Toastmaster på bröllop

Skålande gäster - så håller du tack för maten-tal

En del vissa frågar brorsan eller bästa vännen, andra bokar ett proffs. Är du osäker på hur du ska välja en toastmaster till ditt bröllop? Och vad är det du ska göra du om du blir tillfrågad? Här delar två professionella toastmasters med sig av sina bästa tips – och fallgropar som du bör undvika.

Text: Stine Nibe Ravneberget Foto: Thomas William via Unsplash

Många har säkert varit gäst på ett bröllop med tal som sträcker sig in i det oändliga. Eller att en ”rolig” farbror tar ett glas eller två för mycket, och därmed totalt misslyckar med sitt jobb som toastmaster. Eller att talen går helt över styr, och bröllopsmiddagen blir en enda stor röra utan struktur och ordning.

Det är därför fler och fler väljer att boka en professionell toastmaster till sitt bröllop.

Osäker på om du ska välja en bästa vän eller ett proffs, och vad uppgiften egentligen går ut på? Här delar två professionella toastmasters med sig av sina bästa tips och erfarenheter.

Expert: – Inte toastmasterns dag

Thomas Leikvoll har lång erfarenhet som TV-presentatör, standup, programledare och toastmaster för bröllop. Han har även skrivit boken Toastmaster och har många bra tips att dela.

Han tycker att man ska se det som en ära och ett viktigt ansvar att bli tillfrågad om att vara toastmaster på bröllop.

– Kom ihåg att du blir tillfrågad för att brudparet tycker att du är lämplig. Då är du förmodligen det. Ta uppgiften på allvar, och var beredd att förbereda dig tidigt, säger Leikvoll.

Ta uppgiften på allvar och var beredd att förbereda dig tidigt.

Thomas Leikvoll är professionell toastmaster på bröllop
Thomas Leikvoll, foto: Per Heimly

– Många fokuserar väldigt mycket på att de måste vara roliga. Men en bra toastmaster är en som får tal och mat att flyta på fint och utan att det hela tar för lång tid. Det är inte toastmasters dag.

– Se till att ha bra kommunikation med köket.

Det är även viktigt att tänka på längden av talen.

– Var ”hård” mot talarna och ge ett tydligt besked i förväg om hur lång tid de har. 4 minuter räcker. Har man mer på hjärtat kan man skriva ett brev till brudparet, säger han.

En toastmaster på bröllop bör undvika detta

Leikvoll menar att de vanligaste fallgroparna är att tappa kontrollen över talare och tid.

– Personligen avråder jag från att släppa in spontantalare.

– Toastmastern bör också vara försiktig med alkoholen till att middagen är över. Berusad toastmaster har förstört många bröllop.

Bröllopsskål med champagneglas - ett initiativ av toastmaster på bröllop

HÅLL DIG TILL TALARLISTAN: Släpp inte in spontana talare under bröllopsmiddagen. Foto: Alasdair Elmes via Unsplash

Vilka är anledningarna till att brudpar bokar en professionell toastmaster?

– Främst för att säkerställa att det blir ett professionellt genomförande. En toastmaster som inte har en koppling till gästerna har lättare att sätta gränser och ge råd.

– Sedan finns det så klart några brudpar som inte har en självklar toastmasterkandidat i vänkretsen.

Så blir du en perfekt toastmaster på bröllop

Thomas Bendiksen Dahlberg har över tio års erfarenhet som toastmaster för bröllop och har genomfört över 100 uppdrag.

Han tycker att det är viktigt att göra ett bra körschema.

– Med den erfarenhet jag skaffat mig genom åren är det många saker som kan dyka upp oväntat. Till exempel att maten är försenad, eller att den som ska prata måste gå på toaletten – listan är lång. Eller att något händer så att hela tidtabellen förskjuts.

Så vad är dina tips och tricks för att bli den perfekta toastmastern?

– Att inkludera och vara inkluderande är en viktig uppgift för den perfekta toastmastern. Vi är inte där för att festa. Vi finns till för att brudpar och bröllopsgäster ska få en bra fest, som de vill ha det, och ett minne för livet. Samtidigt måste vi ha antennerna ute så att vi inte verkar främmande i förhållande till det som sker i rummet.

100 bröllop!
Thomas Bendiksen Dahlberg har över tio års erfarenhet som toastmaster för bröllop och har 100 framgångsrika bröllopsuppdrag bakom sig.

Toastmaster på bröllop
Foto: Lene Fossdal

Professionell och närvarande, med blicken på körschemat, gästerna och rummet så att brudparet kan ha ”fötterna på bordet” och njuta till fullo av dagen.

Så länge du följer dessa tips menar han att det kommer att gå väldigt smidigt, och att det finns utrymme för improvisation.

Flera fallgropar

Dahlberg tror också att alkohol är en fallgrop för många.

– Som professionell toastmaster är det inget jag gör. Det är viktigt att ha kontroll. Tänk dig att hela sällskapet är på väg ut för en efterlängtad paus, samtidigt som servitörerna kommer in med huvudrätten. Då vet jag en som blir riktigt förbannad – nämligen kocken. Det finns så många element som man inte tänker på, och då är viktigt att någon har kontroll och överblick.

– Samtidigt är en annan fallgrop att vara oönskad komiker hela kvällen. Det värsta jag kan tänka mig är att ingen skrattar åt mina skämt. Därför har jag en egen hemlighet om hur stämningen kan ”röra och kännas”.

Vad tror du är anledningen till att brudpar bokar professionella toastmasters?

– I första hand räcker det att de känner sig mer trygga i någon som har gjort det många gånger tidigare, och samtidigt fått bra rekommendationer.

– Det kan också vara så att brudparet vill att alla ska ha ”ledigt” och kan njuta av dagen. Jag ser många som använder en bror eller kompis. Det är bra, men jag tror att de flesta uppskattar att fira dagen med sina nära och kära.

Toastmaster på bröllop

Thomas Bendiksen Dahlberg. Foto: Fotogruppen

Det kostar en professionell toastmaster för bröllopet

Funderar du på att boka en professionell toastmaster och undrar vad det kan kosta?

Thomas Leikvoll tar mellan 15 000 och 25 000 NOK för jobbet som toastmaster för ett bröllop, beroende på var och hur lång tid det tar.

– Sedan tar jag flera möten med brudparet först, och har all kommunikation med talare i planeringen och under middagen. Sedan måste jag såklart också lära mig något om varje talare, så att de får en personlig introduktion.

Thomas Bendiksen Dahlberg tar 15 000 NOK inklusive alla kostnader. Sedan är det cirka sex timmar av förberedelse och cirka tio timmar på själva bröllopsdagen, totalt 16 timmar.

Han ordnar då först antingen ett möte eller ett samtal med brudparet och känner på kemin. Dahlberg sätter ihop ett körschema, skapar en röd tråd som ska bilda den perfekta bröllopsdagen, skapar en dialog med festlokal, musik, catering med mera.

För mer info om Dahlberg kolla in toastmasteribergen.no.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: