Tolvfaldigt unikt i Madrid

Text: Clara Lindh Bergendorff Foto: Rafael Vargas

I detta färgglada flervåningshus har tolv olika designers gått loss på varsin våning. Här har varje vrå, från det formgivna parkeringshuset via korridorerna till vindens takbar ägnats tanke och finess. Skippa hissen och ta trapporna för en riktig design- och hotellupplevelse som är tolvfaldigt unik.

Redan i det färgglada parkeringshuset avslöjar Puerta América att det här är ett hotell att räkna med. Den som inte redan är helt betuttad när den stiger ur bilen släpper lätt all skepticism redan på första våningen. Premiärplanet är designat av Zaha Hadid, den första kvinna att vinna The Pritzker Architecture Prize, och bjuder på spännande vinklar som får det att kännas som att inredningen flyter. På din resa upp mot tolfte våningen kommer du även att möta Japan-, science fiction- och djungelinspirerade rum – allt designat med både humor och professionalitet.

-Puerta América är en plats som bjuder in människor till att drömma, ett projekt som samlat 19 av världens bästa arkitekter och designstudior från 13 olika länder. Originalitet, lyx, uppfinningsrikedom och frihet är en definition på ett hotell som väcker sina gästers sinnen. Varje våning visar ett nytt koncept, alla leker med olika material, färger och former för att skapa utrymmen som kombinerar det bästa inom arkitektur och design där kreativitet och frihet har tillåtits flöda fritt, säger Sara Díaz, informationschef på Puerta America.

-Om gästen kommer i sitt arbete rekommenderar jag våning tre eller elva som är mer traditionella. Om man däremot kommer med sin partner rekommenderar jag våning ett, sju eller åtta, tillägger Sara Díaz.

När designerna själva ombeds beskriva sina plan, från ett till tolv, lyder skildringen så här: Sinnligt och flytande, elegant och flexibelt, lyxigt privat, geometrilektion, fashion, enkelhetens konst, krokiga vinklar, ljus i rörelse, japanska traditioner, färglådor, goda vibrationer och latinskt.

AKTIVITETER: Vill du stanna i huset finner du, förutom förtärbara nöjen, gym och takpool på hotellet med utsikt över mer eller mindre hela Madrid. Här finns även jacuzzi.

MAT OCH DRYCK: Restaurangen Lágrimas Negras är hotellets trumfkort med en restaurang som kombinerar avantgarde med traditionellt spanskt. På restaurangen MAD visar man upp något modernare kokkonster och det är även här man serverar frukost, samt brunch om söndagar. Frukosten är både stor och vällagad men aningen dyr om du inte lyckas göra en deal att få med den i rumspriset. När det blir cocktaildags har du Marmo Bar på första våningen, eller SkyNight Bar på högsta våningen till ditt förfogande.

LÄGE: Det är inte läget utan hotellet i sig som gör att du väljer det här boendet. Visserligen ligger flygplatsen Barajas bara en tiominuters taxifärd bort, och gatan Paseo de la Castellana bara fem minuter åt andra hållet, men till stadens mysigare stråk är det något längre. Tunnelbana och buss har bra förbindelser mellan hotellet och stadens hjärta.

Byggår: 2005

Antal rum: 342

Antal stjärnor: Fem

Adress: Avenida de América, 41 Madrid

Telefon: +34 917 445 400

Hemsida: www.hotelpuertamerica.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: