Urringningens utveckling

Foto: Barcelona Bridal Week & National Wedding Show London Text: Stina Möllstam

Fyrtiotalets uppstramade hals, åttiotalets nerhasade ringning över axlarna eller den axelbandslösa megahiten från 2000-talet? Oavsett vilken urringning du föredrar har 2014 års brudmode något för dig.

Det är inte bara kjollängderna som åker upp och ner allt eftersom samhället utvecklas, även urringningarna förändras. I 2014 års bröllopsmode anas en härlig mix av ringningar från det senaste seklet. Under 1920-talet ville den fashionabla kvinnan ha en androgyn look. En fyrkantig eller dold ringning i bröllopsmodet var tänkt att få bysten plattare.

En brud i början av 1930-talet kunde säga ja i en rundad, lite djupare ringning men lagom till andra världskrigets utbrott på 1940-talet bar de flesta brudar höghalsade och tillknäppta klänningar. Efterkrigstiden bidrog till ett kvinnligare mode och 1950-talets brudar bar gärna båtringade klänningar. Under 1960-talet bjöd brudmodet på raka snitt med både nyckelben och axlar synliga.

Med sjuttiotalet kom den kvinnliga frigörelsen och en ny böljande siluett. De nästan uteslutande höga halskragarna skulle gärna ha detaljer som spets och broderi. 1980-talets mode sparade inte på krutet och prinsessan Diana blev förebild när hon gifte sig 1981. Den hjärtformade ringningen förstärktes av nerhasade breda axelband eller var rak och hög precis som på fyrtiotalet. Föga förvånande blev nittiotalet raka motsatsen till 1980-talets storslagna puffighet. Nu ville brudarna ha slankare, diskretare klänningar och runda, halvdjupa ringningar.

När vi växlade millennium till 2000-tal tog den axelbandslösa ringningen bröllopsvärlden med storm. Hur 2010-talets bröllopsmode kan sammanfattas återstår ännu att se men redan nu har ett nytt snitt dykt upp på marknaden, nämligen den enaxlade klänningen. Troligtvis är detta bara början av en mer påklädd trend.


1920-tal


Jenny-Packham-Ellie-Sanders

Jenny Packham1950-tal

RosaClara_021

Rosa Clara1980-tal

9-Petal Monique Lhuillier

2010-tal

AnaTorres_006

Ana Torres

logo_black-new_300


KÖP SENAST


E N


UMRET


AV ALLT OM BRÖLLOP HÄR!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: