Hålla tal – Vad är ett ”tack för maten-tal”?

Hålla tal efter maten - ett tack för maten-tal

Undrar du vad ett "tack för maten-tal" är och varför många väljer att hålla tal i slutet av bröllopsmiddagen? Här delar en professionell talskrivare och en toastmaster med sig av sina bästa tips för dig som ska hålla tal. Få svar på hur långt talet ska vara och vad som ska var med – och inte minst vad du ska undvika.

Text: Stine Nibe Ravneberget Foto: Getty/Unsplash

Ni har njutit av en underbar bröllopsmiddag med fantastiska tal och goda stunder, som har skapat ett minne för livet. Nu är det dags för musik och dans och gärna fest hela natten lång. Vad händer nu?

Det värsta som kan hända måste vara att folk börjar försvinna från borden, samtidigt som osäkerheten råder om vad som egentligen händer härnäst. Många inkluderar därför ett så kallat tack för maten-tal i slutet av måltiden.

Vad är egentligen ett tack för maten-tal, vad ska det innehålla – och vad bör man slopa? Här delar två proffs med sig av sina bästa tips om du vill hålla tal och göra en perfekt avslutning på bröllopsmiddagen.

– Ett tack för maten-tal ska säga något positivt om kocken, servitörerna och andra medhjälpare, samt såklart själva maten, säger Mathias Moe, copywriter i Din Taleskriver som bedriver professionell talskrivning åt allt från bröllop till politiker.

– Å andra sidan finns det en förväntan om att det ska bli lite humor på toppen av det hela. Här gäller det att inte dra talet för långt, det ska vara kort och effektivt. Mathistorier, roliga citat och inte minst roliga fakta om maten som ni ätit, slår alltid väl ut.

Mathistorier, roliga citat och inte minst rolig fakta om maten som ni ätit fungerar alltid bra!

Mathias Moe deler sine beste tips til takk for maten tale

Mathias Moe, copywriter i Din Taleskriver

Detta bör du undvika om du ska hålla ett tack för maten-tal

Den typiska fallgropen om du ska hålla tal är att ta talet på för stort allvar, tror Moe.

– Då hamnar man ofta i långa tal. Talet är indirekt ett formellt sätt att tala om för gästerna att de kan lämna bordet, utöver ett tack riktat till kockarna och teamet bakom måltiden, fortsätter han.

– Använd inte mycket energi på det här talet. Det är inte det som folk kommer ihåg när de ser tillbaka på bröllopet i alla fall, så tvinga dig inte in i gästernas minne. Troligtvis kommer du då bara bli ett dåligt minne.

När Moe och övriga copywriters på Din Taleskriver ska skriva tack för maten-tal, frågar de först och främst efter menyn till bröllopet.

Enkla sökningar på Google efter ”roliga fakta + mat” kan ge massor av inspiration.

– Vi försöker skriva talet så att det är ungefär en minut. 10-15 sekunder åt att tacka kockarna och serveringsteamet, 30-40 sekunder med roliga fakta, citat och/eller en rolig mathistoria, och slutligen ett snabbt besked om att gästerna kan lämna bordet när de vill.

Skålande gäster - så håller du tack för maten-tal

Fatta dig kort, det är ofta många talare under bröllopsmiddagen!  Foto: Thomas William via Unsplash

Toastmaster: – Håll talet kort

– Det är en vanlig missuppfattning att det här talet måste handla om mat – det behöver det inte alls. Om man ska förbereda sig, och det ska man, är det omöjligt att förutse hur maten smakar eller ser ut, säger Thomas Leikvoll.

Leikvoll har lång erfarenhet som TV-presentatör, stand-up, programledare och toastmaster på bröllop. Dessutom har han skrivit boken Toastmaster och sitter därmed inne på många bra tips.

Han tycker att ett tack för maten-tal ska fungera som en kort och trevlig avslutning på en trevlig måltid. Ett bra tips för dig som ska hålla tal.

Det kan vara trevligt att avrunda med ett kort skämt eller ett bra citat som beskriver tillfället, gästerna och värdarna.

Thomas Leikvoll är professionell toastmaster på bröllop

Thomas Leikvoll, foto: Per Heimly

– Det här är det sista som händer innan ni lämnar bordet, så du gör dig själv en tjänst om du tar det med ro då gästerna med största sannolikhet nu är otåliga att sträcka på benen.

– Ta tillfället i akt att tacka värdarna för att de förde er samman. Säg gärna något om tillfället och uttryck tacksamhet å gästernas vägnar för att ni fick delta. Det kan vara trevligt att avrunda med ett kort skämt eller ett bra citat som beskriver tillfället, gästerna och värdarna.

Läs också: 5 knep att få gästerna att jubla när du håller tal

 

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: