Vanliga frågor om att välja brudklänning

Vanliga frågor om att välja brudklänning

Letar du brudklänning? Här är dom tio vanligaste frågorna som dyker upp när du ska välja brudklänning. Och här ger vi svaren!

Text: Bella Hansson Foto: Unsplash

Vilken modell av brudklänning passar jag i?

En av de vanligaste frågorna är just vilken modell av brudklänning den blivande bruden passar bäst i. Det finns ingen mall att gå efter utan det bästa är att prova olika modeller och se vilken som passar just dig och din kropp. Om du gillar det du ser i spegeln och du känner dig fin så har du hittat din modell.

Börja med att ta reda på vilken modell du passar i och sedan bestämmer du vilket material du vill ha på klänningen.

Måste jag välja underkjol under min brudklänning?

Ja! Det blir så mycket lättare att gå snyggt och det blir heller inte så varmt. Man slipper små problem som att fodret klistrar sig fast på benen en varm sommardag. Det finns en mängd olika underkjolar att välja  på och personalen i klänningsbutiken kan hjälpa dig att hitta rätt.

Om du vill att kjolen ska få mer volym använder du en underkjol med flera ringar och en ordentligt omkrets (ca 230 cm) på metallringen som finns längst ned på underkjolen. Om du väljer en figurnära modell likt en ”sjöjungfru” väljer du en åtsittande underkjol längs höften och ner till knäet som sedan breder ut sig i lager av tyll som ger en vacker form till klänningen.

Underkjolen hjälper också till att hålla rätt form på nederdelen av kjolen. Har man släp på sin brudklänning är underkjol ett måste! Om du däremot väljer en brudklänning i tunn chiffong eller tung crepé kan du skippa underkjolen!

Är det vanligt att bär slöja till sin brudklänning?

Ja, faktiskt! Våga prova tillsammans med klänningen du valt, hur känner du? Många får ofta en ”wow-feeling” och tycker att det blir mer brudkänsla om man använder slöja. Testa dig fram och med dagens sortiment finns det en uppsjö av vackra slöjor som inte ser ut som om man har snott in sig i en ”tyllboll”.

När du ska gå runt med slöjan lägger du den i armvecket så att den får falla fint ner över brudklänningen. Du kan också välja att ta av dig slöjan när ni gör entré till festen och visa mer av din brudklänning. Matcha slöjan med en vacker tiara eller ett trendigt hårsmycke.

Välj en brudklänning som möter din personlighet

Foto: Lina Roos

Jag kan inte gå i klackar, vilka skor ska jag välja til brudklänning?

Välj en bekväm sko! Det är många timmars stående och sittande om vartannat. Du behöver inte välja en sko med klack men det gör att man får en rakare hållning, vilket är snyggt när man bär en lång brudklänning.

Om du är ovan välj en klack runt 2-4 cm och till dig som är en van klackbärare vet vilken höjd som passar just dig. Det finns väldigt fina och bekväma skor i bröllopsbutikerna som är framtagna just för att klara en heldag utan skavsår och ont i fötterna.

Om du köper nya brudskor tänk på att gå in dem innan bröllopet så att du känner dig bekväm i dem. Ta med skorna när det är dags att justera klänningens längd hos sömmerskan.

Kan man ha bara axlar under vigseln?

Ja, det går bra att ha bara axlar under kyrklig vigsel. Det är väldigt populärt med bara axlar och djup rygg. Jag tycker att man själv ska känna efter och känns det lite bart finns det vackra boleros eller ovandelar att matcha sin klänning med.

Jag vill ha en brudklänning med bar rygg men måste ha BH, går det?

Det finns många bra lösningar för både dig som vill hålla en stor byst på plats och för dig som önskar en extra push-up. Många gillar den så kallade freebra som du sätter över brösten och som ger ett bra stöd.

De som har större byst tycker att en lift-up sitter bättre då den inte ger någon push-up effekt eller förstorar utan bara lyfter den egna bysten. Be personalen visa vilka alternativ som passar just dig och låt inte bysten stoppa dig i valet av din drömklänning.

Hur djup får urringningen vara på klänningen?

Generellt tycker jag att man ska välja klänning efter hur man själv känner. Är du storbystad och väljer en klänning som framhäver bysten så får du räkna med lite extra blickar. Har man mindre byst kan det vara riktigt läckert att våga ha en djupare urringning och visa lite mer hud. Som sagt gå efter din självkänsla och det är du som ska känna dig som allra vackrast.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Kan man ändra på modellen t.ex. lägga till ärmar?

Ja, många butiker har en professionell sömmerska som är van att jobba med brudklänningar och kan hjälpa dig med att till exempel lägga till ärmar eller ta bort detaljer som du inte gillar. Be att få boka en tid med sömmerskan och gå igenom vilka ändringar som är möjliga innan du bestämmer dig. Det görs mot en mindre kostnad men det är det värt få att få fram det där lilla extra.

Vilken brudklänning framhäver min midja?

Klänningar med en korsett-snörning är det bästa alternativet om du vill skapa en getingmidja. Var noga med att lära någon att snöra dig rätt så att bysten kommer på rätt plats.

Känner man när man hittar rätt bröllopsklänning?

Ja, det känns! Man känner pirret i magen och det är inte helt ovanligt att medföljande sällskap fäller en tår. Vissa hittar rätt bara efter ett par provningar. Andra behöver mer tid men dagen kommer när just du hittar rätt brudklänning!

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: