från Bangkok och Trat motsvarande 30 mil. Om du inte vill hyra bil går det att åka buss hela vägen.

Tänk på:

Klimatet i östra Thailand påverkas av både nordost- och sydvästmonsunen som tyvärr gör att det mellan maj och oktober är svårare att ta sig ut till öarna. Vill du öluffa gör du därför rätt i att åka en annan tid på året.

ÖAR VÄRDA ATT BESÖKA

Koh Kood

Ungefär tre mil söder om Koh Chang ligger ön Koh Kood som i runda slängar är lika stor som Värmdö i Sverige. Koh Kood ser ut som ett tropiskt paradis och förvånansvärt få turister har ännu letat sig hit – trots att det faktiskt är möjligt att åka chartrat hit. Här finns härliga mangroveträsk, vattenfall, gömda vikar och ett tjugotal relativt nyupprättade resorter. Här finns ingen lång ”huvudstrand”, utan istället flera små stränder att utforska. Ett måste att besöka är öns största vattenfall, Klong Chao. Dit kommer du lättast med kajak och en kort vandring längs en smal stig. Väl framme kan du ta dig ett välförtjänt och svalkande dopp i den naturliga poolen. Vill du snorkla finns det gott om vackra rev att ta dig an och något partyliv finns det inte att tala om. Här råder lugnet, så ta med gott om böcker för härligt tropiska hemmakvällar.

Bo här:

Soneva Kiri tillhör hotellgruppen Six Senses som är berömda för sina sofistikerade lyxhotell. Här kan du välja att bo i egna villor med tillgång till en privat strand och i The Dining Pod har du möjlighet att äta middag i vad som ser ut att vara ett fågelbo, uppe i ett träd. Naturskön lyx helt enkelt.

www.sixsenses.com

Ta er dit: Utgå från Koh Chang och resan blir både kortare och billigare. Därifrån avgår båtar två gånger dagligen från piren Bang Bao. Det går även att ta båtar från fastlandet utanför Trat. Då tar resan cirka en och en halv timme till ett pris av cirka 100 kronor enkel väg.

Tips! Koh Kood har ett flertal mindre byar. Hyr en moped och bege dig ut på upptäcktsfärd.

Koh Mak

Så sent som 2005 fick ön Koh Mak tillgång till elektricitet dygnet runt och det säger sig självt att ön är pittoresk. Här känns vattnet lite mer turkost, stranden lite vitare och naturen lite mer orörd. Koh Mak är med andra ord inget för dig som har höga krav på ”turistfaciliteter”, här är det enkla bungalows som gäller. Ön är platt och ligger endast 2,5 mil från Koh Chang. Den är berömd för sina rika kokospalms- och gummiodlingar och det finns även ett lokalt sjukhus, en polisstation och en liten skola för de bofasta barnen. Öns tempo är lugnt och den västra sidan är fortfarande relativt oexploaterad, men om du vill bo här kommer du att hamna på den östra där några idylliska bungalowresorter upprättats. Den östra sidan har för övrigt också de vackraste av stränder.

Bo här:

CoCoCape Resort har funnits på Koh Mak i över åtta år och är berömt för sin vackra omgivning med otaliga trädarter och panoramavyerna över havet från samtliga rum. I interiören blandas klassisk thaistil med moderniteter och hänsyn till naturen har tagits i materialvalen.

www.kohmakcococape.com

Ta er dit: Från Koh Chang avgår båtar två gånger dagligen från piren Bang Bao. Från Koh Chang kan du även beställa dagsutflykter till Koh Mak med snorkling eller bad i fokus.

Koh Wai

Är en pytteö ungefär 12 kilometer från Koh Chang. Havet runt öns kust är ett paradis för sanna dyk-, snorklings- eller fiskefantaster. Både vackra korallrev och exotiska fiskar är färgglada och många. Det sägs också att de unikt safirblå korallreven inte finner motsvarighet någon annanstans i världen. Som på nästan alla paradisiska öar står palmerna givakt vid strandkanten och i deras skugga fastnar du lätt. Ett hett tips är att ta med dig en trevlig pocketbok, alternativt fiskespö eller dykutrustning, här finns det inte så mycket annat att göra.

Bo här:

Koh Wai Beach Resort är en av de få bebyggelserna på ön. Här har du tillgång till en privat sandstrand med utsikt över granna grannöarna som du lätt når med resortens egna båtar. Bor gör du antingen i strandvillor eller i små bungalows. Låt tycke och smak få avgöra.

www.kohwaibeachresort.com

Ta er hit: Närheten till Koh Chang gör att det absolut enklaste är att antingen hyra en egen båt eller köpa en utflyktsbiljett på plats. Resan går på nolltid och kostar därefter.

Koh Kradad

Koh Kradad hör man sällan talas om och det har sin förklaring. Ön är ungefär två kilometer lång och är endast hem till en thailändsk familj, en liten och därtill sällan besökt bungalowby, några fiskare och en stor renhjord. Förutom det är den även hem till områdets kanske vackraste stränder. Om du lockas av lugn och vill smaka på det autentiska Thailand kommer Koh Kradad inte att lämna dig oberörd.

Bo här:

Koh Kradad Resort är den enda ”turistbebyggelsen” att tala om på ön. Här bor du i mycket enkla bungalows nära stranden. Resorten har främst nationella besökare och hemsidan är på thailändska, men du behöver inte bekymra dig över att inte ha bokat rum i förväg. Här finns det garanterat plats.

www.kohkradadresort.orgfree.com

Ta er hit: Lättast är att kombinera en tur hit med ett besök på Koh Mak. Koh Kradad ligger nämligen endast en kilometer från Koh Mak där du enkelt kan hyra en egen båt, alternativt be om att bli avsläppt vid en utflyktstur runt Koh Mak.


Hyr hela ön!

Koh Rayang

1,5 kilometer väster om Koh Mak ligger den lilla ön Koh Rayang. Här välkomnas ni av ett 12 000 kvadratmeters stort, eller litet om ni så vill, tropiskt paradis. Naturen är mycket orörd, här finns endast en semesteranläggning belägen och hela ön ägs av en thailändsk familj. Här finns en sånär på gudomlig liten strand där du garanterat inte behöver trängas med andra turister.

Bo här:

Rayang Phurin Resort är det enda boendealternativet som finns på ön. Det är en anläggnings som erbjuder enklare bungalows. De är nio till antalet och har varken vattenförsörjning eller luftkonditionering. Ön försörjs av elektricitet endast kvällstid. Det här är med andra ord inget för lyxkonnässören, här är det istället bohemen i dig som tillfredställds.

www.rayang-phurin.com

Ta er hit: Ni åker enklast hit med longtailbåt från Koh Mak, resan tar omkring 10 minuter och kostar runt 50 bath.

TIPS! Under lågsäsong mellan april och oktober kan du faktiskt hyra hela ön. Det kostar omkring 3 500 kronor per dygn, exklusive logi. Mer information om det finns på resortens hemsida.

Koh Lao Ya

Alla goda ting är tre och i den här ögruppen lunkar livet på i stilla gemak på tre stycken holmar. Arkipelagen ligger en mil sydost om Koh Chang och består av Koh Lao Ya Nai, som är den största med en längd på cirka en kilometer, och de två mindre Koh Lao Ya Klang och Koh Lao Ya No. För att komma i land på ön kan du behöva gå igenom vattnet den sista biten eftersom de tätvuxna palmerna lutar sig ut från stranden, men det är mödan värt. På de östra sidorna av öarna finns nästintill kritvita stränder som otaliga kokosnötter från de just nämnda träden vilar på. Turisterna är få och om du är här när det är dags för solen att ta avsked kan du se den glida ner bakom de kambodjanska bergen i öster.

Bo här:

Laoya Resort återfinns på den största ön Koh Lao Ya Nai och erbjuder enklare bungalows. Här finns även en restaurang vars meny inspirerats av både det thailändska och det europeiska köket. Här måste du boka boende i förväg och resorten kan endast nås via speedboat.

www.laoyaresort.com

Ta er hit: Öarna är förbundna med en träbro så du kan gå emellan dem. Lättaste sättet att ta sig till ögruppen är att åka båt från Koh Chang.

Koh Rang

Vattnet kring den här pärlan hyllas som ett riktigt dykparadis. Omkring fyra kilometer väster om Koh Mak finner ni Koh Rang som än idag är obebodd. Ön är klippig och lämpar sig mindre bra för hotellanläggningar, men alltså desto bättre för härliga bad- eller dykupplevelser. Korallreven som omger holmen är skyddade genom den marina nationalparken och är fantastiskt art- och färgrika. Här simmar fiskar som barracudor och blåsfisk och vattnet är så klart att du kan se mellan 10 och 20 meter under ytan.

Ta er hit: Ta en utflyktsbåt från Koh Mak eller kombinera Koh Rang med en utflykt från Koh Chang där du under en dag besöker flera öar.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: