Unika platser för drop in-vigslar

Tillhör ni ett av alla de par som skulle vilja slå till på en drop in-vigsel? Och skulle ni kanske dessutom vilja göra det på ett lite udda och unikt ställe? I sådana fall kommer här konkreta tips på charmiga och aningen oväntade platser där du kan säga ”ja” till din blivande make eller maka.

Text: Thérese Kihlander Foto: Olga Solodilova by Unsplash

Olika arrangörer av drop in-vigslar

Först ut arrangeras det varje år en massa olika drop-in vigslar runtomkring i Sverige. Både av såväl olika församlingar inom Svenska kyrkan som diverse slott, herrgårdar och festanläggningar. Dessutom kan ni hitta möjliga tillfällen för drop in-vigslar på diverse evenemang, så som på rockfestivalen Sweden Rock, bilträffen Summer Meet eller Classic Car week med mera. Håll utkik hel enkelt.

Är det Svenska kyrkan som anordnar tillfället är det gratis, men någon av er behöver vara medlem i Svenska kyrkan. Är det en festanläggningar eller liknande är det inte helt ovanligt att de tar ut en avgift för arrangemanget. Det bästa sättet att säkerställa hur det kommer gå till vid de olika drop in-vigslarna är att ta kontakt med arrangören innan och fråga.

”Dessutom kan man hitta möjliga tillfällen för drop in-vigslar på diverse evenemang, så som på rockfestivalen Sweden Rock, bilträffen Summer Meet eller Classic Car week med mera.”

Thérese

Tips på unika platser för drop in-vigslar

Nu till unika och udda platser som har och/eller kommer att bjuda in till drop in-vigslar i vårt avlånga land framöver.

Borgholms slottsruin

Jajamän, på härliga sommarparadiset Öland och vid häftiga Borgholms slottsruin har det flera år i rad gått att säga ”ja” till varandra under en arrangerad drop in-vigsel. Och precis som tidigare år kommer ett tillfälle för just drop in-vigsel att arrangeras även kommande år 2024. Närmare bestämt den 20 maj i samband med evenemanget Öland Spirar. Vill man hellre köra en så kallad drive in-vigsel arrangeras även det i Borgholm denna dag, men då på annat ställe än vid Slottsruinen.

Läs gärna mer om arrangemanget genom att klicka här.

Stollbergs Gruva

I fyra år på raken har Ekomuseum Bergslagens tillsammans med Svenska kyrkan arrangerat drop-in-vigslar under den så kallade Järnruttenvecka. Ekomuseum består av inte mindre än 68 kulturmiljöer, och ett av dessa är Stollbergs Gruva i Smedjebackens kommun. Vilket också är platsen där drop in-vigslarna arrangeras.

Vigseln sker inte nere i själva gruvan, utan i den pampiga gruvmiljön. Vill ni gifta er på en plats där historiens vingslag tveklöst går att höra är Stollbergs Gruva helt rätt plats för er. Datum för nästa drop in-vigseln är onsdagen under Järnruttenveckan, som är vecka 27 varje år. Information kommer att publiceras på Ekomuseum Bergslagens webbplats inför nästa sommar.

– Det känns roligt att vi kan arrangera det för femte året i rad sommaren 2024. Det är alltid speciellt att viga par, men det är såklart lite extra kul att göra det på ett sådant häftigt ställe. Sommaren 2023 vigde vi fyra par och förvånansvärt nog kom alla långväga ifrån. Gävle, Hudiksvall, Hofors och Norrtälje kom brudparen ifrån. Säger arrangemangets Vigselförrättare Helle Byns-Jensen.

Det är alltid speciellt att viga par, men det är såklart lite extra kul att göra det på ett sådant häftigt ställe.

Helle Byns-Jensen, Vigselförrättare under drop in-vigslarna vid Stollbergs Gruva

Kanalmagasinet i Söderköping

Charmiga Kanalmagasinet i lilla orten Söderköping bjuder verkligen in till en personlig ceremoni. Antingen kan ni välja att gifta er i den fina, inglasade pergolan, eller så gifter ni er utomhus i den vackra miljön längs Göta kanal. Är du sugen på en drop in-vigsel redan i höst arrangerar Kanalmagasinet ett tillfälle för detta den 8 september 2023 härnäst.

Läs mer om arrangemanget genom att klicka här.

Nääs Fabriker

Är ni ett ”fan” av industriromantik? Då är Nääs Fabriker ett utmärkt ställe för er. Dessutom har de två fasta dagar för drop in-vigslar återkommande varje år, nämligen Alla hjärtans dag och Midsommar. Själva vigseln sker i det fint dekorerade båthuset med den ljuvliga miljön runt omkring.

Läs mer om arrangemanget genom att klicka här.

Vasaloppet och ski in-vigsel

Tycker ni att en ”drop in-vigsel” inte är något för er, då kanske en ”ski in-vigsel” är er grej i stället? Vad innebär det då? Jo att ni kan fira målgången av Vasaloppet , eller något av de andra lopp som arrangeras under Vasaloppets vintervecka med ett bröllop. Detta förutsatt att ni båda klarar av loppet då förstås.

För 6:e året i rad arrangerar Vasaloppet en ski in-vigsel. Och mellan år 2019 – 2023 var det inte mindre än 58 par som tog tillfället i akt att säga ”ja” till varandra i samband med målgång. Det är Svenska kyrkan Mora församling som viger paren, och de vill gärna vara flexibla och anpassa sig efter i anslutning till vilket lopp ni vill vigas.

Är detta något för er?

Vi har fått bekräftat att ski in-vigsel kommer arrangeras även nästa år. Bevaka arrangörens webbplats för mer information beträffande datum och tidpunkter inom kort.

– Det är fint att få vara med i glädjen när två människor vill bekräfta sin kärlek. Inramningen med snö och att paren väljer att göra det inom ramen för Vasaloppet är ett unikt och uppskattat tillfälle som vi mer än gärna erbjuder. Säger Anna Björk, kyrkoherde vid Mora församling, via Vasaloppets egna webbplats.

Mer information om arrangemanget publiceras inom kort på Vasaloppets officiella hemsida.

Inramningen med snö och att paren väljer att göra det inom ramen för Vasaloppet är ett unikt och uppskattat tillfälle som vi mer än gärna erbjuder.

Anna Björk, kyrkoherde vid Mora församling

Att komma ihåg inför en drop in-vigsel

Det ni behöver tänka på inför själva drop in-vigseln är förhållandevis få saker, om man jämför med att annars planera ett bröllop. Men vissa saker måste ni ha fått till innan ni sladdar in för att vigas på ett drop in-arrangemang för bröllop. Bland annat behövs en godkänd hindersprövning, viket ibland kan ta några veckor att få klar. Besök Skatteverkets webbsida för att ansöka om godkänd hindersprövning.

Detta behöver ni tänka på:

  1. Ni båda bör ha sagt ”ja” till varandra innan vigseln
  2. Ha med er ringar
  3. Ha med er giltig legitimation
  4. Fyll i eventuell vigselanmälan hos den aktuella församlingen
  5. Ha med godkänd hindersprövning
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: