Undersök diamantens kvalitet

Foto: Max Alm-Norell Text: Redaktionen

Vill du ge din älskling en dyrgrip i morgongåva kan det vara läge att kika på lite diamanter. Här nedan listar vi de fyra kriterier som en diamant värderas och prissätts utifrån.

➾ Färg

En helt färglös diamant framstår som riktigt vit och desto vitare desto dyrbarare. Ju sämre färgkvalitet, desto gulare ser stenen ut. Skalan toppas med River (R), fortsätter ned till Top Wesselton (TW) och därefter Wesselton (W) som kan ha ett uns av färg, även om den är svårupptäckt. Det finns även helfärgade diamanter, exempelvis rosa och svart, men då tillämpas inte denna skala.

➾ Slipning

Här handlar det dels om formen på diamanten, dels om hur välslipad den är. Ju bättre slipning desto mer gnistrar stenen. Den vanligaste formen på en slipad diamant är den runda briljanten.

➾ Klarhet

Ju renare och klarare diamanten är från invändig smuts och inneslutningar desto bättre. En klar sten reflekterar ljuset tydligare och är dessutom mer hållbar. Vanligaste klassificeringarna i Sverige på en diamants klarhet är VVS, VS och SI där det förstnämna innebär minst inneslutningar av de tre.

➾ Karat

Karat (ct) på diamanter har det inget med guldkarat (K) att göra. Det här är en måttenhet som avser vikten på stenen. Tänk på att en diamants pris stiger fortare än storleken på diamanten när man går upp i karat.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: