Vilken safari passar er?

Text & foto: Veronica Linarfve

Det är stor skillnad på hur olika länder – och arrangörer – ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser. Det finns ett Afrika för alla.

Listresenärena:


Ni vill: Bocka av ”the big five” på en långhelg.

Ni har: Ont om tid.

Res till: Entabeni Game Reserve, Sydafrika.

Har ni ont om tid ska ni satsa på att besöka den mindre parken Entabeni i Limpopoprovinsen i Sydafrika, bara tre timmar med bil från Johannesburg . Entabeni omges av ett magnifikt berg och har stängsel runtom, så djuren är lätta att hitta. De flesta har dessutom sändare vilket gör det enkelt för guiderna att lokalisera dem, vilket i sin tur betyder goda chanser för er att se alla arter. Väljer ni att bo på lyxiga tältcampen Wildside finns det heller inga stängsel runt lodgen där ni bor. Med andra ord kan lejonen mycket väl smyga runt husknuten om natten. Ett ytterligare plus är att Entabeni är helt malariafritt. Nackdelen med den här upplevelsen är att det inte alltid känns som det vilda Afrika, mer som en djurpark.

Ekolyxresenärerna med begränsad budget

Ni vill: Uppleva det äkta Afrika och tycker att det är viktigt att resa med största möjliga respekt för naturen, samtidigt gillar ni lyx och att sätta guldkant på resan.

Ni har: Gott om tid, men inte en gigantisk budget.

Res till: Serengeti, Tanzania

Åk till Serengeti och bo på en mobil eco-camp. Researrangören Kenzan tours har en camp som flyttar två gånger om året för att följa den stora migrationen och säkerställa att gästerna får bo mitt smeten där djurlivet är som bäst. Campens policy är att inte lämna ett enda spår efter sig. Från juni till november ligger campen i norra Serengeti, Ikomaområdet och från december till april i södra Serengetis Ndutuområde. Att bo i tält kan låta spartanskt, men här talar vi om stora lyxtält med riktig säng och riktig toalett samt privat dusch. Har ni tur kommer ni att få se alla big five och mer därtill, men det är ingen garanti. Garanterat är däremot att du får en helt unik upplevelse och dessutom gör en god insats för miljön.

Ekolyxresenären med stor budget


Ni vill: Ha alla bekvämligheter och
få en unik upplevelse

Ni har: Stor budget

Res till: Okawangodeltat, Botswana

Det är mycket dyrare att resa till Botswana, men upplevelsen ni betalar för går inte att få någon annanstans i världen. Här tar ni er mellan lodgerna med hjälp av små sessnaplan och lodgerna är lyxiga med vita dukar till middagen och Champagne i solnedgången. Wilderness safaris är en av de större arrangörerna som arbetar med att bevara natur och djur och involvera lokalbefolkningen här.

Prova på-resenärerna


Ni vill: veta om det här med safari är er grej

Ni har: en budget som ska räcka till både sol, bad och safari.

Res till: Kenya med charter och kombinera sol och en kortare safari.

Numera erbjuder både Apollo, Ving och Fritidsresor charter till Kenya. Resan kombinerar tre upp till fem dagars safari med bad på en strand på exempelvis Zanzibar eller Mombasakusten. För er som vill prova på safarilivet är en avstickare till någon av nationalparkerna Tsavo, Amboseli och Masai Mara ett smart val. Tsavo är Kenyas största parkområde med vidsträckta savanner, berg och slocknade vulkaner, skog och floder. Förutom lejon, buffel och leopard finns också en stor elefantpopulation. Nackdelen med de här safariupplevelsena är att grupperna är större, många bilar är ute och att du därför måste trängas med många andra. Fördelen är priset.

Paret som inte kan få nog

Ni vill: ta steget fullt ut och bli guider själv

Ni har: gott om tid.

Res till: Sydafrika och ta en fyraveckorskurs.

För er som har varit på flera safariresor och ytterligare vill fördjupa er i den afrikanska vildmarken kan en guideutbildning vara ett riktigt prisvärt alternativ. Den sydafrikanska branschorganisationen Field Guides Association South Africa listar på sin hemsida ett trettiotal auktoriserade utbildningsföretag som alla följer en standardiserad 28-dagars kursplan. Kolla noga vad kursen erbjuder eftersom uppläggen på utbildningen varierar. Det här är ingen semester, ni förväntas ta full del i de omfattande studierna, å andra sidan kommer ni att kunna läsa den afrikanska vildmarken på ett helt nytt sätt – och dessutom kunna lägga upp era egna safariprogram framöver. Läs mer på:
www.fgasa.co.za

Numera erbjuder både Apollo, Ving och Fritidsresor charter till Kenya. Resan kombinerar tre upp till fem dagars safari med bad på en strand på exempelvis Zanzibar eller Mombasakusten. För dig som vill prova på safarilivet är en avstickare till någon av nationalparkerna Tsavo, Amboseli och Masai Mara ett smart val. Tsavo är Kenyas största parkområde med vidsträckta savanner, berg och slocknade vulkaner, skog och floder. Förutom lejon, buffel och leopard finns också en stor elefantpopulation. Nackdelen med de här safariupplevelsena är att grupperna är större, många bilar är ute och att du därför måste trängas med många andra. Fördelen är priset.
Resenären som inte kan få nog
Du vill: ta steget fullt ut och bli guide själv
Du har: gott om tid.
Res till: Sydafrika och ta en fyraveckorskurs.
För dig som har varit på flera safariresor och ytterligare vill fördjupa dig i den afrikanska vildmarken kan en guideutbildning vara ett riktigt prisvärt alternativ. Den sydafrikanska branschorganisationen Field Guides Association South Africa listar på sin hemsida ett trettiotal auktoriserade utbildningsföretag som alla följer en standardiserad 28-dagars kursplan. Kolla noga vad kursen erbjuder eftersom uppläggen på utbildningen varierar. Det här är ingen semester, du förväntas ta full del i de omfattande studierna, å andra sidan kommer du att kunna läsa den afrikanska vildmarken på ett helt nytt sätt – och dessutom kunna lägga upp dina egna safariprogram framöver. Läs mer på www.fgasa.co.zaNumera erbjuder både Apollo, Ving och Fritidsresor charter till Kenya. Resan kombinerar tre upp till fem dagars safari med bad på en strand på exempelvis Zanzibar eller Mombasakusten. För dig som vill prova på safarilivet är en avstickare till någon av nationalparkerna Tsavo, Amboseli och Masai Mara ett smart val. Tsavo är Kenyas största parkområde med vidsträckta savanner, berg och slocknade vulkaner, skog och floder. Förutom lejon, buffel och leopard finns också en stor elefantpopulation. Nackdelen med de här safariupplevelsena är att grupperna är större, många bilar är ute och att du därför måste trängas med många andra. Fördelen är priset

Den här artikeln publiceras i samarbete med:

LitenEscapeLogo

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: