Toastmadame? Det förväntas av dig

Foto: Samanta Gades via Unsplash

Har du blivit tillfrågad om att vara toastmadame på ett stundande bröllop? Är du smickrad med samtidigt lite rädd? Vad förväntar de sig egentligen av dig, det ska vi reda ut nu.

Text: Thérese Kihlander Foto: Samantha Gades via Unsplash

Välkomnad av toastmadamen

En vanlig uppgift är att du, när brudparet blir fotograferade, välkomnar samtliga gäster, berättar vem du är och vad du kommer göra under kvällen. Se till att alla gäster blir välkomnade och att de får all nödvändig information inför kvällen. Information som var toaletterna finns, var man kan lägga presenter, hur och var man kan hitta ett nytt glas vin, och om eller när det eventuellt är inplanerat för pauser under middagen. När brudparet sen anländer är det inte ovanligt att de själva vill utbringa brudskålen. Men prata med brudparet om hur det bästa upplägget blir.

Se till att alla gäster här blir välkomnade och att de får all nödvändig information inför kvällen.

Thérese Kihlander

Toastmadamen och talen

Kanske en av de mest kända uppdragen som hör till en toastmadames uppgift är att hålla koll på talen under bröllopsmiddagen. Vad innebär då att ”hålla koll på talen”? Jo, för det första att samtliga tal ska anmälas till dig. Du behöver också ha en dialog med brudparet om vad de önskar av talen. Kanske önskar de dra en gräns på antal tal, längden på talen, eller är det någon de inte vill ska hålla tal och/eller någon de vill gör detta. En vanlig uppgift är att du som toastmadame presentera de som ska hålla tal. Antingen kör du en klassisk påa där du presenterar den som ska hålla tal och dennes relation till brudparet. En god idé är annars att slänga med ett utdrag från en låt som beskriver personen som ska hålla tal. Typ att ABBA:s ”Mamma Mia” spelas innan brudens mamma ska hålla tal eller liknande.

Körschemat och toastmadamen

Se till att stämma av i vilka delar i körschemat du behöver vara extra aktiv i. Du behöver för det första givetvis ha koll på körschemat, men det är en god idé att stämma av när och var du behöver vara mer eller mindre involverad. När brudparet är i väg och blir fotograferade har du kommandot, men när de kommer tillbaka vill antagligen brudparet hamna i fokus igen. Tänk på att det även är du som toastmadame som många gånger förväntas hålla i punkter så som spex och liknande under kvällens gång. Eller åtminstone att dessa aktiviteter anmäls till dig så att du har koll på läget. När det gäller körschema är en god idé att lägga på några extra minuter på varje punkt för att slippa stress, inte minst för dig i ditt uppdrag.

Toastmadamens fokus

Det bästa sättet för att få reda på vad som förväntas av dig är att fråga brudparet vad de förväntar sig av dig. Fråga vad de vill ha hjälp med rent praktiskt. Är det att hålla koll på önskelistan? Bevaka vilka gäster som OSA:t till bröllopet? Se till att alla sätter sig ned när det är dags för middag under bröllopsdagen? Att alla blåser såpbubblor samtidigt vid er entré ut från kyrkan? Att festen startar vid en viss tidpunkt? Eller något annat, stort som smått, som de önskar få assistans med av dig. Ditt fokus under dagen ska vara att i största möjliga mån få dagen att bli så som brudparet önskar. Därför är kommunikation om ditt uppdrag med brudparet i fråga oerhört viktig. Var angelägen om att ni kan stämma av innan bröllopsdagen, kanske kan ni ta en avstämning över Teams eller liknande.

Var en förbered toastmadame

Det kanske är självklart, men se till att vara väl förberedd. Tänker du att du ska ta det hela lite ”lite som det kommer”– gör inte det. Det finns mycket information att hitta om vad uppdraget burkar innebär och vilka frågor som är lämpliga att ställa till brudparet. En lämplig fråga att ställa sig när under bröllopsdagen ditt uppdrag ska ses som slutfört. Ta med andra ord reda på det du skulle vilja ha svar på, inte minst för att du själv ska kunna njuta av bröllopsdagen och tycka att uppdraget är roligt.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: