Valerie Aflalo

Av Jacqueline Rova Foto Evelina Vargamo

Med en blandning av svensk design och fransk lyx känner man igen ett plagg designat av Valerie Aflalo. Valerie designar med kvinnokroppen i fokus, där varje plagg tillför det lilla extra i vardagen. Stilrena, feminina siluetter med inspiration från kvinnorna hon möter eller från platser hon själv besökt.

Anne Valerie Aflalo, föddes 17 oktober 1976 i Malmö. Aflalo skapade sig ett namn i samband med att hon vann Fröken Sverige 2000 och fick därefter representera Sverige i Miss Universum. Hennes eget modemärke Valerie blev vida känt när hon designade sin egen brudklänning. Men Valerie Aflalo är betydligt mer än en vacker modell och influenser som råkat ramla in i modebranschen. Hon har en gedigen bakgrund inom mode och är uppvuxen i en modeentreprenörsfamilj. Hennes bägge föräldrar arbetade över 40 år i modebranschen som distributörer till kända modemärken. Och det var på hennes mormors vind, i slutet av 80-talet, när Valerie fick sy om mormoderns gamla 50-tals plagg som hon insåg sitt kall.

– Jag har alltid haft passion för mode och eftersom jag vuxit upp med det kändes det självklart att följa i de fotspåren, berättar Valerie.

Hennes pappa är fransman och när Valerie blev äldre studerade hon mönsterkonstruktion i Sverige och arbetade sedan hos designern Renato Nucci i Paris. Med ett stygn av hemlängtan återvände hon sedan hem till Sverige och startade upp sitt företag Valerie, 2006, tillsammans med sin mamma och syskon. Hon har klätt många välkända namn under åren med sina fantastiska kreationer och är en stark stjärna bland svenska designers. Numera är hon framgångsrik företagare, bloggare och trebarnsmamma och har fått Guldnappen i kategorin Läsarnas Pris två gånger.

09112018-_DSC4634_webb


Hur mycket är man egentligen sitt eget varumärke som designer?

– För min del skulle jag säga till 100 %. Jag började med att designa det jag själv saknade det vill säga plagg i vardagen som gav det lilla extra. Plagg som både var snygga och bekväma. Efter att jag designade min egen brudklänning, 2014, fick jag många förfrågningar om att designa brudklänningar.

Vilket är otroligt roligt att få göra och även om jag inte längre skräddarsyr brudklänningar till blivande brudar säljer vi fortfarande brudklänningar. Festplaggen har även kommit till att bli en stor del av mina kollektioner. Jag älskar att klä kvinnor så att de känner sig som sitt vackrast jag, berättar Valerie.

09112018-_DSC4587_webb


Vad skulle du säga är ditt signum som designer?

– De finaste komplimangerna jag har fått är att kunderna känner igen min design. Både utifrån min feminina siluett med betoning på midja samt i materialvalen där vi arbetar mycket med hållbarhet och toner av rosa och nougat, berättar Valerie.


Hur viktigt är det att arbeta hållbart och vad betyder det för dig i ditt arbete?

– Vi tittar alltid på kvalitéer som gör det ännu mera hållbart i produktionen. Exempelvis vilka plagg vi kan återanvända till nästa säsong samt att återvända oss av tyg från fabriken som finns kvar från tidigare kollektioner. Vi använder oss även av veganska tyger, berättar Valerie.


Vad inspirerar dig?

– Möten med kvinnor inspirerar mig. Även resor där en plats eller en känsla kan ge mig inspiration. En plats som Paris där mode präglas i allt från mat, kultur och byggnader ger mig mycket inspiration. Eftersom jag designar utifrån vad kvinnor efterfrågar och behöver utgår jag mycket även från de olika årstiderna.


Vad skulle du ge för tips till blivande brudar i deras val av brudklänning?

– Utgå ifrån vilket typ av bröllop ni planerar och välj modell och material utefter det. Många brudar tror sig veta vad de vill ha för stil på sin brudklänning innan de testat de olika modellerna och när de väl provat så brukar det bli en modell de inte tänkt sig till en början. Så mitt råd är att verkligen prova sig fram, det är även väldigt kul, berättar Valerie.

Valerie Aflalo

Ålder: 45 år.

Gör: Kläddesigner, modell

Butik: Besök Valerie på hennes

flagship store på Artellerigatan 25

i Stockholm

Webbutik:
www.valerie-shop.com

Instagram:
valerie_aflalo

Blogg:
valerieaflalo.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: