Värna om det lokala med bröllop i bygdegård

Dukat till bröllop

Att välja bygdegård vid bröllop är ett budgetvänligt alternativ till festlokal. Den har också fördelen i att ha alla möjligheter att skapa en egen bröllopsscen från grunden. I Sverige finns fler än 1 400 bygdegårdar, en av dem är Hyssna bygdegård sydost om Göteborg.

Text: Redaktionen Foto: Hyssna bygdegård

Hyssna bygdegård utanför Göteborg

I Sverige finns fler än 1 400 bygdegårdar, en av dem är Hyssna bygdegård sydost om Göteborg. Lokalen är renoverad sedan några år tillbaka.

– Bygdegården är en aktiv mötesplats för alla – privatpersoner, föreningar och företag. I år har lokalen i stort sett varit fullbokad helg som vardag och ryktet om vår fina nyrenoverade lokal har spridit sig. I år har vi haft fler evenemang inlagda än något år tidigare, säger Malin Andersson som är kontaktperson på bygdegården.
Hyssna Bygdegård drivs ideellt av dess medlemmar och tillhör Bygdegårdarnas Riksförbund.
– Vår strävan är att alla ska känna sig välkomna och delaktiga i bygdegården, gammal som ung. Uthyrning är en viktig del i vårt arbete som ger ekonomi och sammanhållning så att vi kan bevara vår lokal. Vår fräscha och moderna bygdegård passar utmärkt till bröllop!

Hur är det att ha bröllop i Hyssna bygdegård?

– Lokalen har plats för 250 personer och 130 vid sittande bord. Ni har möjlighet att ta med egen mat och dryck. Köket är välutrustat med skålar, uppläggningsfat och så vidare. Det finns all uppsättning av porslin och glas, säger Malin

I bygdegården finns en helt ny bar med ett modernare tema där allt går ton i ton. Bygdegården är mysig och smakfullt inredd och här finns alla förutsättningar för att festen ska bli lyckad.

Dukat bord för bröllop i bygdegård

Varför bröllopsfest på en bygdegård?

– Dels kan ni bestämma själva precis hur ni vill ha det, det finns gott om plats och är ett billigare alternativ. Bröllopsfesten blir avslappnad och fin med en härlig natur runt omkring, säger Malin.

Vad ska vi tänka på inför ett bröllop på bygdegård?

– Tänk på lokalen, era gäster och närheten! Gästerna kanske behöver övernattning? Var ligger vigselplatsen i förhållande till bygdegården? Ofta ligger en bygdegård bra till i förhållande till kyrka eller andra natursköna platser, råder Malin.

Malin tipsar om ytterligare frågor att ställa sig inför ett bygdegårdsbröllop.

  • Hur ser lokalen ut?
  • Hur många platser kan lokalen ta i förhållande till hur många gäster som ni bjudit?
  • Hur är det med dansgolv, scen, ljudanläggning, belysning och toalett?
  • Hur ser köket ut? Kan ni tillaga maten i lokalen?
  • Finns det porslin?

– Det viktigaste för mig är att lokalen är fräsch. Innan jag bestämmer mig skulle jag också se till att jag får svar på ovan frågor, säger Malin.

Bästa tipset den som funderar på att hålla bröllop på bygdegård?

– Var ute i god tid! Ta kontakt och åk och besök flera lokaler. Jämför platser. Kolla upp kyrka eller vigselplats i närheten och om det är ledigt.

Klicka in på Bygdegårdarnas riksförbund och hitta er nämsta lokal.

Fira bröllop i bygdegård
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: