Vem tar hand om ringarna vid vigseln?

Ring som ligger i en hand

Vem tar hand om ringarna inför ceremonin och vem bär dom in i kyrkan? Beroende på bröllopets storlek och vilka som finns i brudföljet finns det flera alternativ. Vi reder ut!

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Bestman ansvarar ofta för ringarna

Om det finns en bestman är det vanligt att han har ansvar för ringarna inför ceremonin. Först kan det vara att se till att dem kommer med till själva vigselplatsen Och sedan att överlämna ringarna till brudgummen vid själva vigselakten.

Brudgum har ringarna i sin ficka

Vid mindre bröllop finns det inte alltid en bestman. I sådana fall kan istället brudgum själv ta ansvar för guldet. Det kan exempelvis vara att ha era ringar i kavajfickan. Men hjälps gärna åt att ha ordning på dem.

Ringbärare

Det finns också en gammal tradition att ha en utnämnd ringbärare. Det är då ofta en brudnäbb, vilket är barnen i brudföljet. Det är ofta brudparets egna barn alternativt syskonbarn, kusinbarn  eller fadderbarn.

En av brudnäbbarna bär du vigselringarna in i kyrkan. Enligt traditionen är det en pojke mellan fyra och åtta år, men det kan så klart lika väl vara en flicka. Ålder spelar egentligen inte heller någon roll.

För att ringarna inte ska försvinna på vägen är det vanligt att knyta fast dom i en speciell ringkudde. Här finns det dock utrymme att vara kreativ. Ringbäraren skulle också kunna bära ringarna på något som är starkt associerat med brudparet.

Förvara era ringar på en säker plats innan bröllopet så att de inte försvinner. Men glöm inte att plocka fram dom i god tid innan vigseln.

Ringarna på fingret

Hur gör man med ringarna under ceremonin

Vid en kyrklig vigsel välsignar prästen först ringarna. Därefter kan proceduren varera.

Om endast bruden har en vigselring, trär brudgum ofta ringen på brudens finger efter att de båda avgivit sina löften. Om båda har vigselring sätter paret ofta på sig sina egna ringar.

I andra fall trär brudparet ringarna på varandras fingrar. Det kan exempelvis vara att brudgum trär på brudens vigselring över förlovningsringen. Varefter bruden trär på brudgummens förlovningsring som vid vigseln blivit uppgraderad till vigselring.

Utse gärna en ringansvarig

Det är mycket att tänka på under bröllopsdagen och att komma ihåg ringarna är inte alltid lätt. Därför kan det vara bra att överlåta den uppgiften till någon annan. Utse därför gärna en ringansvarig i brudföljet.

Ring på finger vid vigsel
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: