Vårda din brudklänning

Av: Redaktionen

Kanske vill du att din egen klänning ska gå i arv, säljas second hand eller spara som ett minne? En brudklänning är ofta skör, men om du vårdar den på rätt sätt kommer den att hålla och utgöra ett minne för livet.

Transport

Ska du resa med din klänning bör du förvara den i en resegarderob i vattenavvisande material. Det underlättar om resegarderoben går att vika på mitten. Ska du ta med klänningen på en flygning, bör du först kontakta flygbolaget och kontrollera om du får ta med den ombord. Ibland kan kabinpersonalen erbjuda plats för en resegarderob bakom deras egna flygstolar. Om detta inte är möjligt och du måste packa ner den i resväskan bör du försluta den noga i plast så att det inte kommer in fukt.

Rengöring och skötsel

Använd dig av en rekommenderar kemtvätt om klänningen behöver rengöras eller tvättas. Många material tål varken väta eller värme, så var noga med att fråga i butiken där du köpt klänningen hur du ska sköta den. Inom EU är det obligatoriskt att märka plagg med tvättråd och om det blir fel trots att du följt tvättrådet bör du reklamera plagget. Siden får lätt vattenfläckar av ett läckande strykjärn och vissa material med plast smälter vid hög värme. Bäst är att ånga klänningen för att få bort små veck och rynkor.

Förvaring

Förvara klänningen i en tyggarderob eller en papperslåda för att undvika att tyget gulnar eller börjar mögla av kondens. Ett tips är att fråga i butiken där du köpt din klänning ifall de säljer specialtillverkade garderober för förvaring. Vill du att klänningen ska gå är förvaringen extra viktig.

Tips!

Tänk på att olika material måste vårdas på olika sätt, rådfråga i butiken redan när du köper klänningen för att kunna ta han om den på bästa sätt. Visa material skrynklas lättar än andra och om du ska transportera klänningen längre sträckor är det bra att ta hänsyn till detta.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: