Välj rätt ringar! 10 saker att tänka på för vigselringar i par

Vigselringar par
Kommersiellt innehåll

Bästa råden när ni ska välja vigselringar i par. Så kan ni tänka kring stil, guld/silver, storlek och diamanten. Här får du de bästa tipsen från Vanbruun!

Text: Vanbruun Foto: Vanbruun
Kommersiellt innehåll

1. Tänk långsiktigt för vigselringar

Innan ni köper era vigselringarringar som par bör ni bestämma en budget. Annars är det lätt att det springer iväg och man kan bli väldigt kluven i vad man söker. Vad kan ni tänka er att lägga på förlovnings- och vigselringar? Vi råder er att tänka på vigselringarna som en investering, det är ju trots allt något ni som par kommer att bära med er hela livet.

2. Spontanshoppa inte vigselringar – reka innan köp

Var ute i god tid. Många gör misstaget att spontanköpa vigselringar för att de är ute i sista minuten. Risken ökar då att man väljer något som inte känns helt rätt efter ett tag. Ta er tid att undersöka vad ni vill ha som par, vad som finns och läs på kring val av ring, metall och typ av sten.

3. Utgå från er stil som par och er vardag

Det är en djungel av val när det kommer till ringar! Förlovnings- och vigselringar är smycken ni bär varje dag, dessa smycken ska därför fungera till det mesta du bär. Utgå därför från er stil som par och vardag när ni väljer vigselringar.

Är du en person som tycker om lite ”bling bling” kan du välja en ring med fler stenar och detaljer, om du däremot är en person som inte bär smycken till vardags rekommenderar vi en slät guldring alternativt en alliansring med många små stenar.

Har du ett praktiskt arbete bör du eventuellt välja en mer tålig vigselring än om du exempelvis har ett kontorsarbete.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

4. Vilken metall ska vi välja till vigselringarna?

Vilken metall ni föredrar är en smaksak. Det kan däremot vara en bra idé att skapa sig en uppfattning om de olika metallernas egenskaper. Vad skiljer exempelvis vitguld och platina åt? Vad är mest lättskött? Och vad håller en eventuell diamant bäst på plats?

Det är inte ovanligt att man dessutom tycker sig passa bättre i vissa slags metallfärger.

5. Hur vet jag vilken storlek jag har?

Ni kan antingen ta reda på er storlek genom att besöka en lokal guldsmed och mäta eller beställa ett ringmåttband på VANBRUUN.com.

6. Matcha förlovnings- och vigselring

Många vill att vigselring och förlovningsring ska gå ihop. Det viktiga att tänka på för att ringarna ska kunna ligga bredvid varandra utan att en glipa uppstår, är att de helst ska vara lika tjocka och djupa. Alternativt att enstensringen är djupare än den släta ringen eller alliansringen för att dess klor inte ska nöta på den andra ringen.

7. Vilka vigselringar ska vi välja som par?

Nu till den stora frågan, vilka ringmodeller ska ni välja? Det finns inget rätt eller fel utan här handlar det om vad ni föredrar.

Många friar med en solitärring (diamantring) och kompletterar därefter med släta ringar till vigseln. Alternativt en slät ring till mannen och en alliansring till kvinnan. Andra förlovar sig med släta, ofta matchande ringar och därefter köper de till en alliansring till kvinnan.

Er budget och smak styr i denna frågan.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

8. Köp bara certifierade diamanter

Vi rekommenderar er att enbart köpa diamanter med medföljande certifikat. Detta för att kunna kontrollera stenens äkthet och veta att du fått den sten du har betalat för.

Nästan alla diamanter har en tiosiffrig kod laseringraverad på dess rondist. Alla certifikat går att kontrollera hos respektive utgivare via deras onlinetjänster. Det innebär en trygghet och service för dig som kund.

9. Vilken form på diamanten ska vi välja till vigselringen?

Den vanligaste formen är den runda briljantslipade diamanten. På Vanbrun är närmare 80 % av alla diamanter som säljs runda och på andra och tredje plats kommer den fyrkantiga prinsesslipade diamanten samt den kuddformade slipningen.

Runda stenar är de mest eftertraktade och dyrbara. De är de tekniskt sett mest fulländade samt att enbart omkring 40-50 % av den råa diamanten kan tas tillvara vid slipningen jämfört med runt 80 % vid en prinsesslipad sten.

10. Vilken kvalitet på diamanten ska vi välja?

Diamantpriset påverkas främst av fyra parametrar – caratvikt, slipning, färg och klarhet. Vårt tips är att välja en så bra sten som möjligt utefter er budget. Vi rekommenderar däremot alltid att man väljer en sten med Excellent slipning. Detta för att man vill att stenen ska gnistra och reflektera så mycket ljus som möjligt.

Mest prisvärd är en sten med H-I i färg samt SI1 i klarhet, då får ni en sten som ofta är helt ren med blotta ögat samt ser ofärgad ut när den är infattad i en vigselring.

Hitta er era vigselringar på VANBRUUN.COM

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: