Vem ska betala gästernas boende vid bröllop?

Betala boende vid bröllop

Hur ska man egentligen tänka kring att betala för gästernas boende vid bröllop? Här resonerar vi kring olika alternativ och hur du kan tänka.

Text: Anna Fürst & Josefine Franking Foto: Emily Dahl

Vem ska betala för boende vid bröllop för gäster som bor långt bort?

Det vanligaste är att brudparet bjuder in till bröllop på den ort där de bort. Och många gånger finns också majoriteten av gästerna här. För de gäster som bor på annan ort är utgångspunkten att gästen själv får betala för resa och boende vid bröllopet.

Ibland kan gäster som även bor i närheten vilja övernatta av praktiska skäl och de får då också själva betala för boendet. Brudparet bjuder alltså i första hand på bröllopsfest och oftast inte på övernattning.

Betala för gästernas boende vid bröllop

Vem ska betala för boende vid bröllop på annan ort?

Ibland känns platsen allra viktigast. Kanske vill ni gifta er på en herrgård någon annanstans, ha ett strandbröllop i Skåne eller bjuda in till ett fjällbröllop. Eller i den enes barndomsort där varken ni eller gästerna bor. Vem borde då betala för boende för gästerna vid bröllopet?

Vi skulle säga att grundregeln fortfarande är att gästen står för sin egna övernattning. Men här bör ni förstå att ert val innebär stora kostnader för gästen. Vilket kan innebära att en del gäster väljer att inte komma.

Om platsen är viktig vill ni kanske överväga att betala boende alternativt bidra med en del av kostnaden. Men ha i åtanke att stora extra kostnader kan leda till missnöjda eller inte lika motiverade bröllopsgäster.

Mindre bröllop ett billigare alternativ

Att som brudpar stå för gästernas boende springer väldigt fort iväg till att bli den största utgiftsposten i bröllopsbudgeten. Ett alternativ kan då vara att bjuda till ett betydligt mindre bröllop med färre gäster. Ett litet och intimt bröllop kan bli minst lika speciellt som ett stort. Om inte ännu mer!

Ett annat alternativ kan vara att bjuda med de absolut närmaste till drömdestinationen. Kanske för att gifta sig utomlands. Därefter kan ni bjuda till stor fest och firande när ni kommer hem.

Ett tredje sätt kan vara att ni istället för bröllopspresent önskar att gästerna övernattar. Se dock till att uttrycka det på ett fint sätt samt att övernattningen motsvarar ungefär värdet gästen skulle ge i present.

Bröllop på annan ort

Låt smekmånad gå till drömdestinationen istället

Eller kanske kan ni helt enkelt överväga att förlägga bröllopet på en mer praktisk plats där de flesta av familj och vänner kan ta sig hem efteråt. För kanske är det ändå roligare att alla nära och kära kan komma och tycker att det känns roligt att komma. Istället för att fira på en väldigt specifik plats.

Kanske kan ni istället låta er smekmånad gå till drömdestinationen.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: