Vadstena Klosterhotell

Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Text & foto: Veronica Linarfve

Vadstena Klosterhotell ligger i vad som på 1200-talet var Sveriges huvudstad. Idag bjuder dåtidens Stureplan på en helg i stillhetens och anlighetens tecken.

Om man sluter ögonen kan man med lite fantasi se en munk iförd en grå vadmalsdräkt med ett rött kors på vit botten vandra över gräsmattan framför en av 1200-talsbygganderna som idag utgör Vadstena klosterhotell. Kanske mumlar han på en bön som han ska läsa vid kvällens predikan? Eller kanske funderar han på hur nunnorna i byggnaden intill har det? Dem som han och hans bröder förser med mat och dryck, det senare i synnerligen rejäla mängder.

– Varje nunna hade en tilldelning på tre liter starköl per dag, berättar Markus Höglund, marknads- och försäljningsansvarig på Vadstena klosterhotell. Ölet behövdes sannerligen för att hålla värmen.

Vadstena vid Vättern är på många sätt en unik plats, inte minst med tanke på att Heliga Birgitta, som föddes i början av 1300-talet ligger begravd i den pampiga Klosterkyrkan, belägen mellan munkarnas och nunnornas kloster, dagens Vadstena hotell.

Från början undervisade Birgitta i svenska språket, men fick en uppenbarelse att hon var sänd av Gud och skulle starta ett kloster. Kung Valdemar skänkte då några byggnader till Birgitta. Alla utsmyckningar plockades ner för att göra det hela mer klosterlikt. Kyrkan byggdes och hela projektet med att starta ett dubbelkloster (det vill säga ett kloster för både munkar och nunnor) skötte Birgitta från Rom, där hon bodde i 20 år i väntan på påvens medgivande till att starta klosterverksamheten. Påven var dessvärre i Frankrike, men så snart han återvände fick Birgitta sitt ja. Klosterverksamheten blomstrade i 150 år. Sedan ägde reformationen rum och kungen gav order om att stänga klostret. Munkarna och nunnorna drevs ut på gatan.

Känd pilgrimsort

Vadstena kom med tiden att bli en av Europas mest välbesökta pilgrimsorter – och är för all del – en av de mest välbesökta platserna än i våra dagar. Mycket tack vare att Heliga Birgittas reliker finns i Klosterkyrkan.

– Vi har många besökare från katolska länder såsom Italien och Tyskland. De kommer hit i en modern form av pilgrimsresa, säger Markus.

Så vad är egentligen en pilgrimsresa? Förr innebar det kort och gott att vallfärda till en helig plats, såsom Vadstena. Idag är begreppet ganska brett och utöver den religiösa aspekten vandrar även de som inte har en tro, de som söker, eller de som helt enkelt kommit till en punkt i livet där man vill hitta nya utmaningar. Eller få en paus, en stunds stillhet i livet. För dem som vill vandra till Vadstena finns flera leder, bland annat en som startar vid Linköpings domkyrka.

Men man behöver inte alls vara sugen på att vandra, vara troende, sökande eller på jakt efter nya utmaningar. En weekend på Vadstena Klosterhotell blir garanterat ett minne för livet ändå. Historia, kultur och natur står som unik kuliss. I närheten ligger naturreservatet Omberg och Tåkern som med sina 270 registrerade fågelobservationer lockar ornitologer från hela värden.

Idag råder stillhet, men som huvudstad var Vadstena Sveriges svar på Stureplan. Här gifte sig för övrigt Gustav Vasa på 1500-talet och det var här man höll hov.

– Vadstena ligger strategiskt lägligt. Än idag väljer många som har släkten utspridd över landet att samlas hos oss för att fira en födelsedag eller julafton. Vårt julfirande är mycket populärt, berättar Markus.

Sov i Sveriges äldsta byggnad

Byggnaden som en gång rymde nunnorna har under årens gång fungerat som både krigsmannahus (en plats där skadade soldater med sina familjer fick mat och husrum) samt sjukhus. På 1950-talet var byggnaderna riktigt nedgångna och det innebar en hel del arbete att omvandla klosterbyggnaderna till dagens, vilket skedde för 28 år sedan.

– Vi var faktiskt ett av de första weekendboendena i Sverige. Det är rätt unikt att kunna bo på ett riktigt slott eller i ett riktigt gammalt kloster. I Sverige finns mest herrgårdar, säger Markus.

Även om sviterna med bubbelbadkar ligger i Slottsflygeln, så rekommenderar Markus gästerna att bo i gamla klosterbygganden. Anledningen är helt enkelt att det inte är så ofta som man får möjlighet att sova i landets äldsta byggnad (kyrkor undantaget), byggd under 1200-talet. Väggarna är metertjocka, fönstren små.


Moderna rum

Tyvärr är rummen rätt moderna. Inte topprenoverade, inte heller slitna. Lite sådär slutet-på-90-talet-fixade. Alla rum ser olika ut, vissa är mer rustikt möblerade, andra ljusare. Man kan inte anklaga Vadstena klosterhotell för att profitera på vare sig munkar, nunnor eller den Heliga Birgitta. Här gäller mer klassisk rumsstandard. Den som förväntar sig skralt klosterboende a la medeltid kommer att bli besviken. Slogans som ”gå i kloster” och ”sov himmelskt” finns, men inte mer än så. Kanske beror det på att Klosterhotellet inte behöver göra så mycket väsen av sig, den historiska kulissen är god nog. Under 2014 planeras emellertid ett spa.

– Men även det kommer att gå i tysthetens och stillhetens tecken, säger Markus.

Middagen serveras i Munkarnas kapitelsal. Menyn är klassisk. Med Östergötlands grödor runt husknuten är närproducerat ledordet. Egen vinkällare betyder en bra vinlista och de förslagna smakkombinationerna känns väl genomtänkta. Miljön är vacker med de vita valen, men varför har man elektriska levandeljuskopior i kandelabrarna? Och varför har man lagt mattor på det vackra stengolvet? Förutsättningarna finns ju där. Servicen får godkänt, även om personalen är inte helt uppmärksam. Maten som sådan får även den godkänt. Av rätterna på menyn överraskade och imponerade gurksoppan till förrätt och mojitoefterrätten mest.

Bäst säsong

Hösten torde vara den mest perfekta tiden att resa hit, eftersom området är fullt av lövträd. Vadstena klosterhotells tjocka väggar är som gjorda för att hålla höststormarna ute. Vågar man sig ändå ut är det bara en kort treminuterspromenad till Vadstena centrum, byggt och bevarat enligt medeltida stadsplanering med Rådhuset i mitten. Här finns flera små restauranger, butiker och kaféer. Kanske får man också syn på en livs levande nunna som tar en promenad längs stranden? En grå kappa som fladdrar i vinden. Vad många inte vet är att det finns ett kloster kvar i Vadstena, Birgittasystrarna på Myntbacken, där elva nunnor bor och verkar för en sinnligare värld.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: