Två kontinenter sammanstrålar

Av Jacqueline Rova Foto Malin Norlén

Det tog åtta månader för Tanvi och Patrik att planera sitt bröllop. De skickade ut digitalt Save the Date i mars, och efter det gick planeringen väldigt långsamt då brudparet inväntade information om hur restriktionerna skulle bli till sommaren. Att få till ett Svenskt-Indiskt bröllop i Sverige visade sig vara svårare än de trott.

Brudparet

Namn: Tanvi Patel Henriksson och Pat­rik Patel Henriksson

Datum: 17 juli 2021

Vigsel: Gimo Herr­gårds trädgård

Fest: Gimobadet

Gäster: 110

Tema: Svenskt- Indiskt fusions-bröllop

När avvecklingsplanen för restriktio­nerna släpptes i slutet på maj blev det en riktig slutspurt av plane­ringsarbetet i juni. Då bestämdes design på trycksaker, skickades ut inbjud­ningskort, skrev ihop ett körschema, gjorde bordsplaceringen, tränade på dansuppvisning etc. Något som Tanvi och Patrik tyckte var svårt var att få till ett Svenskt-Indiskt bröllop i Sverige då det var svårt att hitta leverantörer som hade koll på indiska/hinduiska traditio­ner. Det gjorde att paret fick planera och koor­dinera sitt bröllop helt själva, utan hjälp av en bröllopskoordinator.

– Det var jätteroligt att leta efter lokal! Att gå runt i vackra miljöer och försöka föreställa sig bröllopet var otroligt spännande och mysigt. Det gjorde att vi längtade ännu mer! Vi fick otroligt mycket hjälp av både Tanvis familj och Patriks familj, men även av våra vänner och toastmasters. De har hjälpt till med allt från lo­gistik, teknikriggning, agera musikansvariga, snickra ihop fina skyltar, packa goodiebags, agera bollplank, rigga efterfesten och mycket annat. Utan dem hade det varit omöjligt att få till det här bröllopet, berättar Tanvi.

Alltombröllop_4_webb

Brudparet var tyvärr tvungna att minska ner på antalet gäster.

– Det var otroligt svårt att få ihop gästlistan med de kapacitetsbegränsningarna som fanns både hos Herrgården men också med restrik­tionerna. Vi var tyvärr tvungna att minska ner på antalet gäster. De som vi var tvungna att ta bort från gästlistan fick istället närvara virtu­ellt, så vi livestreamade hela ceremonin. Alla släktingar och vänner från utlandet fick också närvara virtuellt istället för fysiskt, berättar Tanvi.

Alltombröllop_32_webb

Alltombröllop_48_webb

Alltombröllop_11_webb

DESIGNADE SINA BRUDKLÄDER VIA VIDEO-SAMTAL

Tanvi och hennes mamma hade alltid drömt om att åka till Indien för att köpa hennes bröl­lopskläder, men eftersom pandemin gjorde det omöjligt för dem att åka dit shoppade de via video-samtal med en designer i Indien.

– Jag skickade inspirationsbilder på färg­kombinationer och mönster och så tog de­signern fram en massa förslag på tyger och mönster som vi fick se via video-samtal. När vi hade bestämt vilka tyger vi skulle använda skickade vi mina mått och de sydde upp mina dräkter som sedan skickades till Sverige. Det var väldigt nervöst att fixa kläder på det här sättet då vi inte visste hur resultatet skulle bli. Det var svårt att bedöma tygernas exakta färg och känsla via telefonen samt lite stressigt att veta om paketet skulle hinna komma till Sverige i tid då vi gjorde beställningen ca 1,5 månad innan bröllopsdagen berättar Tanvi och fortsätter. Min mormor som bor i Indien val­de ut mina smycken och postade till Sverige. Accessoarerna gick i gröna, guldiga och vita toner för att matcha min dräkt.

Brudgummen bar en egendesignad, tradi­tionell indisk Sherwani i toner av beige och guld, med mörkgröna detaljer

– På samma sätt som med Tanvis kläder så valde vi tyger och mönster genom video-samtal med en designer i Indien. Tanvis mam­ma hjälpte mig att ta mått och hitta rätt stil för mig. Jag bar även en turban på huvudet och indiska bröllopsskor kallade Mojdi, även det­ta beställt från Indien. Nästan alla 110 gäster hade indiska kläder på sig. Tanvis mamma tog hjälp av flera familjevänner för att samla ihop kläder som vi kunde låna ut. Sen fick våra vän­ner komma på besök hos oss och prova kläder till de hittade något som passade. Klädkoden var ”traditionellt indiskt eller kavaj” så gäster­na fick välja fritt om de ville ha på sig indiskt eller inte, berättar Patrik.

Alltombröllop_14_webb

Alltombröllop_18_webb

HENNAFEST I FÖRÄLDRARNAS TRÄDGÅRD

Hela bröllopshelgen började på torsdagen den 15 juli. Då brudparet hade hennafest i Tanvis föräldrars trädgård i Sigtuna. Det var henna­tatuering, mat, dans och musik för de närmsta gästerna. Tanvi fick henna på armar, händer, fötter och ben vilket tog sex timmar att få på.

– På fredagen åkte vi, tillsammans med våra familjer och brudföljet, till Gimo Herrgård för att gå igenom körschemat med alla och förbe­reda lite inför lördagen. Vi avslutade fredagen med en indisk ceremoni, kallad Pithi, vid vatt­net. Pithi går ut på att släkt och vänner stryker en hemmagjord, gul kräm på brudparet för att göra dem vackra till bröllopsdagen. Patrik och jag blev insmorda med gul kräm och hoppade sen i sjön med kläderna på för att tvätta av oss den. Därefter var det bastu, bad och skönt häng till läggdags. Jag och Patrik sov i separata byggnader på fredagen för att inte se varandra innan first look på lördagen.

SKRIVNA ORD AV KÄRLEK

På lördagsmorgonen när Tanvi och Patrik vak­nade levererade Tanvis brudtärnor ett morgon­brev från Tanvi till Patrik, och hans marskalkar levererade ett brev till Tanvi.

– Det var så fint att läsa varandras brev, det gjorde oss ännu mer spända på att få se var­andra. Vi gjorde oss i ordning och hade en privat first look och lite porträtt-fotografering precis innan lunch. Efter det började våra gäster droppa in för att ta del av en indisk lunch som vi bjöd på. Vi hade tagit dit vår favorit food-truck. Så när gästerna droppade in, gick Patrik och jag iväg för att äta lunch tillsammans själva. Efter lunch tog vi lite porträtt­bilder med våra familjer och brudfölje.

Alltombröllop_webb

Alltombröllop_9_webb

Alltombröllop_30_webb

Alltombröllop_21_webb

ETT DANSANDE TÅG TILL VIGSELPLATSEN

Efter det var det dags för vigseln, som gick till på hinduiskt vis. En traditionell hinduisk ceremoni pågår i flera timmar, och gästerna brukar inte sitta ner som publik under alla dessa timmar utan de brukar gå och äta, mingla och droppa förbi ceremonin då och då.

– Vi ville kombinera den hinduiska cere­monin med svensk vigsel, så vi kortade ner ceremonin till 45 min-1 timme så att gästerna skulle kunna sitta kvar under hela ceremonin utan att tröttna. Vi valde ut de delar av cere­monin som vi tyckte var viktigast och roligast, berättar Tanvi.

Alla gäster samlades en bit bort från vigsel­platsen för att tillsammans med Patrik gå i ett ”dansande tåg” mot vigselplatsen, detta kallas för Varghodo, Var = brudgum, ghodo = häst. Traditionellt kommer brudgummen inridande på en häst, men Patrik kom dansandes på en egenbyggd vagn som hans marskalkar drog i. När detta dansande tåg kom fram till vigsel­platsen körde alla 110 gäster tillsammans med Patrik en gemensam koordinerad dans.

– Vi hade skickat ut tutorial på dansen till våra gäster två veckor innan, berättar Tanvi.

Därefter satte sig alla ner, Tanvi kom in till en entrélåt tillsammans med sin bror och cere­monin började.

– Det var en hinduisk ceremoni, med en hin­duisk präst som talade sanskrit och hindi. För att gästerna skulle förstå vad han sa hade vi skrivit ut vigselblad med information om vad som skedde vid varje steg i ceremonin och min mamma översatte vissa bitar, berättar Tanvi.

Alltombröllop_46_webb

Efteråt var det brudskål, tårta och mingel innan sittningen drog igång.

– Sittningen var i ett partytält och vi gjorde vår entré med ett indiskt dansnummer. Det blev många gyckel och vissa med indiska inslag. Maten som serverades var klassisk svensk mat. Våra pappor höll varsitt superfint och roligt tal. Familjerna gjorde också så fina framträdanden, Tanvis familj dansade till in­disk musik, och Patriks familj hade skrivit en rolig låt som de sjöng. Den innehöll till och med rapp! Sen gjorde vårt brudfölje fantas­tiska gyckel med sång och tal. Allt var så fint och vi blev rörda av varje framträdande. Efter middagen samlades alla på gräset utanför för vår first dance som man och fru. Vi dansade till låten Anyone av Justin Bieber, medan alla gäster höll tomtebloss omkring oss. Därefter gick alla gäster till sina rum för att byta om från indiska kläder till vanliga kläder, och sen ta sig till Gimo Badet.

Efterfest med dans och stående servering var förbjudet på Gimo Herrgård enligt restrik­tionerna, så brudparet gjorde i ordning en pri­vat strandfest. Gimo Badet var perfekt då det låg i nära anslutning till Herrgården och det låg inbäddat i skogen, så ljudnivån störde inga närboende.

– Vi ordnade en privat efterfest på stranden, med partytält, dricka, musik och vickning. Vi dansade och badade under stjärnklar himmel till långt in på natten innan vi tog oss tillbaka till herrgården för att sova. En helt fantastisk bröllopsdag och efterfest, berättar Tanvi.

Alltombröllop_49_webb

Tips från brudparet

1. Skriv ett detalje­rat körschema med ansvarsområden, så att ni kan släppa kontrollen på själva dagen genom att ge över körschemat till era familjer/vänner.

2. Ta hjälp av vänner och familj!

3. Fokusera på det som är viktigast för just er, skriv en prioriteringslista så ni väljer att lägga tid och pengar på rätt saker.

image (2)_webb

MALIN NORLÉN, bröllopsfotograf.

INSTAGRAM: fotograf_malin_norlen

BOR: Stockholm, Gamla Stan

FOTAR BRÖLLOP: Över hela världen

ANTAL BRÖLLOP/ÅR: 22


SE MER:

fotografmalinnorlen.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: