Vigsel ute i det fria

Av Jacqueline Rova Foto Göran Strand
Sofie Jugård Löfgren är vigselförrättaren som viger brudpar trots väder och vind och är inte rädd för att bege sig till extrema platser.
FÖR MÅNGA ÅR sedan när Sofies vän planerade gifta sig uppe på en bergstopp hade vännen det svårt att hitta en vigselförrättare som kunde ställa upp och vara mobil. Sofie började då fundera och tänkte att det skulle vara roligt att kunna hjälpa par som vill vigas ute i naturen.
– Det blev ett detektivarbete för mig i min kommun i Östersund. Ingen ville visa vägen till hur jag skulle gå tillväga så jag vände mig då till Åre kommun som behövde fler vigselförrättare, men då jag inte var skriven i deras kommun funkade det inte. Jag vände mig då till företagslotsen och fick då tips att skriva ett brev där jag motiverade varför jag skulle bli vigselförrättare adresserat till kommunstyrelsen. De i sin tur tog upp min förfrågan och fattade beslut att rekommendera Länsstyrelsen i Jämtland att ge mig en förordnande som vigselförrättare. Men jag får viga över hela Sverige och gör det gärna. Det utfärdades i april 2009 och sedan dess har jag vigt par, berättar Sofie.
Sofies första vigsel var vid Skärvångens fäbod. Hon har även haft några bröllop i Åre på olika vackra platser, både i vinterskrud med pälsar och långklänningar och några i skidkläder. Sofie har även haft en vigsel på Tottklippan med vidunderlig utsikt över Åredalen.
– I somras hade jag en lite speciell vigsel, det var två vänner till min make som är löpare och fjällbitna, de tog med sig två vittnen. Tillsammans cyklade vi och sprang in till en fin plats i fjällen, innanför Edsåsdalen, där jag vigde dem. Efter vigseln så badade vi i fjällsjön och på vägen tillbaka plockade vi hjortron, berättar Sofie.
VÄDER OCH VIND STOPPAR INTE
En vigsel Sofi hade var mellan två Kite-surfare i hård vind på Frösöns strand och brudparet anlände i sin underbara VW surfbuss. Oavsett om det varit vigsel eller ej hade brudparet varit där den dagen eftersom det var så bra vind.
– En annan vigsel hade jag på trappan till Sommarhagen, Pettersson – Bergers hus på Frösön, med utsikt över Storsjön och Oviksfjällen. Det är ett bra ställe för där finns ett litet tak om det skulle vara busväder, berättar Sofie.
Det som allt för få vet om är att en borgerlig vigsel får brudparet utforma och planera precis som de själva vill. Det enda som enligt lag måste vara med är äktenskapslöftena och det är de som Sofie läser. Brudparen kan boka Sofie via henne själv eller så bokas vigseln via kommunens samordnare.
– Efter att jag läst äktenskapsorden byts ringarna, om brudparet har ringar att byta. Därefter brukar jag läsa en dikt och sedan önskar jag brudparet ett stort lycka till. Om det inte är några andra personer där, utöver vittnena, så brukar jag erbjuda mig att ta lite foton till brudparet. Personligen så gillar jag när brudparet har tänkt igenom ceremonin, de kanske har en sång, en dikt eller en text att läsa som betyder något speciellt. Ett musikstycke som framförs av någon är även väldigt fint. Det är en hedervärd uppgift för mig att viga brudparen och jag önskar att fler tog tillfället i akt att gör vigseln personlig och som passar just dem, berättar Sofie.
SOFIES BÄSTA TIPS TILL BLIVANDE BRUDPAR
Ta en funderare på vad ni som brudpar vill att det ska bli av stunden, ska det vara många gäster, högtidligt, musik, tal och roligheter? Eller önskar ni en stillsam, kort ceremoni, med bara era vittnen och vigselförrättaren? Bolla lite med er vigselförrättare för de flesta är med på noterna och tycker det är roligt med personliga inslag. Vissa brudpar springer in i Rådhuset på lunchen för att få ”det överstökat” och det rent juridiska klart vilket jag kan tycka är lite synd, att de inte tar stundens allvar i beaktning och gör något fint och minnesvärt av vigseln, avslutar Sofie.
Foto Crister Löfgren/ Aktivut.se
SOFIE JUGÅRD LÖFGREN
Sofie Jugård Löfgren är en friluftsmänniska ut i fingerspetsarna och har en bakgrund som skid- och idrottslärare. 1999 startade hon och hennes man eget företag och arbetar idag fortfarande som friluftsguider. Sofie leder grupper ut i naturen, vintertid som sommartid, på olika aktiviteter så som paddling, vandring, toppturer, skidturer, utförsåkning, längdåkning, tältturer osv. Hon arbetar även som projektledare för stora frilufts- och motionsevenemang och är med och utvecklar St. Olavsleden som är en pilgrimsled mellan Selånger och Trondheim. Sofie är ideellt engagerad i Friluftsfrämjandet som kursledare för skidlärare och sitter i valberedningen för svenska skidlärarföreningen.