Tips till toastmaster: Så undviker du för långa tal

Tal på bröllopsmiddagen är en fin hyllning till bröllopsparet. Men alltför många eller alldeles för utdragna tal får varmrätten att kallna och stämningen att sjunka. Här är några oumbärliga tips till toastmaster.

Text: Josefine Franking Foto: Unsplash

Tänk på att alla tal bör föranmäls

För att middagen ska flyta på smidigt behöver talordningen organiseras i förväg. Då är det bra om dom som vill hålla ett tal kontaktar toastmaster i god tid. Skriv i inbjudan att alla tal ska föranmälas och ange kontaktuppgifter till toastmastern. På så sätt undviker du även spontana tal av berusade gäster under middagen.

Tips till toastmaster är att göra ett schema

Det är ingen höjdare att få in varmrätten just när någon ställer sig och håller ett tal. Därför är det bra att gå igenom tidsschemat med kökspersonalen när den stora dagen börjar närma sig. Var extra noga med att alla gäster får äta av sin varma mat i minst tio minuter innan det är dags för ett nytt tal.

Bestäm en maxtid och se till att den hålls

Dom allra flesta av era gäster är inte professionella talare och uppskattar lite riktlinjer. Som toastmaster kan du informera talarna i förväg om att dom ska hålla sig inom en viss tidsgräns, tre till fyra minuter brukar vara lagom. Det är också bra om toastmastern då försäkrar sig om att talen kommer att hållas på rätt nivå. Börjar någon bli långrandig är det toastmasterns uppgift att få talaren att runda av sitt tal.

Ett tips till toastmaster är att förbered tidsfördriv

Även det bästa tidsschemat spricker ibland. Blir väntan på maten längre än du tänkt är det bra att ha förberett något eget. Det kan vara ett eget litet tal, högläsning av telegram eller liknande. Dina uppgifter som toastmaster är att tänka på allt!

Planera in bensträckare

Planera in en bensträckare ungefär halvvägs in i middagen. Det skapar en tacksam paus där gäster kan besöka toaletten eller ta en rökpaus utan att dom behöver oroa sig för att missa ett tal. Informera i början av middagen om att en bensträckare är inplanerad.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: