Maritimt på Ystad Saltsjöbad

Text & foto: Sofia Lundqvist
Det rummen missar på i skick tar Ystad Saltsjöbad igen på spabehandlingar och mat. Och nog är det trivsamt. Så till den grad att svalorna bygger bo i den gamla neonskylten.
– Jaha, du ska till Ystad Saltsjöbad? Trevligt! Du kan ju hälsa dem att jag gärna ser att de öppnar upp en dansbana för allmänheten någon gång i veckan som de gjorde förr i tiden, säger min gladlynta, högst skånske taxichaufför.
Förväntningarna är höga när jag kliver in i entrén och efter incheckning pekar den trevliga receptionisten ut mitt rum på en stor hotellkarta. När jag väl hittat dit är det första som fångar min uppmärksamhet utsikten. Havet. Ett oändligt hav ligger framför mig.
Jag bor i den östa delen, den som byggdes på 40-talet. Ystad Saltsjöbads emblem skvallrar emellertid om att inrättningen härstammar från 1897. Det är aningen missvisande eftersom originalvillan sedan länge brunnit ner. Idag består det istället av tre betydligt yngre byggnader, en från 1927, den jag bor i och den senaste från 2011.
– Vi har som vision att ljudet av en hammare alltid ska höras här, säger Karolina Silverberg, säljare på YSB, och syftar på att hotellet ständigt är i förändring och siktar på förnyelse.
Ett av de stora projekten som ligger närmast är restaurangen som ska renoveras till oigenkännlighet och introducera tre nya koncept. Den första delen, som kommer att likna en fransk bistro, ska stå klar i januari.
– Under 2013 kommer vi även att öppna en italiensk fine dining-restaurang och en New Port-inspirerad del med ungefär samma koncept som på den nuvarande restaurangen, fast med mer fokus på fisk- och skaldjursrätter, berättar Linda Larsson, restaurangchef på YSB.
Mitt rum som är amerikanskt och seglingsinspirerat känns modernt och fräscht, men vid en närmare anblick går det inte att bortse från att det har några år på nacken. Ett lite kantstött möblemang och slitna informationsfoldrar som legat i betydligt fler händer än jag vill tänka på skvallrar åtminstone om det. Men å andra sidan åker man inte hit för att häcka på hotellrummet. Med det i minnet snor jag på mig den lyxiga hotellbadrocken, kliver i de särdeles sköna tofflorna och styr kosan mot den sprillans nya spadelen.
Spaupplevelsen
The Creek öppnade i augusti 2012 och kom snabbt att bli en snackis i Sverige, åtminstone i spakretsar. För att komma in på avdelningen måste du boka passet ”The Creek Experience”. Bra att veta är att programmet är utformat för par eftersom några moment innebär att insmörjning, avsköljning eller ”skumning” görs av din partner. Eftersom detta olyckligtvis gått undertecknad förbi blir följden ett par omöjliga gymnastiska övningar och frågeställningar som ”Kan jag massera min egen ländrygg? Javisst”.
Nåväl. Rent praktiskt går The Creek Experience till på följande vis: en grupp om sex personer visas in i den nya spaavdelningen av en värdinna som sedan guider till olika moment och rum där deltagarna ska göra olika saker under bestämd tid, exempelvis basta, ta ett fotbad, lägga en ansiktsmask, flyta runt i en pool eller smörja in varandra i lera. Turen kostar 595 kronor per person och gäller för alla som vill komma in på The Creek. Hela upplevelsen tar två timmar och det absolut muntraste momentet är det som förväntas i hamamet. Jag får klara instruktioner om att jag i en tygpåse doppad i vatten och turkisk tvål ska försöka fånga luft och sedan trycka ut det resulterade skummet på min obefintliga nästa. Själva luftfångningen både ser ut att vara och är fantastisk rolig – och svettig.
Sammantaget imponerar The Creek Experience dessvärre inte nämnvärt. Visst är det kul med lera från Atlasbergen i Rasulen, fotsalt från Döda havet i gyllene mosaikfat och snygga miljöer inspirerade av Amazonas regnskog, men en onödigt hög ljudnivå, lukten av klor och att gruppen vallas runt på avdelningen gör att det är svårt att slappna av. Men lite beröm ska The Creek ha för det sista momentet där jag får sätta mig i en ergonomiskt utformad träbänk medan ett gäng jättefläktar drar igång och dunstar av och värmer min kropp. En fin final.
– Jag hade nog hellre lagt pengarna på en ”riktig” behandling, säger en kvinna från Stockholm som gått i samma grupp som jag när vi kliver ut.
Jag måste hålla med. Att få en privat kur i något av de 14 avskilda behandlingsrummen av en kunnig spaterapeut är så mycket mer värt både tiden och pengarna. Utöver The Creek finns dessutom den stora, riktigt fina spaavdelningen Salt Creek Spa som alla gäster har tillgång till gratis.