En personlig bröllopsmiddag

Av: Emma Blomberg Foto: Birgersdotter

Maten har en central plats på bröllopet. Här tipsar kocken Anders Julin om hur ni skapar en gastronomisk totalupplevelse.

Gör bröllopsmiddagen till en helhetsupplevelse och våga er på alternativ till en klassisk trerätters. Det tipsar kocken Anders Julin blivande brudpar om.

– Det finns många nya sätt att äta mat på och det går att tänka utanför boxen utan att det blir helt galet.

Anders rekommenderar att se maten som en samtalsöppnare och som något som kan skapa en aktivitet bland gästerna.

– Hur maten serveras gör väldigt mycket för upplevelsen. Särskilt på bröllop, där alla vid bordet inte känner varandra, kan en rätt fungera som en samtalsöppnare. Ni kan till exempel välja att servera förrätten i småskålar som gästerna får skicka mellan varandra. Det ger en härlig familjekänsla.

Ett sådant koncept behöver inte vara genomgående för hela middagen, utan kan sedan följas av en mer klassisk servering.

– Om ni serverar mat förlagd på tallrik kan personalen göra en sista touch vid bordet, vilket skapar ytterligare en känsla, tipsar Anders.


En personlig historia bakom menyn

Att välja mat som ni själva tycker om, ta hänsyn till lokalens möjligheter och att koppla ihop menyn med bröllopstemat är tre viktiga punkter vid val av bröllopsmiddag, men det är också viktigt att skapa känslor kring maten.

– Ett bröllop är ett så pass känslofyllt event och det kan maten också vara. Ett sätt att skapa känslor är att bjuda på er första matupplevelse ihop. Vi serverade svampsoppa med tryffel på ett bröllop för ett tag sedan, just för att det var vad paret hade ätit på sin första dejt, berättar Anders.

På detta sätt skapar ni en historia bakom maten som gör middagen minnesvärd. Anders driver
cateringföretaget Sharefood som sätter råvara och smak i centrum och där all mat är lagad från grunden.

– Vi gör klassisk mat, ofta med modern tappning, i svensk-fransk stil och vi brinner för gastronomi.

De ordnar helhetslösning till bröllopet med kockar på plats, serveringspersonal, dukning, stolar och bord, men det går även att beställa bara maten.

– Det viktiga är att ni väljer en meny som är personlig och som passar er, råder Anders.


Dryck

Även gällande dryck tipsar kocken att tänka utanför ramarna och föreslår alternativ till vinet.

– Det behöver inte alltid handla om ett vinpaket vid bröllop. Vi brukar tänka mat och dryck istället för mat och vin. Det finns fantastiska öl som kan matcha perfekt till en rätt och ni behöver inte heller bara servera alkohol, säger Anders som tipsar om att det finns många alkoholfria muster med hög kvalité som kan vara kul att servera till en rätt.

Sharefoodny

Foto: Lindisima

VEM: Anders Julin

GÖR: Driver företaget Sharefood

Utbud: Catering, aktiv matlagning samt hyra kock.

VAR: Bas i Stockholm, men går att boka i hela Sverige.Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: